Psyche Zen denken

3 alternatieven voor de to-do list

3 alternatieven voor de to-do list

Een to-do list helpt mij ordenen wat ik wil doen. Soms schrijf ik het uit, maar meestal houd ik het online bij. Al jaren is dit de manier waarop ik te werk ga. Eigenlijk best saai, bedacht ik me laatst. Daarom ging ik op zoek naar alternatieven voor de klassieke to-do list.

1. Ta-da list

Als maar streven, streven, streven kan je op den duur uitputten. Een ta-da list helpt je beseffen hoeveel je al hebt bereikt. Het is, zoals de naam het al zegt, een lijst waarin je samenvat wat je vandaag hebt gedaan. Dit hoeven geen grote dingen te zijn, begin klein. Zelfs het maken van een lekkere lunch of het feit dat je ’s ochtends netjes je bed hebt opgemaakt kan al noemenswaardig zijn. Werp nadat je dit een paar dagen hebt gedaan een blik op je ta-da list. Ziet er goed uit, of niet?

2. To-be list

Dit idee kwam ik tegen op tinybuddha.com. In plaats van je dag een cijfer te geven op basis van wat je hebt gedaan, reflecteer je op hoe je je voelde. Was je gehaast of bleef je gedurende de dag kalm? Heb je tijd vrijgemaakt voor momenten van stilte? Was je je bewust van wat er om je heen gebeurde of ging alles aan je voorbij? Bij een to-be list kijk je niet naar je prestaties, maar ga je na of je aandacht had voor jezelf en je omgeving. Kortom: hoe heb je de dag werkelijk beleefd? Het is hierbij belangrijk dat je met compassie naar jezelf kijkt. Dus oordeel niet te snel als je vindt dat je te weinig in het moment hebt geleefd, morgen gaat het vast beter. Het kan helpen om alvast voor jezelf op te schrijven hoe je graag wilt dat je je morgen voelt (ontspannen, bedachtzaam, opgewekt, enzovoorts).

The quality of your life is determined by who you are, not by what you accomplish – Nancy Daley.

3. Geen enkel lijstje

Je leest het goed: je hebt niet altijd pen en papier nodig. In een artikel over het Happinez festival kwam dit idee van Paul Loomans al even voorbij. Volgens deze zenmonnik is het belangrijk dat je alvast contact maakt met alles wat je gaat doen in de toekomst. Dat klinkt een beetje zweverig, maar het komt erop neer dat je vertrouwt op je intuïtie. Door te visualiseren wat je gaat doen, geef je je onderbewuste de tijd om er iets mee te doen en de taak ‘in te voeren’. Met andere woorden: je laat datgene wat je gaat doen eerst bij je binnenkomen. Door er van tevoren al over na te denken, voorkom je uiteindelijk dat je dingen voor je uitschuift en kom je op betere ideeën.

Hoe gehecht ben jij aan je to-do list?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply