Natuur Zen doen

4 boeken die zich afspelen in de natuur

4 boeken die zich afspelen in de natuur

Het liefst slijt ik mijn dagen in de natuur. In het bos, een park of een botanische tuin – als het maar groen is. Omdat het onmogelijk is om altijd buiten te zijn, lees ik graag boeken die zich in de natuur afspelen. Dit zijn mijn favorieten.

1. ‘Wild’ – Cheryl Strayed

Voor iedereen die ooit een lange afstandswandeling wil maken, is ‘Wild’ een grote aanrader. In dit boek volg je de 26-jarige Cheryl die op het dieptepunt van haar leven besluit een voettocht van 1700 kilometer te maken langs de Pacific Crest Trail. Een wandeling die niet alleen fysiek heel zwaar is, maar ook emotioneel. Op een eerlijke en rauwe manier beschrijft Cheryl haar avonturen tijdens deze uitputtende voettocht. Hoe ze zich een ongeluk sjouwt, geconfronteerd wordt met haar verleden en zich eenzamer dan eenzaam voelt.

2. ‘The Way Home’ – Mark Boyle

Zelden heeft een boek zoveel indruk op mij gemaakt als ‘The Way Home’. Door dit geweldige verhaal ben ik zelfs anders tegen technologie aan gaan kijken. In 288 pagina’s lees je hoe de eigenzinnige Mark zijn eerste jaar off-grid ervaart. Hij kiest voor een sober leven in een houten huisje in de natuur. Zonder elektriciteit, stromend water, auto en andere luxe. Het mooie vind ik dat hij dit jaar beschrijft aan de hand van de seizoenen. Hierdoor krijg je een realistisch beeld van hoe het is om in alle jaargetijden zonder (moderne) luxe te leven. Ook vind ik Mark’s kijk op de huidige maatschappij bijzonder inspirerend. Leuk feitje: dit boek is met de hand bij kaarslicht geschreven.

3. ‘Herdersleven’ – James Rebanks

Op vakantie in Zwitserland zag ik voor het eerst een schaapsherder in actie. Sindsdien denk ik vaak aan dit fascinerende beroep. Het boek ‘Herdersleven’ kwam voor mij dan ook als geroepen; eindelijk kreeg ik antwoord op al mijn schaap- en herdersvragen. James Rebanks, een geboren schaapsherder, geeft in dit boek namelijk een uniek kijkje in zijn leven op het Engelse platteland. Hij vertelt over de verzorging van zijn schapen, het leven van zijn voorouders en de keerzijde van zijn werk. Het knappe is dat James zo beeldend schrijft dat het net lijkt alsof je zelf tussen de schapen loopt. Na het lezen van dit verhaal heb je gegarandeerd zin om door het Lake District te wandelen. Met of zonder schapen.

4. ‘Mijn leven in de wildernis’ – Miriam Lancewood

Toen ik Miriam Lancewood in ‘Floortje naar het einde van de wereld’ zag, vond ik het programma veel te kort duren. Gelukkig kwam een jaar later haar inspirerende boek ‘Mijn leven in de wildernis uit’. In deze dikke pil (320 pagina’s) vertelt Miriam hoe ze de Achterhoek verruilde voor een bestaan ver van de bewoonde wereld. Samen met haar man Peter leeft ze zonder luxe in de bergen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Wat dit boek anders dan anders maakt, is dat Miriam iedere dag tot in detail beschrijft. Je leest over het zoeken van een geschikte plek voor haar tent, het vinden van eetbare planten en haar drang om zich zo verbonden mogelijk te voelen met de natuur. Een must-read voor iedereen die een simpeler leven ambieert.

Meer inspiratie? Hier vind je al onze favoriete boeken over persoonlijke groei.

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Heb jij één van deze boeken gelezen? En een boekentip voor mij?

You Might Also Like

4 Comments

 • Dio
  20 oktober 2019 at 11:30

  Leuk! Die ga ik op mijn lijstje zetten. 🙂

 • Britt
  21 oktober 2019 at 18:58

  oeh goede tips! ik ga een weekje op wandelretraite in Schotland en dan wil ik ook alleen maar inspirerende boeken lezen. zet ze op mijn lijstje!

  • Shirah
   28 oktober 2019 at 19:46

   Heerlijk een wandelretraite! Ik ben benieuwd welke boeken mee zijn gegaan in je tas.

  Leave a Reply