Inzicht Zen denken

3 bevrijdende inzichten van de afgelopen tijd

3 bevrijdende inzichten van de afgelopen tijd

Als je alles al zou weten, dan is het leven maar saai. Gelukkig zijn er altijd momenten waarop je tot nieuwe inzichten komt die je leven verrijken. Dit zijn drie bevrijdende inzichten van de afgelopen tijd die ik graag met jullie wil delen.

1. ‘Ik hoef niet altijd wat met de reactie van een ander’

Pas had ik mij aangemeld voor een mentorprogramma op mijn werk. Dit houdt in dat een ervaren collega mij coacht. Om erachter te komen wat ik wil, leek het mij een goed idee om eerst eens te kijken welke ‘ingrediënten’ ik in huis heb. Dit deed ik door feedback te vragen aan collega’s. Ook mensen in mijn privé-omgeving vroeg ik naar mijn talenten en waar ik volgens hen mee mag stoppen. Steeds als ik een mail ontving met antwoorden, vond ik het best even spannend. Wat zou erin staan? Erg verrassend was het niet, eerder leuk om te lezen hoe anderen mij zien. Toch vloog de feedback mij op één avond me een klein beetje aan. ‘Ben ik echt zo stellig?’, dacht ik. Totdat ik besefte: ik hoef niet altijd wat met de reactie van een ander te doen. Het is mooi om dit te weten, maar ik mag het ook naast me neerleggen. Voortaan kies ik nóg bewuster met welke mening ik wel iets wil doen en welke niet.

2. ‘Handel je uit verwachtingen van anderen of is dit wat je werkelijk wil?’

Zoals je misschien weet, woon ik sinds kort samen met mijn vriend. Nu ben ik de nuchterheid zelve en zie ik het niet als een super ingrijpende gebeurtenis, maar ik merkte dat mijn omgeving daar soms anders over dacht. Natuurlijk vond ik het aan de ene kant spannend, maar aan de andere kant wilde ik het ook niet groter maken dan het is. Stel het samenwonen werkt niet, dan zoeken we toch een andere oplossing? Met een oud-collega had ik het laatst uitgebreid over relaties en samenwonen. Zo kwamen we tot de conclusie dat het eigenlijk best gek is dat samenwonen vanzelfsprekend is, terwijl je het misschien veel leuker samen hebt als je apart woont (latten). En dan zijn er vast nog tig andere, niet-standaard opties. Waarom vanuit verwachtingen handelen in plaats van doen wat je werkelijk wil? Ik vond dit een heel mooi inzicht.

3. ‘Ook als ik niks onderneem, ben ik de moeite waard’

Over prestatiedruk en harder werken heb ik regelmatig geschreven. Door te mediteren en aan yoga te doen, lukt het mij om mijn drang om te presteren in toom te houden en ren ik mezelf niet zo snel voorbij. Daarnaast heb ik nog een aantal trucjes, die me helpen meer als een schildpad te zijn in plaats van een snelle haas (Vind je het leuk als ik daar meer over vertel? Laat het me weten!). Dat een collega laatst aangaf dat ik nog steeds onmisbaar ben zelfs als ik een stuk minder doe, deed me daarom veel. Het leek alsof er een kwartje viel; naar deze reactie was ik onbewust op zoek. Ik vroeg me vervolgens af waarom ik het zo fijn vind om veel op mijn bordje te nemen. Wil ik mij misschien bewijzen? Ik ben er nog niet helemaal over uit. Wel weet ik nu dat ik nog steeds de moeite waard ben als ik minder doe op mijn werk.

Welk inzicht heeft jou geholpen?

BewarenBewaren

You Might Also Like

4 Comments

 • Marjan
  28 februari 2018 at 09:56

  Fijn artikel weer. Ik heb meteen ook het stukje van de schildpad gelezen; die kende ik nog niet. Op die manier heb ik nog nooit naar een schildpad gekeken; hier ga ik mee aan de slag. Het lijkt me fijn om te kunnen lezen wat voor trucjes jij hiervoor hebt! Het feit dat je inderdaad niet altijd iets moet met de mening van een ander vind ik een mooie eye-opener. Wanneer een ander een bepaalde mening heeft over iets wat ik doe, draag of zeg voelt dat in eerste instantie toch wel aan als kritiek en heb ik de neiging om mezelf te gaan verdedigen. Ik probeer dan om dit juist niet te doen. Het verdedigen maakt dat ik me toch op een bepaalde manier “minder” voel dan die ander en dat is helemaal niet nodig.

  • Lisa
   3 maart 2018 at 17:42

   Mooi dat je zegt dat het inderdaad niet nodig is om jezelf te verdedigen. En leuk om te weten dat je nieuwsgierig bent naar mijn trucjes. Ga ik wat mee doen!

 • Irene
  1 maart 2018 at 10:36

  Super mooie inzichten! Ik ga ze onthouden. Vind vooral de eerste twee heel nuttig en een note to self hier. Ik vraag graag anderen om hun mening en ik heb dan ook snel het gevoel dat ik die richting uit moet omdat ik aan hen iets vroeg, terwijl dat helemaal niet zo is.

 • Leave a Reply