Yoga Zen doen

8 hindoegoden in de moderne yogawereld

8 hindoegoden in de moderne yogawereld

Yoga en Hindoeïsme zijn tegenwoordig niet meer onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wel verwijzen sommige yogahoudingen naar hindoegoden of wijsgeren. Op welke manier is de hindoeïstische mythologie voor ons, westerlingen die aan yoga doen, nog relevant?
Door Belle Jansen

Er wordt wel eens gezegd dat yogahoudingen duizenden jaren geleden gewijd waren aan de hindoegoden. Het doel was om in een staat van een hoger bewustzijn te komen en spirituele verbinding met de hindoegoden te leggen. Inmiddels is het karakter van yoga veranderd en zijn er veel verschillende yogastijlen. Niet allemaal hebben ze een spiritueel doel. Yoga kan een manier van leven zijn of een filosofie, maar het is geen religie. Het doel van yogaleraren is dan ook niet om studenten een bepaalde kant op te sturen, maar om hen aan te moedigen, te inspireren en hen de voordelen van yoga in het dagelijks leven te laten ervaren. 

Meer geduld en authenticiteit

Dat yoga geen religie is en je van de hindoeïstische mythologie nog maar weinig terugziet in de meeste yogalessen, betekent niet dat de hindoegoden niet meer relevant zijn. Als één of meerdere goden bij jou resoneren, kan dat een herinnering zijn aan wat je mist in je leven of waar je meer van zou kunnen gebruiken. Mooi om bij stil te staan. Hieronder noem ik acht hindoegoden die je tegenkomt in de moderne yogawereld:

Brahma is de god van creatie, degene die de wereld en alle wezens heeft gecreëerd. Hij wordt afgebeeld met vier hoofden die naar de vier windrichtingen kijken. Hij rijdt op zwanen of zit op een heilige lotusbloem. Brahma heeft vier handen, waarvan hij er altijd één zegenend opheft. Brahma staat symbool voor de bron van de universele geest en het universele intellect.

Vishnu is de onderhoudende en beschermende. Vishnu representeert gerechtigheid en morele orde. Hij wordt afgebeeld met vier armen, waarin hij een trompetschelp, een lotusbloem, een discus en een knuppel vasthoudt. Je kunt een beroep doen op Vishnu als je op zoek bent naar bescherming, geduld, kennis of welvaart.

Shiva is de verwoester en schepper en wordt aanbeden voor zijn krachtige destructieve energie. Hij heeft een drietand als symbool van de vernietiging. Op zijn voorhoofd draagt hij het derde oog van de kennis. Zijn vernietigende energie is niet negatief: het afstoten van het ego, oude gewoonten, gehechtheid of afkeer is juist een zuiverende kracht. Shiva leert ons dat het universum dynamisch is, dat alles voortdurend verandert. De vaak dansend afgebeelde Shiva is de ultieme representatie van hoe grote vernietiging aan nieuwe kansen voorafgaat. Wanneer je een doel probeert te bereiken of door een lastige periode gaat, kan je hem in je gedachten brengen. Er zijn vele mantra’s die Shiva aanroepen, zoals bijvoorbeeld ‘Om Namah Shivaya’. Yogahoudingen die aan Shiva gerelateerd zijn, zijn de danser (Natarajasana) en de staande twist-houding (Parivrtta Natarajasana).

Brahma, Vishnu en Shiva worden ook wel de Trimurti of hindoe-drie-eenheid genoemd. Zonder de één kan de ander niet bestaan. Aum, of Om, is de oerklank waaruit al het leven is ontstaan. De klank A hoort bij Brahma en staat voor creatie. De U hoort bij Vishnu, de kracht van dingen in stand houden. En de M hoort bij Shiva en staat voor vernietiging en regeneratie. Samen vormen de drie goden de cirkel van het leven: ontstaan, bestaan en vergaan.

Kali is de godin van de dood, tijd en de dag des oordeels. Ze is een sterke moederfiguur en staat symbool voor compassievolle liefde en authenticiteit. Van Kali wordt beweerd dat zij onze gehechtheid aan het lichaam vermindert en het bewustzijn versterkt dat het lichaam een tijdelijke toestand is. Yogahoudingen die bij Kali passen zijn de krijgers (Virabhadrasana) en de godin (Utkata Konasana).

Lakshmi is de godin van spirituele rijkdom, welvaart, vruchtbaarheid, zuiverheid, vrijgevigheid en de belichaming van schoonheid en gratie. Lakshmi wordt meestal afgebeeld als een mooie vrouw met vier handen, zittend op een bloeiende lotus en met een lotusknop. Het is goed om naar een mantra voor Lakshmi te luisteren als je je zorgen maakt om je welvaart of gezondheid. De mantra ‘Om shri, maha Lakshmi Namah’ betekent ‘mag ik de goddelijke overvloed binnenin herkennen en eren’. Borst- en heupopeners zorgen voor de ontvankelijkheid van Lakshmi’s overvloed en gratie.

Saraswati is de godin van kennis, literatuur en de kunst. Ze representeert het vrij stromen van wijsheid en bewustzijn. Ze bezit vier handen, die de vier aspecten in het leren vertegenwoordigen: geest, intellect, alertheid en ego. Je kunt Saraswati oproepen met het Gayatri mantra, voor meer kracht van spreken of wijsheid, of wanneer je moeite hebt met concentreren.

Ganesha is de god van succes en het verwijderen van alle obstakels. Deze god met olifantenkop en mensenlichaam is volgens de mythologie de zoon van Shiva en Parvati. Hij maakt de weg vrij voor een nieuw begin en brengt voorspoed en geluk. Roep Ganesha aan met het mantra ‘Om Gam Ganapataye Namaha’ voordat je aan iets nieuws gaat beginnen, zoals een nieuwe baan, verhuizing of reis, of als je angst hebt voor het onbekende.

Hanuman, de machtige apengod, is het ultieme voorbeeld van geloof en toewijding. Hij inspireert tegenslagen het hoofd te bieden en obstakels te overwinnen. Hanuman toonde zijn toewijding aan koning Rama door de hele wereld af te zoeken naar Rama’s geliefde vrouw Sita, die was ontvoerd. Het verlangen van Hanuman om zijn meester te dienen was zo groot, dat hij een machtige sprong over de oceaan uitvoerde om Sita te vinden. De splithouding (Hanumanasana) in het bijzonder, maar ook de zijwaartse plank (Vasisthasana) en andere hamstringstretches staan symbool voor het loslaten van het ego, en de ijver om elke uitdaging aan te gaan. In tijden van twijfel en grote moeilijkheden zou je Hanuman kunnen oproepen voor fysieke kracht, doorzettingsvermogen en toewijding.

Ben jij bekend met de acht hindoegoden?

 

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply