Meditatie Zen doen

5 redenen waarom ik dagelijks mediteer

Het begon als een experiment. Iedere ochtend probeerde ik een minuut langer te mediteren, eigenlijk telde ik gewoon mijn ademhalingen. Na een week zat ik zeven minuten met mijn ogen dicht en merkte ik zelfs verschil. Nu mediteer ik dagelijks. Maar waarom eigenlijk?

1. Het brengt mijn gedachten op orde

Vaak voelt mijn hoofd als een schudbol. Alle ideeën en gedachten dwarrelen naar beneden. Het is fijn om meestal genoeg inspiratie te hebben, maar net zoals je na drie keer schudden van een schudbol genoeg hebt, werkt dat ook zo bij mijn hoofd. Mediteren helpt mijn gedachten te filteren, waardoor ideeën concreter worden. Alsof er minder ruis op de lijn zit, al klinkt dat heel ouderwets.

2. Het is de perfecte manier om mijn dag te beginnen

Mijn wekker gaat meestal rond zes uur (vroeg!). Ik las ooit dat je meer uitrust van mediteren dan slapen, daarom sta ik zo snel mogelijk op en blijf ik vooral niet snoozen. Nog half in slaap loop ik in een rechte lijn naar mijn meditatiekussen. Vroeger was mijn ochtend heel gehaast, maar het voelt juist fijn om de dag in stilte te beginnen. Alsof ik de juiste toon zet voor de rest van de dag.

3. Het is iedere dag anders

Soms voel ik me te onrustig om te blijven zitten of lukt het mij niet om me op mijn ademhaling te focussen. Een andere keer voelt mediteren als iets heel natuurlijks, net zoals tandenpoetsen. Dat het iedere dag anders is, vind ik juist leerzaam. Mediteren is geen vaardigheid die je snel onder de knie hebt, daar gaat het ook niet om. De grootste uitdaging voor mij is om te blijven mediteren, zelfs als ik weinig tijd heb, mijn rug zeer doet, ik te onrustig ben of er gewoon geen zin in heb.

4. Ik leef nu meer in het nu

Minder bezig zijn met de dingen die moeten in de toekomst en meer met de dingen die er op dit moment zijn – wie wil dat niet? Ik heb ontdekt dat mediteren beter helpt dan 12335 woorden over dit onderwerp lezen. Practise what you preach. 

5. Het helpt mij beter te concentreren

Er wordt gezegd dat mediteren dé manier is om je concentratie te verbeteren. Natuurlijk is het lastig te meten of dit ook echt zo is. Maar als ik het vergelijk met twee jaar geleden, zie ik wel verschil. Ik kan nu beter mijn aandacht bij één ding houden. Of dit nu een boek is dat ik lees, een gesprek of een opdracht op mijn werk.

En: Stiekem vind ik het ook heel leuk om op mijn meditatiekussen te zitten. Het is fijn om voor deze gewoonte een vaste plek te hebben en het zorgt voor een betere houding.  Maar daar later meer over!

Waarom mediteer jij? Of waarom zou je (meer) willen mediteren?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.