Minimaliseren Zen doen

4 manieren om de feestdagen te versimpelen

4 manieren om de feestdagen te versimpelen

De feestdagen zijn vaak veel van alles. Veel eten, veel cadeaus en veel sociale verplichtingen. Maar waarom zou je er dit jaar niet voor kiezen om het anders te doen?

1. Bepaal wat voor jou belangrijk is 

Versimpelen betekent voor mij dat je teruggaat naar de essentie. Je bepaalt wat voor jou belangrijk is en focust je hierop. De eerste stap om de feestdagen te versimpelen, is dan ook door te bedenken waar het voor jou om draait. Gaat het om het samenzijn met je familie? Hecht je veel waarde aan een ritueel? Of wil je alleen maar loskomen van je werk? Door hierover na te denken, kom je er waarschijnlijk achter dat veel dingen er eigenlijk niet toe doen. Zoals de grootte van je kerstboom en het aantal gangen van het kerstdiner. Om jezelf hieraan te herinneren, kan het helpen om een intentie te zetten. Bedenk waar je je op wilt focussen en formuleer dit in een positieve zin, zoals: ‘Ik ben dankbaar voor de mensen om mij heen’ of ‘Deze dag hoef ik niets’. Tijdens de feestdagen kun je deze zin als een soort mantra in je hoofd herhalen.

2. Kies, kies, kies

Ik schreef het eerder al eens: ‘Meer afspraken betekent niet dat je ook meer geniet’. Met overvolle feestdagen loop je het risico dat je minder in het moment aanwezig bent, omdat je met je hoofd al bij het volgende diner zit. Zonde, want daardoor geniet je minder. Ga op zoek naar de juiste balans. Misschien kun je een afspraak verplaatsen naar januari, dat is toch een saaie maand. Of introduceer een toetjesbuffet: in plaats van een uitgebreid diner, eet je alleen toetjes samen. Wandelen (met thermoskan!) vind ik ook een mooi alternatief voor de hele dag binnen zitten en eten.

3. Geef bewust

Het blijft een hersenkraker: je wil iemand wel iets geven, maar niet opzadelen met nóg meer spullen. Op internet vond ik een aantal alternatieven voor de standaard cadeaus die je in de winkel koopt:

  • Bak koekjes, een (hartige) taart of stop de droge ingrediënten voor een cake in een glazen pot.
  • Geef een doe-cadeau. Denk aan: een winterpicknick, een bezoek aan een museum of een ochtend wildplukken. 
  • Vraag anderen geld te geven aan een goed doel naar keus.
  • Geef een schoudermassage. Niet voor iedereen een gepast cadeau, maar persoonlijk is het zeker.
  • Deel je talent. Of je nu goed kunt schrijven, zingen, de dakgoot ontstoppen of een ster bent in belastingaangifte.

Heb je kinderen? Dan is dit versje van Kiind iets om te onthouden: ‘Iets duurzaams waar je lang mee speelt. Iets handgemaakt of van lokale teelt. Iets warms om te beschermen tegen de kou. Een belevenis waaruit blijkt: ik hou van jou.’ 

4. Bekijk het door de ogen van een kind

Door de ogen van een kind zijn de feestdagen niet ingewikkeld, maar alleen maar leuk. Daarnaast zijn de meeste kinderen goed in genieten van kleine dingen. Probeer de feestdagen dit jaar met een frisse blik te bekijken. En geniet je ergens van? Gebruik dan deze oefening om extra bij het geluksmoment stil te staan: “Doe je ogen dicht en ga voor de volle honderd procent in op dat gevoel. Het maakt niet uit of het iets emotioneels (zoals liefde) of iets sensueels (eten of een geluid) is. Ga volledig op in de ervaring of gewaarwording.”

Vind jij het nodig om de feestdagen te versimpelen?

 

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.