Mindfulness Zen doen

8 dingen om te doen op zondagavond

Net als de meeste mensen is zondagavond voor mij de laatste vrije avond voordat de week weer begint. Het is een avond waarop ik me oplaad voor de komende werkdagen. Eindig je weekend en start je week goed met een mini-retraite.

1. Wees onbereikbaar

Met een telefoon binnen handbereik zijn we het merendeel van de tijd bereikbaar. Daarom is het noodzakelijk om af en toe even te ‘unpluggen’. Je hoeft je telefoon niet helemaal uit te zetten, de vliegtuigmodus aanzetten kan natuurlijk ook. Ga dan ergens rustig zitten of liggen. Heb het komende uur aandacht voor wat er met je en om je heen gebeurt. Kijk wat het met je doet als je een avond niet je telefoon gebruikt. Lukt het je neer te leggen bij het idee dat je niks hoeft of voelt het juist ongemakkelijk? Geniet van het feit dat alleen liggen of zitten al genoeg is.

2. Breng de avond alleen door

Ik vind het helemaal niet zo erg om alleen te zijn. Het geeft me de tijd om over dingen na te denken en te reflecteren. Ook hoef ik als ik alleen ben geen rekening te houden met anderen. Kijk of je je op zondagavond even kunt afzonderen door bijvoorbeeld naar een andere kamer te gaan. Als je al alleen thuis bent, hoeft dat niet natuurlijk. Sta extra stil bij het feit dat deze tijd van jou is; er is alle ruimte voor jezelf en je gedachten. Door alleen te zijn kun je de afgelopen week een plek geven en laad je je op voor de komende week.

3. Schrijf al je onzekerheden en angsten op

Waarschijnlijk heb je een aantal doelen die je de komende week wil bereiken. Zelfs op tijd op je werk komen is al een doel. Alleen kunnen allerlei gedachten je hierbij belemmeren, zoals: ‘Straks staat er wéér een enorme file’ of ‘Ik moet de vuilnis nog buitenzetten’. Gebruik de zondagavond om deze negatieve gedachten die door je hoofd spoken op te schrijven, zelfs al zijn ze nog zo irrationeel. Zo blijven ze je niet achtervolgen. Ook maak je op deze manier ruimte voor gedachten die je juist verder helpen.

Alles in dit universum is vluchtig. Omdat het vluchtig is, is het ook kostbaar. Breng dit moment op een wijze, mooie manier door – Haemin Sunim

Meer dingen die je kunt doen op zondagavond:

Er zijn nog tig andere dingen die je mini-retraite afmaken, zoals:

 1. Yoga nidra (slaapyoga) om extra uitgerust aan de nieuwe week te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld deze les volgen.
 2. Mediteren in bed, dit zijn een paar makkelijke oefeningen.
 3. In een bullet journal of een ander dagboek schrijven.
 4. Met je volle aandacht een gesprek voeren.
 5. Een warm bad nemen.

Hoe spendeer jij het liefst de zondagavond?

BewarenBewaren

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Janna
  23 maart 2018 at 10:50

  Mooie ideeën! Vanavond is earth hour, ook een goed moment om (een van deze) dingen te doen 🙂

  • Reply
   Lisa
   25 maart 2018 at 10:26

   Dankje! En earth hour, zeker een goed idee.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.