Psyche Zen denken

4 TED Talks die je helpen je werk meer betekenis te geven

Iedereen gaat wel eens met minder plezier naar zijn werk. Alleen als dit vaak gebeurt, is het tijd om hier verandering in te brengen. Maar hoe doe je dat? Deze TED Talks helpen je om je werk meer betekenis te geven.

1. ‘What makes us feel good about our work?’ – Dan Ariely

Dan Ariely vroeg zich af waar mensen de motivatie vandaan halen om te werken en deed daarom een aantal onderzoeken. Hieruit bleek dat een hoger salaris er niet voor zorgt dat iemand harder gaat werken. Autonomie, ergens goed in zijn en weten waar je het voor doet, zijn wél de ingrediënten om met meer plezier naar je werk te gaan.

Tip: Waarvoor blijf jij langer op je werk? Waar kom je überhaupt je bed voor uit? Het is misschien cliché, maar door jezelf regelmatig deze vragen te stellen, voorkom je dat je er te laat achterkomt dat je dingen doet die alleen maar energie slurpen.

2. ‘Embrace the near win’ – Sarah Lewis

Sarah Lewis zegt tijdens haar presentatie: “Mastery is not the commitment to a goal, but to a constant pursuit.” Ze is ervan overtuigd dat je leven maar saai zou zijn als alles meteen lukt. Er is dan namelijk niets meer om aan te werken. De term ‘succesvol’ vindt ze daarom een dooddoener; het wekt de suggestie dat je alles al weet en kunt. De momenten waarop je steeds dichterbij je doel komt, zouden we volgens haar dan ook meer moeten omarmen.

Tip: Bedenk iets wat je nu heel goed kan, maar toen je ermee begon nog niet. Sta je wel eens stil bij de vooruitgang die je hebt geboekt? Zet alles wat je al hebt bereikt op een rij. Probeer ook meer te genieten van de dingen die je nu nog niet zo goed kan. Op een dag staan ze namelijk ook op je ‘successenlijstje’.

3. ‘How to find work you love’ – Scott Dinsmore

Van de één op andere dag zegde Scott Dinsmore zijn baan op. Hij interviewde mensen die wel gepassioneerd over hun baan waren en vroeg zich af hoe hij erachter kon komen waar zijn sneller van gaat kloppen. Scott stelde zichzelf allerlei vragen, zoals: ‘Waar ben ik goed in?’ en ‘Waarom inspireren bepaalde mensen mij?’ Door deze zelfkennis op te doen, ontdekte hij wat hij met zijn leven wil.

Tip: Vraag je af welk werk je absoluut niet kunt laten liggen. Wat doe je uit jezelf op je werk of in je vrije tijd? Dit zijn meestal dingen die je bijna geen moeite kosten en energie geven. Kijk of je meer hiervan kunt doen.

4. ‘Why some of us don’t have one true calling’ – Emilie Wapnick

Wat als je niet één grote passie hebt, maar in heel veel dingen goed bent? Emilie Wapnick bedacht de term ‘multipotentialite’, dit is iemand met meerdere talenten. Een multipotentialite kan goed verbanden leggen, leert snel en is flexibel. Vaardigheden die goed van pas komen in deze tijd.

Tip: Vraag aan anderen welke beroepen ze jou nog meer zien doen. Dit kan iets heel anders zijn dan datgene wat je nu doet. Wie weet brengt het je op nieuwe, frisse ideeën.

Wat geeft jouw werk betekenis?

You Might Also Like

2 Comments

  • toscacoaching
    15 mei 2019 at 11:29

    Leuk geschreven! Bedankt voor het delen.

  • Leave a Reply