Liefde Zen voelen

5 dingen die ik leerde van mijn zen-konijn

Mijn konijn Dotje is zo zen dat ik er jaloers op ben. Het is mijn dierlijke inspiratiebron. Daarom deel ik vandaag de vijf wijze lessen die ik van mijn konijn heb geleerd én waar iedereen denk ik van kan leren. 

1. Deel je geluk

Natuurlijk blijft het een raadsel hoe konijnen zich echt voelen, je kunt het immers niet vragen. Toch heb ik het idee dat ik aardig goed weet wanneer Dotje gelukkig is. Vaak maakt hij hoge sprongen in de lucht als hij in huis rondloopt. Het lijkt op huppelen, maar dan zoals een konijn dat doet. En als ik met familie of vrienden aan tafel zit, dichtbij het hok van Dotje, rolt hij compleet zen op zijn rug en valt hij in een diepe slaap. Dotje is voor mij hét voorbeeld dat je geluk deelt als je anderen laat zien hoe gelukkig je bent. Dat heeft niets met opscheppen te maken.

2. Het is zoals het is

Als ik zie dat het boven de 25 graden wordt, krijg ik het van het idee alleen al heet. Op zo’n tropische dag kost het mij zelfs moeite om niet de hele dag met het weer bezig te zijn. Dotje niet. Als het warm is, doet Dotje iets wat eigenlijk iedereen zou moeten doen: je niet druk maken en je tempo aanpassen. Het is zoals het is, dus maak er het beste van.

3. Eerst doen, dan denken

Toen Dotje één van de eerste keren in de tuin van mijn ouders rondliep, rende hij meteen naar de druif. Deze peperdure plant was lang geleden een verjaardagscadeau voor mijn vader. Die dag heeft Dotje in een paar minuten tijd de plant bijna uitgegraven. Zijn witte snuit zat onder de aarde en hij leek de tijd van zijn leven te hebben. Het bewijs dat je niet altijd alles hoeft te overdenken, maar ook gewoon plezier moet hebben. Eerst doen en daarna pas denken. De plant maakt het nu trouwens weer goed.

4. Je bent goed zoals je bent

Of Dotje een man of vrouw is, wisten we eerst niet zeker. Maar wat maakt het eigenlijk ook uit? Dotje leerde mij dat je goed bent zoals je bent. Oók als je vacht (lees: haar) even niet zit, je te lui bent om uit je hok (lees: huis) te komen of geen zin hebt om een wortel (lees: gezond) te eten. Ook een verademing: zo ver ik weet is Dotje zich niet bewust van zichzelf. Dat betekent geen (nep) imago en onzinnige selfies.

5. Er is alleen maar nu

In het moment leven is voor een konijn heel makkelijk; de toekomst en het verleden bestaan niet. Daar hoeft Dotje geen mindfulness of yoga voor te doen. Als ik Dotje op stro zie kauwen of compleet op zie gaan in het wassen van zijn vacht, denk ik wel eens: ‘kon ik maar zo in het nu leven.’ Ik weet zeker dat je dan meer geniet van de dingen die je doet.

Disclaimer: Omdat Dotje niet kan praten, ga ik ervan uit dat hij zich zen voelt. Zeker weten doe ik het dus niet. 

You Might Also Like

1 Comment

  • Merle
    23 september 2016 at 11:53

    Hahahaha, heerlijk dit. En nog waar ook, verdorie. Jullie flikken ’t ‘m weer, hoor.

  • Leave a Reply