Activiteiten Reviews

4 dagen leven in stilte

vier dagen leven in stilte

Hoe is het om in stilte te leven zonder dagelijkse afleidingen? Jeanine verbleef vier dagen in een stiltehuis en geeft Zenzoekers een kijkje in haar dagboek: “Zonder verwachtingen stapte ik het stiltehuis binnen om met nieuwe inzichten weer naar huis te gaan.”

Jeanine: “Op woensdagavond vliegt opeens het idee van het stiltehuis mij aan: wat ga ik in vredesnaam al die dagen doen? Twee boeken, een schrift en wandelschoenen moeten mij door deze dagen helpen. Hoewel ik van rust en stilte houd, heb ik geen idee of ik het ook vier dagen kan waarderen. In rust zoek ik vaak weer afleiding door televisie te kijken of mijn telefoon te gebruiken (gemiddeld drie tot vier uur per dag!). Ik ben heel benieuwd of ik deze afleidingen zal missen in het stiltehuis.”

Afstand van het dagelijks leven

“Door gastvrouw Annelieke en gastheren Thomas en Jacques word ik ’s avond welkom geheten in het stiltehuis in Nijmegen. Samen met acht andere gasten zit ik aan een grote ovalen, houten tafel in de woonkamer. Uit de voorstelronde blijkt dat de redenen om hier te zijn verschillen. Wel brengt de behoefte aan afstand van het dagelijks leven en meer rust ons bij elkaar. De komende dagen mogen we invullen zoals we willen, maar zijn er ook gezamenlijke momenten. We eten samen en er zijn drie stiltemomenten waarin we mediteren, 75 minuten in totaal.”

“Op donderdagochtend klinkt de klankschaal voor ons eerste ontbijt in stilte. Af en toe wordt gevraagd om iets door te geven, verder is het stil. Het is een prettige stilte, maar toch is het wennen. Binnen vijf minuten heb ik mijn boterham en kop koffie op, maar ik kan niet van tafel gaan. We wachten tot iedereen is uitgegeten. En dan wachten we nog wat langer in stilte, totdat iemand het initiatief neemt om bord en bestek naar de keuken te brengen. Ik voel onrust. ‘Neemt zij nou nóg een boterham? Schiet toch op!’, denk ik ongeduldig. Als we eindelijk klaar zijn, is het halftien ’s ochtends. Op de planning voor vandaag? Niets. Waarom voelde ik dan toch zoveel onrust en haast?”

“Tijdens de lunch probeer ik bewuster te eten, maar dat is lastig met plakkerige pindakaas. Ik dacht altijd dat ik een geduldig persoon was, maar niets is minder waar als ik op anderen wacht. En dat terwijl ik mijn leven lang altijd en overal te laat kom. Wanneer ik mij opnieuw onrustig voel, besluit ik te focussen op mijn ademhaling. Ik adem rustig in en uit, waardoor ik de situatie beter kan accepteren.”

Rust door meditatie

“Een jaar geleden heb ik een meditatiecursus gedaan, maar het lukte mij niet om dit thuis vol te houden. Iedere dag drie keer mediteren leek mij daarom erg veel. Op de één na laatste dag ontdek ik hier de waarde van. In het begin waren mijn gedachten als een stormachtige zee, die chaotisch alle kanten op gaat. Focussen op mijn ademhaling lukte niet. Nu merkte ik meer rust tijdens het mediteren.”

“Deze rust in mijn hoofd geeft overdag ruimte aan gedachten die ik eerder wegdrukte. Zo word ik tijdens het lezen van een boek herinnerd aan een vervelende gebeurtenis van een tijd terug. De herinnering overvalt mij, waar komt dit opeens vandaan? Terwijl ik dacht dat ik hier vrede mee had, ontdek ik dat het niet zo is. Na een tijdje malen besluit ik dat het tijd is voor een fijne wandeling. Wandelschoenen aan en op ontdekkingstocht door de groene, heuvelachtige bossen van Nijmegen.”

“Voor zaterdagavond staat een tafelgesprek op de planning. Wie wil kan vertellen over de ervaring in het stiltehuis. Het is bijzonder om te horen wat het effect is van stilte op iedereen. Mij heeft het vooral inzichten gegeven over mijn gewoontes. Ik ben altijd gehaast, waardoor ik me onrustig voel. Door hier bewust mee om te gaan, kan ik ook rust ervaren. Eten is ook smaakvoller wanneer je er bewust en in rust van geniet. En ik heb ontdekt dat ik de televisie en mijn telefoon helemaal niet mis. De stilte bracht mij nog meer: de gebeurtenis waar ik vrijdag onverwachts aan werd herinnerd, voelt lichter. Het heeft door de stilte écht een plek gekregen. Het vooruitzicht van nog maar een halve middag hier vind ik zelfs jammer.”

Intenser genieten

“Wanneer we het huis samen hebben schoongemaakt en onze ervaringen hebben gedeeld, is het moment dan daar: mijn netwerk moet aan, want ik heb mijn telefoon nodig als navigatie. Alle gemiste berichten, meldingen en telefoontjes stromen binnen. Het voelt benauwend, het is zo veel tegelijk. Ik besluit het pas thuis te bekijken. Eerst rijd ik naar huis, terwijl ik intenser geniet van de muziek uit de radio en prachtige herfstkleuren om mij heen.”

“De stilte en rust in mijn lijf wil ik niet kwijt, maar het blijkt lastiger dan gedacht om het vast te houden. Maandagochtend wil ik uit automatisme weer door social media scrollen tijdens het ontbijt. Ik besef het deze morgen op tijd, maar de gewoonte sluipt in de dagen daarna wel weer in mijn leven. De opgedane inzichten toepassen is lastig, maar het maakt mijn verblijf in stilte niet minder waardevol. Zelfs wanneer je denkt geen stilte of rust nodig te hebben, heeft stilte een toegevoegde waarde.”

Kosten: Dit verschilt per duur van het verblijf. Van woensdag t/m zondag kost het 115 euro. 
Extra leuk:
Door de prachtige omgeving voelde ik mij toerist in eigen land.
Minpunt:
Achteraf gezien had ik wel wat handvaten kunnen gebruiken om mijn inzichten toe te passen in het dagelijks leven, maar hier heb ik tijdens mijn verblijf ook niet naar gevraagd.
Sterren: ★★★★ (van de vijf sterren).

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Judith
    11 januari 2017 at 12:51

    Klinkt als een mooie ervaring! Misschien ga ik er ook eens naar kijken. Ik ben wel naar retraites geweest die heel bijzonder waren met veel stilte en ook veel zingen enzo, maar dat is wel met doorlopende activiteiten/een programma.

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.