Geluk Zen voelen

3 simpele levenstechnieken voor een gelukkig leven

3 simpele levenstechnieken voor een gelukkig leven

Eens in de zoveel tijd lees ik een boek waarvan ik echt onder de indruk ben. Mijn nieuwste ontdekking is ‘De kunst van goed leven’. Een buitengewoon inspirerend boek vol levenstechnieken voor een gelukkiger leven. De drie technieken die voor mij eyeopeners waren, deel ik in dit artikel. 

Sinds de klassieke oudheid stellen we volgens de Zwitserse schrijver Rolf Dobelli al vragen over het goede leven. Vragen als: ‘Hoe moet ik leven?’, ‘Wat maakt het leven goed?’ en ‘Kun je beter naar geluk streven of ongeluk omzeilen?’. De antwoorden op deze vragen zijn volgens Dobelli teleurstellend, omdat we op zoek zijn naar dat ene principe, dat ene grondbeginsel of die ene regel, terwijl de heilige graal van het goede leven niet bestaat. Het is volgens hem onmogelijk om de wereld in één groot idee of een handvol principes te vatten, want je hebt er een hele gereedschapskist vol denkmethodes voor nodig. Daarom begon hij een paar jaar geleden met het samenstellen van zo’n gereedschapskist. Het resultaat: een boek gevuld met 52 stukken denkgereedschap die geen garantie bieden voor een goed leven, maar de kans daarop wel vergroten. Dit zijn mijn favorieten:

1. ‘Neem gevoelens serieus, maar niet die van jezelf’

In boeken en tijdschriften over zelfontwikkeling en spiritualiteit krijg je vaak het advies om je gevoel te volgen. De nuchtere Rolf Dobelli raadt aan om dit juist niet te doen. Hij vergelijkt gevoelens met een kompas dat uit duizenden magneetnaalden bestaat, die allemaal in verschillende richtingen wijzen en onophoudelijk schommelen en draaien. Zo’n kompas gebruik je niet om de oceaan te bevaren en ook niet voor het navigeren door je leven. Volgens de schrijver is het vanuit evolutionair oogpunt veel belangrijker dat je de gevoelens van anderen kunt lezen, dan die van jezelf. Het is ook bewezen dat we hier beter in zijn. Als je een vriend vraagt wat er in je omgaat, kan hij of zij dit zelfs objectiever beoordelen dan jijzelf. Dobelli geeft daarom het advies om je gevoelens niet te serieus te nemen. Laat ze fladderen, ze komen en gaan toch zoals ze willen.

2. ‘Besef dat beleven meer waard is dan herinneren’

Door het lezen van ‘De kunst van goed leven’ ben ik anders naar het bijhouden van een dankbaarheidslijstje gaan kijken. Dobelli is van mening dat je deze tijd veel beter kunt gebruiken om mooie momenten te creëren in het hier nu. De moeite die het kost om bewust het huidige moment te beleven, is namelijk niet groter dan het opfrissen van oude herinneringen. Daarnaast zijn deze belevenissen veel krachtiger en kleurrijker dan wazige herinneringen. Vaak zijn die gedeeltelijk bij elkaar gefantaseerd, abstract, onjuist en eendimensionaal. Het advies: maak zo nu en dan een plan voor de lange termijn en focus je voor de rest volledig op het hier en nu. Beleven is immers veel meer waard dan herinneren. En om te onthouden: “Zelfs een leven van pure en fantastische momenten zonder enige herinnering is een fantastisch leven.”

3. ‘Deel je aandacht niet’

Aandachtig zijn in een wereld waarin continu je aandacht wordt opgeëist, is een uitdaging. Dobelli schrijft dat we nog niet inzien hoe belangrijk aandacht is voor ons succes en geluk. Wat ons in de wegstaat, is dat we niet weten hoe we met de huidige media om moeten gaan. Net zoals we vroeger hebben leren rekenen, hebben we nu eigenlijk een intensieve training nodig om met informatie, het internet en nieuws om te gaan. In ‘De kunst van goed leven’ staan een aantal tips om dit onder de knie te krijgen. Een eyeopener vond ik om er bewust van te worden dat aandacht zich niet laat delen. Dat is het grote verschil tussen tijd en geld, die kun je wel delen. De aandacht die je besteedt aan Instagram op je mobiel, ontneem je daarom van de persoon die tegenover je zit. We zouden daarom kritischer, strenger en voorzichtiger om moeten gaan met de opname van informatie. Net zo kritisch, streng en voorzichtig als bij het innemen van medicijnen.

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Kun jij je in deze denkwijzen vinden?

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

2 Comments

 • Marjan
  20 mei 2018 at 12:57

  Wat in punt drie ter sprake komt raakt me meteen. De teleurstelling die ik altijd voel(de) wanneer mijn gesprekspartner ineens naar zijn/haar telefoon grijpt wanneer er een piepje klinkt. Ik kan hier wel steeds beter mee omgaan. Ik probeer het niet op te vatten als een afwijzing van mij als persoon maar meer als een gebrek van aandacht bij de ander…

  • Shirah
   20 mei 2018 at 14:21

   Heel herkenbaar! Ik blijf dat ook lastig vinden. Goede tip om het te zien als gebrek aan aandacht bij de ander. Dan voelt het een stuk minder persoonlijk.

  Leave a Reply