Geluk Zen voelen

4 manieren om het leven minder serieus te nemen

4 manieren om het leven minder serieus te nemen

Sinds ik aan het werk ben, denk ik wel eens: ‘Jeetje, wat word ik snel volwassen zo. Wil ik dat wel?’ Een portie humor helpt mij hiervan los te komen. Want je kunt álles wel serieus nemen, maar daar wordt het niet altijd leuker op. En wat is er nou belangrijker dan dat je geniet van het leven?

Laat je verrassen

Focus is belangrijk als je dingen gedaan wilt krijgen, maar het is onmogelijk om je concentratie altijd vast te houden. Wat helpt om jezelf uit deze strakke modus te halen, is door je aandacht te richten op kleine, verrassende situaties. Zo begon mijn dag vanochtend goed toen iemand opstond in de trein en zijn plek aan mij afstond. Ondanks dat ik die dag veel te doen had op mijn werk, wist ik dat het geen zin heeft om mij daar op de heenweg al druk om te maken. Een moment zoals vanochtend helpt dan om niet de hele dag mezelf te belasten met alles wat nog moet.

Wat is normaal?

Het is lastig niet in de sloot te springen als tien andere mensen het wel doen. Maar waarom zou je altijd overal serieus in meegaan? Door te vragen waarom iets altijd op een bepaalde manier gedaan wordt of waarom iemand zich er zo druk om maakt, creëer je meer ruimte tussen wat er precies gebeurt en je eigen reactie. Probeer dat ook eens bij jezelf te doen. Ik kan bijvoorbeeld net zo snel gaan hollen als andere collega’s, maar ik kan er ook bewust voor kiezen afstand te nemen van deze gehaaste houding.

Je bent niet de enige

Gedeelde leed is halve smart. Het klinkt misschien heel cru, maar het slaat wel ergens op. De meeste problemen waar je tegenaan loopt, heeft een ander namelijk ook. Hoe klein ze ook zijn. Bijvoorbeeld: ‘Wat zal ik vanavond eten?’, ‘Hoe zorg ik dat geld opzij zet om te sparen?’ of ‘Wanneer begin ik weer met sporten?’ Het is niet gek dat dit soort vragen door je hoofd spoken, alleen heb je zelf nog altijd in de hand hoe je hiermee omgaat. Door het te delen of je alleen al te bedenken dat meer mensen hier tegenaan lopen, maak je het minder ‘zwaar’.

Denk in lessen

In plaats van te blijven hangen in frustraties, kun je beter kijken naar wat je van een lastige situatie kunt leren. Dan zijn er geen problemen, maar alleen ‘leersituaties’. En het mooie daaraan is dat je ze, als het goed is, steeds vaker ziet aankomen en kunt voorkomen. Ook zijn ze meestal tijdelijk, wat betekent dat je er niet voor eeuwig mee opgezadeld zit. Dus waarom zou je nog langer blijven piekeren?

Wat doe jij om het leven minder serieus te nemen?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Else
  21 oktober 2016 at 11:15

  Wat mij hier erg aan doet denken is een poster die ik laatst tegenkwam waarop een meisje aan haar moeder vraagt wat eigenlijk “normaal” is, en waarop haar moeder antwoordt; ‘it’s just a setting on the dryer, honey’. Dat vind ik altijd een hele goede (en humoristische) reminder om dingen minder serieus te nemen. Net zoals jij hier beschrijft; er bestaat eigenlijk niet zoiets als normaal!

  • Reply
   Lisa
   23 oktober 2016 at 12:18

   Wat leuk! Haha.

 • Reply
  Sjoukje - meergeldminderstress
  21 oktober 2016 at 12:02

  Hele inspirerende post!
  Mijn antwoord: Met mijn kinderen spelen. Dat helpt ook enorm. Nu is er natuurlijk weinig dat zo volwassen is als kinderen hebben, maar gelukkig laten zij vaak zien hoe je dingen minder serieus kunt nemen. Ik vind dus ook weinig meer relaxed dan huisjes lego’en of kleurplaten inkleuren met mijn kinderen.

  • Reply
   Lisa
   23 oktober 2016 at 12:20

   Dankje 🙂 En inderdaad! Heel ontspannend.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.