Minimaliseren Zen doen

5 regels die mijn digitale leven simpeler maken

5 regels die mijn digitale leven helpen versimpelen

Dat ik een haat-liefdeverhouding heb met digitale media, is waarschijnlijk geen nieuws. Omdat een leven zonder simpelweg geen optie is, heb ik een aantal regels voor mezelf opgesteld. En dat werkt als een trein.

1. Mijn telefoon na negen uur niet meer gebruiken

Hoe ouder ik word, hoe strikter ik met deze regel om ga. Niet alleen slaap ik slechter als ik vlak voor het slapen app en scroll (hallo blauw licht!), ik heb ook wel wat beters te doen. Zoals die stapel boeken naast mijn bed lezen of een paar ontspannende yogahoudingen doen. Iets voor negen zet ik daarom mijn wekker voor de volgende dag en mijn telefoon op stil. Heb ik toch de neiging om in bed door Instagram te scrollen? Dan herinner ik mezelf eraan dat dit niet het juiste moment is om op de hoogte te zijn van andermans leven. Ik wil immers ook geen groepje (bijna) wildvreemden in mijn slaapkamer.

2. Geen e-mailapp op mijn telefoon

De e-mailapp op mijn telefoon heeft een aantal vrije dagen een stuk minder leuk gemaakt. Het leek wel alsof ik altijd de vervelendste mails kreeg op het moment dat ik vrij was. Een jaar of twee geleden verwijderde ik deze app van mijn telefoon. Eén van de beste ideeën. Ik word nu niet meer ‘lastiggevallen’ met informatie waar ik op dat moment niets mee kan (en wil) en neem meer de tijd om mails te beantwoorden. Mails à la minute beantwoorden, vind ik sowieso meestal onzin. Het is echt iets van deze tijd dat wordt verwacht dat je overal direct op reageert. Maar waarom eigenlijk? Ik ben helemaal voor meer brieven schrijven en minder mailen. Wordt alleen een beetje lastig op de werkvloer.

3. Alleen computeren aan tafel

Laptops zijn een handige uitvinding, maar maken het wat mij betreft ook iets té makkelijk om overal te internetten. Even YouTuben in bed of doelloos surfen op de bank. Omdat ik liever niet te veel achter mijn computer zit, zocht ik een manier om hier bewuster mee om te gaan. Een desktop leek mij dé oplossing. Want: je hebt wel een computer, maar kunt hem alleen achter een bureau gebruiken. Een hele nieuwe computer vind ik voor nu een overbodige luxe, daarom denk ik over het kopen van een los beeldscherm. Tot die tijd probeer ik mijn laptop alleen aan tafel te gebruiken. Mijn houding is hierdoor ook meteen beter.

4. Kritisch zijn op de mensen die ik volg

Het leuke van Instagram is dat je makkelijk in contact komt met gelijkgestemden en er eindeloos veel inspiratie uit kunt halen. Alleen heeft dit platform ook een groot nadeel: je kunt je wel héél makkelijk vergelijken met anderen. Iets wat ik graag zo min mogelijk doe. Ik ga daarom regelmatig kritisch door de lijst met mensen die ik volg. Geeft iemand mij geen goed gevoel, dan is het tijd om te ontvolgen. Waarom deze persoon mij geen goed gevoel geeft, besteed ik verder geen aandacht aan. Het gevoel alleen is genoeg.

5. Mijn telefoon vaker thuis laten

De afgelopen weken laat ik mijn telefoon vaker thuis als ik weet dat ik hem toch niet nodig heb. En het fijne is dat ik steeds vaker merk dat ik hem niet mis. In de bioscoop heb ik er niets aan, naar de supermarkt kan ik net zo goed een papieren boodschappenlijstje meenemen en zo zijn er nog veel meer situaties. Als het om smartphones gaat, geldt het spreekwoord: ‘Uit het oog, uit het hart’. Je telefoon ergens in een vakje van een tas stoppen of hem alleen uitzetten, is natuurlijk ook een goed idee. Ik heb alleen gemerkt dat dit voor mij het beste werkt.

Kleine side-note: regels zijn er natuurlijk om op ieder moment aan te passen of zelfs af te schaffen. Het moet wel leuk blijven.

En heb jij regels om je digitale leven te versimpelen?

You Might Also Like

4 Comments

 • Martin
  2 oktober 2019 at 09:20

  Hallo Shirah,
  Ik deel je haat-liefde verhouding dus dank voor je tips.
  Zelf zet ik alle notificaties uit, geeft ook rust.
  Groet, Martin

  • Shirah
   3 oktober 2019 at 21:20

   Ha Martin, fijn te horen dat ik niet de enige ben! Ik zet mijn notificaties altijd op stil. Misschien is het tijd om ze helemaal uit te zetten.

 • Jannieke
  22 december 2019 at 12:22

  Ik leef al 2 jaar zonder notificatie geluiden. Facebook 5 jaar geleden de deur uitgedaan evenals Instagram. En om 18u gaat mijn telefoon op niet storen. Alleen favorieten kunnen mij bellen. Want een appje is in mijn ogen nooit dringend om te beantwoorden. Als iemand belt is het tegenwoordig belangrijk. De mensen in mijn omgeving vonden het maar raar, maar er zijn steeds meer volgers. Fijn om te lezen dat steeds meer mensen kwaliteit van hun eigen leven belangrijker gaan vinden, dan wat een ander de hele dag zoal belangrijk en leuk vind. Ik ervaar meer rust en ben een stuk creatiever geworden zonder dat ik daar bevestiging voor nodig heb. Mijn directe niet online omgeving is in feite toch belangrijker dan de mening van al die “bekenden” op het web. Ik zoek gerichter naar de dingen die goed voor mij zijn en fijn voelen. Van 6 tot 8 uur “sociaal” zijn op internet naar 1 tot 2 uur, gericht lezen, zoeken en inspiratie voor creatieve levensactiviteiten op doen. Had ik veel eerder moeten doen, dan maar een beetje vreemder dan de massa 😉

  • Shirah
   25 december 2019 at 10:50

   Heel inspirerend om te lezen hoe je met je smartphone omgaat. Bij mij wisselen periodes van fanatiek minderen met mijn telefoon zich af met periodes waarbij ik weer aan dat ding geplakt zit. Hoop in de nabije toekomst net zo bewust met mijn telefoon om te gaan als jij!

  Leave a Reply