Geluk Zen voelen

5 tips om meer van de kleine dingen te genieten

5 tips om meer van de kleine dingen te genieten

De eerste hap van een zoete appel, regendruppels die tikken op het tentdoek of het uitzicht vanuit je slaapkamerraam. Allemaal dingen die meer dan de moeite waard zijn om bij stil te staan. Maar hoe zorg je dat deze dingen opmerkt én ervan geniet? Ik geef je vijf tips. 

De spreuk ‘Geniet van de kleine dingen’, geeft mij altijd gemengde gevoelens. Niet alleen omdat je deze tekst vaak op een stuk ‘robuust’ hout in de Action en Xenos tegenkomt, maar vooral omdat de meeste kleine dingen helemaal niet zo klein zijn. We máken ze alleen klein. Zo klein dat veel mensen er bijna geen oog voor hebben. Zonde, want genieten van de kleine dingen is één van simpelste manieren om je gelukkiger te voelen. Daarom geef ik vijf tips om hier beter in te worden:

1. Stop de ruis in je hoofd

Pas kwam ik erachter waarom ik de ene dag meer van kleine dingen geniet dan de andere dag. Het heeft er alles mee te maken hoe vol mijn hoofd is. Als ik bij het ontbijt al gedachteloos door Instagram scroll en hetzelfde in de trein doe, weet ik zeker dat ik geen oog heb voor het landschap waar ik voorbij raas. Begin ik de dag met een paar minuten mediteren of met het lezen van een boek? Dan zit mijn hoofd minder vol en vallen kleine, bijzondere dingen wel op. Daarom probeer ik bewust te zijn van de informatie die ik op een dag opneem, zeker in de ochtend. Dat betekent: mijn telefoon zo veel mogelijk links laten liggen en de dag rustig beginnen door te mediteren, een boek te lezen of te wandelen.

2. Deel kleine geluksmomenten

Een vriendin van mij is heel goed in het genieten van kleine dingen. Als ik met haar wandel wijst ze mij op een bijzonder insect, mooie boom of prachtig uitzicht. Dit heeft een soort domino-effect, want doordat ze dit uitspreekt, valt het mij ook op en staat vervolgens mijn ‘kleingeluk-radar’ op scherp. Deel daarom vooral de kleine dingen waarvan je geniet, want zo laat je een ander een beetje meegenieten. Lisa en ik delen ons #kleingeluk trouwens op Instagram.

3. Train je dankbaarheidsspier

‘Dankbaarheid’ leek wel het woord van 2017. Steeds meer mensen begonnen met het bijhouden van een dankbaarheidslijstje en de tags op Instagram logen er niet om (#blessed, #grateful). Misschien kun je dit woord niet meer horen, maar toch vind ik dat deze tip niet in deze lijst mag ontbreken. Uitspreken of opschrijven waar je dankbaar voor bent, maakt je namelijk dankbaarder. En dankbaar zijn is volgens mij een hele belangrijke stap om meer te genieten van kleine dingen. Je ziet namelijk in dat het lang niet zo vanzelfsprekend is om ’s ochtends wakker te worden in een zacht bed en je gezond te voelen. Train je dankbaarheidsspier door op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Het helpt mij om er op een vast moment bij stil te staan. Voordat ik ga slapen bijvoorbeeld.

4. Geniet dubbel zo erg

In het boek ‘De flow van geluk’ (aanrader!) las ik een goede oefening om dubbel zo erg te genieten en hierdoor langer stil te staan bij kleine geluksmomenten. Het werkt als volgt: “Als je ergens van geniet, doe je ogen dan dicht en ga dan voor de volle honderd procent in op dat gevoel. Het maakt niet uit of het iets emotioneels (zoals liefde) of iets sensueels (eten of een geluid) is. Ga volledig op in de ervaring of gewaarwording. In plaats van te lezen terwijl je eet, proef je het eten en geniet je er ook echt van.” Uit onderzoek blijkt dat wanneer je leert om dat soort plezierige ervaringen te koesten, dat helpt om het gevoel langer vast te houden. Dan geniet je niet alleen des te meer van plezierige ervaringen, maar misschien snak je ook minder naar méér, omdat de ervaringen die je hebt meer voldoening geven.

5. Laat je niet gek maken door anderen (of jezelf)

Je bent niet wat je doet en ook niet wat je hebt. Iets wat in deze tijd nog wel eens vergeten wordt en waar ik mezelf ook af en toe aan moet herinneren. Laat je vooral niet gek maken door anderen. Geluk zit hem niet (alleen) in die verre reis, promotie op je werk of dat dure horloge. Vergeet je dat soms? Dan kan het helpen om social media (even) te verwijderen en je te focussen op alles wat je wél hebt in je leven.

“Enjoy the little things in life because one day you’ll look back and realize they were the big things.” – Kurt Vonnegut

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Wat helpt jou om meer van de kleine dingen te genieten?

 

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply