Liefde Zen voelen

De 15 belangrijkste mensen in je leven

de 15 belangrijkste mensen in je leven

Stel dat je in het midden van een kring staat, omringd door de vijftien belangrijkste mensen in leven. Wie staan er dan om je heen? Schrijver Tony Crabbe inspireerde mij om mijn vrienden en familieleden eens onder de loep te leggen. Niet negatief, maar juist positief. 

Onderweg naar mijn opa las ik een inspirerend hoofdstuk over relaties in het boek Nooit Meer Te Druk van Tony Crabbe. Hij beschrijft hoe belangrijk goede relaties zijn, omdat ze ons niet alleen gelukkiger maar ook gezonder maken. Eenzaamheid en isolement blijken zelfs grotere gezondheidsrisico’s te zijn dan roken en overgewicht (!). Toch is het verleidelijk om juist minder tijd te besteden aan vrienden en familie als je het druk hebt. Of zoals Tony schrijft: “We plegen roofbouw op onze relaties en besteden onze tijd, aandacht en energie liever aan e-mails, Facebook en dat verslag dat maandag klaar moet zijn.”

Geen vage kennissen en verre vrienden

Deze onzorgvuldige manier van omgaan met relaties, kun je volgens Tony eenvoudig voorkomen. Vergeet die 500 Facebookvrienden, vage kennissen en verre vrienden, maar focus je op de vijftien belangrijkste mensen in je leven. Less is more, ook als het om je vriendenkring gaat. Door je aandacht te richten op een kleine groep bijzondere mensen, schijn je gelukkiger te worden. Eigenlijk heel logisch, want zo kun je de beperkte tijd en aandacht die je hebt optimaal gebruiken. Je aandacht versnippert dan minder en relaties worden automatisch beter. Win-winsituatie!

Jouw groep van vijftien

In het boek lees je dat we gemiddeld vijftien belangrijke mensen in ons leven hebben, waar we onze tijd en aandacht het beste aan kunnen besteden. Toen ik dit las, dacht ik eerst: ‘Ik ga toch niet mijn vrienden en familie rangschikken?’ Later besefte ik dat het ook helemaal geen top vijftien hoeft te zijn, iedereen is belangrijk op een andere manier. In de twintig minuten dat ik in de bus zat, maakte ik een lijstje in mijn hoofd. Het resultaat is een mooie mix van familie en vrienden, mensen die ik vaak zie en juist vaker wil zien. Waarmee ik diepe gesprekken voer, uren kan wandelen, niet kan stoppen met lachen en grote avonturen beleef. Als ik niet zo’n hekel had aan de uitspraak ‘een warm bad’, dan zou ik het nu gebruiken.

Misschien bestaat jouw groep uit tien personen, misschien uit vijf of misschien uit twintig. Het is geen wedstrijd en ook geen afvalrace. Aan het getal vijftien moet je denk ik niet te veel waarde hechten. Het betekent ook niet dat je die aardige buurvrouw of vroegere basisschoolvriend uit je leven moet bannen. Deze lijst helpt je alleen bewust stilstaan bij de belangrijkste mensen in je leven (ik voelde me meteen rijk) en hier vervolgens naar te handelen. Je kunt je aandacht dan optimaal gebruiken, waardoor goede vriendschappen uiteindelijk nóg beter worden.

Heb jij veel tijd voor vrienden en familie?

You Might Also Like

4 Comments

 • Leonie
  23 januari 2017 at 12:28

  Het verbaast mij echt dat er zo veel mensen zijn die 80 vrienden hebben. Altijd heeft mij dat verbaasd, omdat ikzelf gewoonweg geen zin heb om zo veel contacten te onderhouden hahaha. Dit artikel bevestigd het heel fijn. Ik steek liever al mijn energie in mensen die het naar mijn idee echt waard zijn. Het klopt denk ik ook echt wel wat je zegt: Less is more. Door vrienden die weer heel veel andere vrienden hebben, kan ik mij enorm verwaarloosd voelen. Oké klinkt heel negatief, maar zo bedoel ik het niet. Het is meer dat ik er energie in probeer te steken en maar uiteindelijk lukt dat niet door gebrek aan tijd. Daardoor ben ik wel een aantal vrienden uit het oog verloren. Zonde.

 • Benthe
  23 januari 2017 at 13:56

  Wow, dit zet me wel aan het denken zeg… Maar lijkt me inderdaad een goede oefening om eens te doen! Ik voel me vaak schuldig omdat ik niet genoeg tijd heb om aan bepaalde mensen te besteden, maar misschien vallen die mensen inderdaad niet binnen mijn groep van 15 en hoeft het dus ook niet per se. Ik ga er op een later tijdstip eens uitgebreid voor zitten :).

 • Marjan
  23 januari 2017 at 19:57

  Dit zet me inderdaad aan het denken. Tijd dus om me extra te gaan verdiepen in mijn relaties. Van sommige krijg ik energie, anderen kosten me energie. Voor die laatste groep ga ik toch eens bekijken of dat mijn moeite nog waard is. Dankjewel voor deze nieuwe insteek!

 • Annemiek
  6 november 2017 at 11:03

  Mooi, ik ga nu het lijstje maken!

  Het lijkt op een oefening tijdens mijn opleiding “Sociaal Pedagogische hulpverlening.
  Daar kreeg ik in 1999 de opdracht om de klasgenoten in de klas daar neer te zetten waar ik het fijn vond. Gevolg er stond iemand in de verste hoek. Maar diegene die op mijn tenen mocht staan is nog steeds een van mijn beste vriendinnen 🙂
  Een opdracht die belangrijk is bij systeemtherapie met gezinnen.

  En super bedankt voor jullie mooie site, ik geniet en leer er veel van!

 • Leave a Reply