Inzicht Zen denken

15 dingen die we volgend jaar anders doen

2015 was een jaar waarin veel goed ging: we lanceerden eindelijk Zenzoekers, Lisa durfde dichtbij zichzelf te blijven en Shirah kreeg steeds duidelijker voor ogen wat voor haar écht belangrijk is. Maar wat zouden we in 2016 anders doen?

Shirah:

1. Mij niet meer laten demotiveren

Aan het begin van 2015 ging ik twee keer in de week naar yoga en in de zomer pakte ik ook hardlopen weer op. Na de vakantie kon ik mezelf minder goed motiveren en liet ik me ontmoedigen door anderen: ‘Kun je nog steeds niet de hoofdstand?’ en ‘Ik liep vijf kilometer in drie weken tijd.’ Volgend jaar trek ik me hier niets van aan.

2. Minder ongevraagde adviezen geven

Heeft iemand hoofdpijn? Dan roep ik al snel: ‘Meer water drinken!’ Hetzelfde geldt voor boeken en apps die ik leuk vind, die raad ik iets te graag aan. Lang niet iedereen zit hierop te wachten, dus in 2016 ga ik dit minder doen.

3. Mijn afval (beter) scheiden

Nadat ik de film ‘No impact man‘ had gezien, ben ik kritischer naar mezelf gaan kijken. Eén conclusie kon ik direct trekken: mijn afval kan ik veel beter scheiden. Iets wat ik al een eeuwigheid van plan ben, maar in het nieuwe jaar zeker ga doen.

4. Voor duurkoop kiezen, in plaats van goedkoop

Het soms zo verleidelijk om voor iets goedkoops te kiezen, terwijl je hier op de lange termijn meestal minder blij mee bent. In 2016 koop ik bewuster en kies ik dus voor duurkoop. Een handige hulp hierbij is dit boek dat ik met kerst heb gekregen.

5. Minder doelloos computeren

Pas schreef ik dat doelloos computeren mijn valkuil is waar ik steeds weer in val. Net voor het begin van 2016 heb ik nieuwe, uitdagende hobby’s verzonnen. Van mountainbiken tot het graveren van hout. Hier ga ik mee door!

6. Mijn groentekookboek wél afmaken

Al een paar maanden maak ik mijn eigen kookboek. Alle recepten met groenten die ik op internet vind, sla ik op en groepeer ik. Dus broccoli bij broccoli en avocado bij avocado. Alleen is het nu nog een kwestie van het kookboek ook afmaken. Heb jij zo’n kookboek al in de winkel zien liggen? Haal mij dan gerust uit de illusie dat ik de eerste ben die dit maakt.

7. Meer nieuwe mensen ontmoeten

Nieuwe mensen ontmoeten als je niet meer studeert, is best lastig. In 2016 ga ik daarom mijn best doen om meer nieuwe mensen te ontmoeten dan in 2015. Misschien wel bezoekers van Zenzoekers!

Lisa:

8. Consistenter werken

Er zijn dagen waarop ik thuis studeer. Hoewel ik meestal redelijk vroeg opsta, vind ik dat er veel tijd verloren gaat aan het opstarten. Komend jaar haal ik meer uit mijn ochtenden, zodat mijn planning niet uitloopt.

9. Minder piekeren over wat ik niet kan veranderen

Soms zit ik ergens over in waar ik niks aan kan doen. Dan blijf ik malen en ben ik zoekende naar een oplossing, terwijl er weinig op te lossen valt. Zonde van mijn tijd!

10. Langer mediteren

Mediteren is fijn, alleen geef ik mezelf niet altijd de ruimte om op dit gebied meer te ontdekken. Vijf of tien minuten is vaak de max, terwijl het juist zo interessant is om het langer te doen. Ik ga mijn mediteersessies langzaam uitbreiden naar dertig minuten.

11. Vaker beseffen hoe goed ik het heb

Dit punt klinkt misschien egoïstisch, maar deze formulering helpt mij om er ook echt mee aan de slag te gaan. Het had net zo goed ‘dankbaarder zijn’ kunnen heten, alleen vind ik dit een vaag begrip.

12. Minder snel oordelen

Niet oordelen is lastig. Zonder kader valt de wereld immers minder goed te begrijpen. Toch is het jammer om mensen of situaties van tevoren al in hokjes te delen, want dan doe je al snel minder moeite om iets goed te begrijpen of iemand te leren kennen.

13. De lat voor mezelf lager leggen

Perfectionistisch ben ik niet per se. Ik kan daarentegen wel veel van mezelf eisen door bijvoorbeeld tien verschillende dingen op één dag te doen. Ik mag ook al tevreden zijn met vijf afgemaakte taken op één dag.

14. Meer naar buiten

Als het op dit punt aankomt, kan ik een hoop van Shirah leren. Soms neem ik me voor om bij een thuiswerkdag een rondje buiten te lopen, maar negen van de tien keer komt het er niet van. Door vaker buiten te zijn, ga ik me energieker voelen.

15. Stoppen met vergelijken

Vergelijken is een dooddoener voor je geluksgevoel. Hoewel ik me hier bewust van ben, heb ik het afgelopen jaar mezelf toch best vaak met anderen vergeleken. Nergens voor nodig, want iedereen is goed op zijn manier.

Wat wil jij in 2016 anders doen?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  G.
  26 december 2015 at 19:37

  Dat klinkt als een lijstje met mooie doelen! 🙂 Ik heb het voor mezelf nog niet zo duidelijk op een rijtje gezet, maar ik zie tussen jullie doelen wel wat dingen staan waar ik zelf ook mee aan de slag wil, zoals ‘meer naar buiten gaan’ en ‘minder doelloos computeren’. Ook wil ik meer mijn idealen gaan nastreven, door groener bezig te gaan en minimalistischer te leven. En wellicht start ik in 2016 mijn eigen weblog! (Dat stel ik ook al jaren uit…)

 • Reply
  Heleen Schrijvershof
  26 december 2015 at 20:16

  Mooi, vooral nummer 5 over het minder doelloos computeren. Ik denk dat deze ook te maken heeft met de stijl van leren en hoe je in elkaar zit. Persoonlijk zie ik overal wel inspiratie in en haal ik er iets uit wat ik ervan kan leren en dan is het vaak ook gewoon zo leuk. Maar soms niet heel nuttig en vaker nog: ontelbaar keer bevestigen wat je al weet en er dan niet zoveel mee doen.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.