Inzicht Zen denken

4 spirituele boodschappen uit ‘De alchemist’

‘De alchemist’ is een bekend boek van Paulo Coelho voor iedereen die zich met spiritualiteit bezighoudt. Niet alleen leest het makkelijk weg, het bevat ook een aantal spirituele boodschappen. Ik zet de vier belangrijkste op een rij.

1. Iedereen heeft een missie of doel

Je bent ervan overtuigd of niet, maar in dit boek is het in elk geval een belangrijk thema: je bent hier op aarde met een bepaalde missie of bepaald doel. Misschien hoor jij voor mensen te zorgen of breng jij anderen in beweging. De hoofdpersoon in het boek, Santiago, heeft het gevoel dat hij móét reizen. Ook jij kunt een sterk idee hebben over hoe je leven eruit moet zien.

2. Het vereist moed om naar je hart te blijven luisteren

We hebben allemaal wel eens te maken met tegenslagen. Ook Santiago krijgt hiermee te maken. Zijn geld wordt bijvoorbeeld gestolen. Santiago heeft een droom, maar dat betekent niet dat die droom binnen handbereik is of dat het makkelijk is om te komen waar hij wil zijn. Toch laat hij zich niet tegenhouden. Want wat er ook gebeurt, hij valt telkens terug op die ene droom.

“Waarom moet ik naar mijn hart luisteren?” “Omdat je het nooit stil zal kunnen houden. En zelfs al doe je net alsof je niet hoort wat het zegt, het zit toch in je borst en blijft maar herhalen wat het denkt over het leven en de wereld.” – Uit ‘De alchemist’.

3. Volg de tekens op weg naar jouw droom

Op een gegeven moment is Santiago zich ervan bewust dat hij in een korte tijd al veel geleerd heeft. Zo zegt hij: “Dingen die hij al ooit had meegemaakt en die toch nieuw waren, omdat ze hem gewoon niet waren opgevallen.” Hij doet dus niet per se iets anders, hij wijzigt simpelweg zijn perspectief. Ook jij kunt elk moment je perspectief veranderen. Hierdoor word je alerter op tekens die je helpen de juiste weg te volgen.

4. Wees je eigen legende

Een zin die me is bijgebleven is: “Als je iets wilt, spant het hele universum samen om het te kunnen verwezenlijken.” Santiago raakt er steeds meer van overtuigd dat hij zijn droom echt kan waarmaken. Wacht daarom niet op morgen of volgende week, maar begin nú met het leven van jouw droom.

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Heb jij het boek ‘De alchemist’ wel eens gelezen?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Anna
  8 maart 2017 at 09:51

  Inspirerend! Het vereist inderdaad moed om altijd je hart te volgen, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar het is zo mooi en belangrijk om dat te kunnen doen!

 • Reply
  Yolande
  2 december 2017 at 05:59

  Ik ga het boek gelijk bestellen! Ben geïnspireerd geraakt!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.