Activiteiten Reviews

24 uur offline bij Zwier

Review Zwier

In een tijd waarin het heel normaal is om altijd bereikbaar te zijn, is het bijna ondenkbaar om geen internet te hebben. Bij Zwier weten ze hoe belangrijk het is om af en toe van de radar te verdwijnen. Wij verbleven in hun luxe tent en waren 24 uur offline. 

Op slechts een kwartier rijden vanaf Amsterdam vind je de Vinkeveense Plassen. Hier vind je ook Zwier, een plek om nieuwe energie op te doen, te ontspannen en rust te vinden middenin de hectiek van alledag. Onderweg naar deze vrijhaven van de stad, valt het ons op hoe verknocht we aan onze telefoon zijn. Zo kan Lisa het niet laten om nog een paar werkmails te lezen en beantwoordt Shirah nog even snel, snel, snel een aantal berichten. Hoogste tijd om offline te gaan dus.

Van de aardbodem

Dat Zwier uitnodigt om te onthaasten, wordt bij aankomst direct duidelijk. Er hangt een groot bord met de tekst: ‘Ik heb geen tijd om te haasten’ en iedereen – van gasten tot personeel – scharrelt in een langzaam tempo rond. We checken in bij de Huiskamer. Hier kun je net zoals in een echte huiskamer iets eten of drinken, spelletjes spelen, lezen of gewoon een beetje voor je uit staren. Het is een lichte ruimte met veel houten meubels, een fijne bank om op te chillen en een kachel. Na een korte rondleiding over het terrein lopen we door naar onze tent. De comfortabele boxspring valt meteen op, net zoals de koelkast. Ook staat er een houten doosje waar je je telefoon in kunt doen, zodat het minder verleidelijk is om erop te kijken. We sturen nog een paar laatste berichtjes en zetten ons internet dan echt uit. Het is voor maar 24 uur, maar toch voelt het bijna alsof we van de aardbodem verdwijnen.

‘We sturen nog een paar laatste berichtjes en zetten ons internet dan echt uit.’

Meer tijd

Op een minuut lopen van onze tent staat een kas waar je zelf kunt koken en op ieder moment koffie en thee kunt pakken. Met een kop thee in onze ene hand en een boek in onze andere hand, zitten we uren voor de tent. Het is dat het niet supermooi weer is, anders waren we zo in het water naast de tent geplonsd. Onze telefoons missen we deze middag niet. Het scheelt dat er geen nieuwe berichten binnenkomen. Wat wel meteen opvalt, is dat we voor ons gevoel veel meer tijd hebben. Hierdoor is het vakantiegevoel extra groot. Blijkbaar slurpen onze telefoons ongemerkt veel tijd op.
Zwier collage 1
’s Avonds eten we in de Huiskamer waar ze gerechten uit de ‘milde’ keuken serveren. Denk aan: biologisch, plantaardig, vegetarisch en zoveel mogelijk producten uit het seizoen en van Hollandse bodem. Loze momenten, zoals wanneer één van ons naar de bar loopt om een bestelling door te geven, zijn een beetje ongemakkelijk. Normaal gesproken zouden we dan onze telefoon pakken om de tijd te doden, nu staren we een beetje voor ons uit. Eigenlijk is dat veel meer ontspannen.

Regendouche

Na het eten maken we een korte wandeling langs de grote Noordplas waar Zwier aan ligt. We lopen langs het water en langs groene vlaktes. In de verte zien we ineens een hert opduiken. Het geluid van het riet dat mee buigt met de wind zorgt dat we ons nóg meer ontspannen voelen. Gek genoeg kunnen we de tijd deze avond niet loslaten. Nu we minder op onze telefoons kijken, lijkt ons tijdsbesef verdwenen. Om de paar uur vragen we aan elkaar hoe laat het is en proberen we de tijd te raden. Het is gek om te merken dat we normaal zo met de klok leven.

‘Het geluid van het riet dat mee buigt met de wind zorgt dat we ons nóg meer ontspannen voelen.’

Weer terug bij Zwier spoelen we de dag van ons af onder een regendouche. Je hebt hier het meest luxe toiletgebouw ooit. Voor het slapen merken we dat het toch wel even wennen is om onze telefoons niet te gebruiken. Normaal zouden we nu ‘slaap lekker’ appen naar het thuisfront, maar nu blijft het stil. Dat zorgt voor een interessant gesprek over het nut van altijd bereikbaar zijn. ‘Waarom zou je altijd moeten appen waar je bent en wat doet?’, bedenken we. Vlak voordat we gaan slapen ontdekken we dat er een elektrische deken is. Koud hoef je het ’s nachts dus niet te hebben.

Verslaafd

Zaterdag begint zonnig. We ontbijten licht voordat we naar yin yoga gaan. Na de les voelen we ons zo loom, dat we besluiten terug naar de huiskamer te gaan. Daar brainstormen we uitgebreid over Zenzoekers. Het lijkt alsof we meer ideeën hebben dan normaal. Zou dat komen omdat we niet gestoord worden door appjes en andere notificaties? Toch blijft de drang om op onze telefoon te kijken. Als één van ons naar de wc gaat, hebben we allebei de neiging om te checken of we berichtjes hebben gekregen. ‘We zijn echt verslaafd’, realiseren we ons.
Zwier collage 2
De rest van de middag zijn we druk met nietsdoen. Dat het soms onhandig is om geen internet te hebben, blijkt als we koffie willen zetten met een cafetière. Allebei weten we niet hoe het werkt. In plaats van iemand om hulp te vragen, spelen we vals en zoeken we op internet een gebruiksaanwijzing. Snel swipen we alle binnenkomende meldingen weg. Al die notificaties maken ons alleen maar onrustig. Fijn dat we hier nu nog even niets mee hoeven te doen.

‘Al die notificaties maken ons alleen maar onrustig.’

Zeeën van tijd

Na een gezonde lunch, is het tijd om naar huis te gaan. Bij de bushalte zetten we ons internet weer aan. Gek genoeg voelen we nu niet de drang om berichten te beantwoorden en door Instagram te scrollen. Eigenlijk is het wel lekker rustig zo. Na deze 24 uur zonder internet weten we één ding zeker: dit moeten we vaker doen. Zo zonder telefoon was het niet alleen makkelijker om in het moment aanwezig te zijn, maar leek het ook alsof we zeeën van tijd hadden. Net wat je wil als je op mini-vakantie bent.

Kosten: € 239,- voor twee nachten in een tweepersoons tent.
Extra leuk: de omgeving. Dat Nederland mooi is, dat wisten we wel. Maar dat je echt niet ver de stad uit hoeft om tot rust te komen, dat bewijst Zwier. Ook is het leuk dat je bij Zwier een yogales kunt volgen en kano’s en SUP’s kunt lenen.
Minpunt: met het OV is Zwier niet heel makkelijk te bereiken.
Sterren: ★★★★ en een half (van de vijf sterren).

Ga jij weleens offline? Zo ja, hoe vind je het?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply