Ontspanning Zen voelen

5 films die je aan het denken zetten

5 films die je aan het denken zetten

Het is meer dan twee jaar geleden dat ik vier inspirerende films deelde. In de tussentijd heb ik heel veel films gezien, mede dankzij mijn Cinevillepas. Tijd voor een update dus! Deze vijf films zette mij aan het denken. 

The Red Turtle (2016)

Ik houd van de films van Studio Ghibli, zo ook van ‘The Red Turtle’. In deze film volg je het verhaal van een mysterieuze, aangespoelde man. Je ziet hoe hij probeert te overleven op een onbewoond eiland en komt langzaam achter zijn geschiedenis. Wat de film extra bijzonder maakt, is dat er niet in wordt gesproken. Af en toe hoor je een ondefinieerbare kreet, maar daar blijft het ook bij. Door de bijzondere kleurkeuze, de prachtige klassieke muziek en het gebrek aan dialogen, blijft er veel ruimte over voor je eigen fantasie. Je kunt de film zo zes keer kijken en de beelden steeds weer een nieuwe betekenis geven.

Call Me by Your Name (2017)

“Wat een liefde hé”, hoorde ik een man tegen een vrouw zeggen toen ik uit de bioscoopzaal liep. Hij heeft gelijk, maar ‘Call Me by Your Name’ is veel meer dat het zoveelste romantische verhaal. Je wordt meegenomen in het leven van Elio. Een tiener die op het platteland van Noord-Italië geconfronteerd wordt met zijn ontwakende homoseksuele gevoelens. Deze film laat zien hoe ingewikkeld, rauw en vooral hoe mooi de liefde kan zijn.

Loveless (2017)

‘Loveless’ speelt zich af in het grauwe Rusland, waar de liefde ver te zoeken is. De ouders van Alyosha zijn zo druk met hun eigen problemen, dat ze geen oog hebben voor hun zoon. Hij huilt zichzelf in slaap en luistert de ruzies tussen zijn gescheiden ouders af. Als Alyosha op een dag spoorloos is, worden zijn ouders gedwongen om samen naar hem te zoeken. ‘Loveless’ brengt prachtig in kaart hoe bijzonder het is om in een liefdevol gezin op te groeien. Na het kijken van deze film voelde ik me akelig. Dat is ook een kunst.

Captain Fantastic (2016)

Ben woont samen met zijn zes kinderen in een afgelegen hut in de Noord-Amerikaanse natuur. Hij voedt zijn kinderen op een eigenzinnige manier op. Zo leren ze vaardigheden om te overleven in de natuur, krijgen ze thuisonderwijs op bijzonder hoog niveau en worden ze aangespoord om helemaal zichzelf te zijn. Op een dag moet het gezin hun veilige, alternatieve haven verlaten en vertrekken ze in een camper naar de bewoonde wereld. Deze film is een prachtig statement tegen de consumptiemaatschappij en laat zien dat out of the box opvoeden heel waardevol kan zijn.

The One I Love (2014)

‘The One I Love’ is een absurde film. Een echtpaar gaat op advies van hun relatietherapeut een weekendje weg. Ze hopen uit de sleur van hun relatie te komen en met een schone lei te beginnen. Eenmaal in het romantische huisje ontdekken ze dat er iets niet pluis is. Ze zijn namelijk niet alleen. Meer kan en wil ik niet verklappen, anders is het niet leuk meer om naar te kijken. Na het kijken van deze film, bleef ik me afvragen wat ik in zo’n situatie zou doen. Ik weet het nog steeds niet.

Welke film zette jou aan het denken? En heb jij er één van deze lijst gezien?

You Might Also Like

4 Comments

 • Sarah
  29 januari 2018 at 09:59

  Captain Fantastic heb ik gezien maar was niet zo mijn ding. Al was het statement absoluut wel belangrijk en zette de film tot nadenken! De andere films ken ik niet. Vooral The Red Turtle spreekt me nu al aan. Een mysterieus persoon op een onbewoond eiland? Zo spannend! Die zet ik meteen op mijn lijstje!

  • Shirah
   2 februari 2018 at 17:28

   Ik ben heel benieuwd wat je van de Red Turtle vindt!

 • Janna
  30 januari 2018 at 09:00

  Ik kende echt al die films niet. Leuk, want dan heb ik binnenkort weer wat te kijken! Captain Fantastic lijkt me echt heel gaaf. Ik sla jullie artikel op 🙂

  • Shirah
   2 februari 2018 at 17:28

   Wat leuk! Captain Fantastic is één van mijn favoriete films.

  Leave a Reply