Activiteiten Reviews

3 soorten yoga om te proberen

3 soorten yoga om uit te proberen

Zaterdagavond 10 september was de eerste editie van de YogaNacht in Amsterdam, een non-profit evenement waarbij 40 yogastudio’s, verspreid over de hele stad, speciale workshops en introductielessen aanboden. Een leuke manier om kennis te maken met andere yogaliefhebbers, de veelzijdigheid van yoga en meerdere nieuwe yogastudio’s uit te proberen. Wat waren mijn ervaringen?
Door Belle Jansen

Workshop 1: ‘Martial Arts, Yoga and Pranayama’

Ik had me aangemeld voor drie workshops met een minder traditionele yogastijl en van studio’s waar ik nog nooit was geweest. De eerste workshop was in The Conscious Club. Zodra ik daar binnenkwam, was ik onder de indruk: wat een mooi pand en fijne sfeer! Deze studio biedt niet alleen yoga en mindfulness, maar ook oosterse vechtsporten aan. Hier wil ik ook zeker nog eens terugkomen voor een lekker ayurvedisch ontbijtje of lunch.

We begonnen de workshop met een aantal pranayama’s (ademhalingsoefeningen) en yogahoudingen om ons lichaam op te warmen. Vervolgens leerden we de basistechnieken van Muay Thai, traditioneel Thais boxen, die we in duo’s gingen oefenen. Tot slot weer een pranayama en korte eindmeditatie. Vooral het Muay Thai-gedeelte van de workshop was ontzettend intensief, ondanks dat mijn bokspartner en ik behoorlijk zachtaardig tegen elkaar waren.

Extra leuk: een aantal deelnemers én de instructeurs waren mannen, terwijl yoga heel vaak bijna alleen vrouwen aantrekt.
Minpunt: ik miste de verbinding tussen het yoga- en het boksgedeelte van de workshop, het vormde niet echt één geheel.
Eindoordeel: ★★★ (van de vijf sterren).

Workshop 2: ‘Aerial yoga strenght & flex’

Omdat de eerste workshop wat was uitgelopen, haastte ik me naar de volgende studio, Rasalila. Aerial yoga is yoga waarbij je in een soort lange doek hangt die aan het plafond bevestigd is. Hierdoor kun je gebruik maken van de zwaartekracht, werk je aan kracht, souplesse en balans en krijg je stevige massages van het doek. De lerares, gehuld in een sexy one piece-outfit, liet ons een aantal acrobatische bewegingen voor beginners en gevorderden zien, daarna gingen we zelf aan de slag. Verrassend leuk en lastig!

Extra leuk: het voelde als lekker spelen voor volwassenen. Ik heb erg gelachen!
Minpunt: de les duurde maar één uur, waardoor we niet langer de tijd hadden om te oefenen.
Eindoordeel: ★★★★ (van de vijf sterren).

Workshop 3: ‘Surf yoga’

In de veronderstelling dat ik me weer moest haasten, sprong ik op de fiets voor mijn laatste les bij Studio 191 in de Pijp. Daar aangekomen bleek dat ik nog een uur had voor de les zou beginnen. Ik werd in de kleine lobby hartelijk opgevangen door de hostess van de studio met heerlijke zelfgemaakte ijsthee.

Dit was mijn absolute favoriet van de avond. Op een smal en wiebelend surfboard dat gemaakt is van kurk, deden we een mooie serie met de nadruk op balanshoudingen. De boom, derde krijger, staande half-lotus, halve maan, kraai… Op een gewone yogamat vind ik deze houdingen vaak al behoorlijk moeilijk, maar die avond was het een extra lastige uitdaging. Je zou denken dat ik als yogalerares goed gebalanceerd door het leven ga, maar niets is minder waar.

Extra leuk: we hadden een toffe, enthousiaste lerares die ons ook aanmoedigde om bij een paar houdingen onze buren vast te houden, om op die manier ons evenwicht makkelijker te kunnen bewaren. Hierdoor voelde het een stuk minder individualistisch dan ‘normale’ yogalessen en was de gemeenschappelijke sfeer heel goed.
Minpunt: geen, maar als ik echt iets moet bedenken, dan misschien de vele spiegels.
Eindoordeel: ★★★★★ (van de vijf sterren).

Kletsen met onbekenden

Eigenlijk was het de bedoeling dat ik de workshops samen met een vriendin deed, maar dat liep een beetje mis waardoor ik uiteindelijk in mijn eentje was. En dat vond ik eerlijk gezegd juist erg leuk, omdat ik daardoor sneller nieuwe mensen ontmoette; tijdens de workshops werd ik ‘gedwongen’ om met onbekenden een team te vormen en te kletsen. Heel fijn, dit gevoel van gemeenschap.

Voor de hele avond (inclusief toegang tot het eindfeest in Club Lite) betaalde ik trouwens 19 euro, wat ik een hele schappelijke prijs vind. Bovendien werd een deel van de opbrengst gedoneerd aan Stichting Because we Carry, die draagdoeken, eten, kleding en andere noodzakelijke middelen verzamelt voor gevluchte moeders die aankomen op Lesbos. Al met al een geslaagde avond!

Ben jij al bekend met deze yogasoorten?

You Might Also Like

1 Comment

  • Desi
    10 oktober 2016 at 21:13

    Ik vind aereal yoga zoooo leuk! Dat zou ik echt vaker willen doen. Het is inderdaad echt spelen voor volwassen.

  • Leave a Reply