Liefde Zen voelen

Aan alle laatbloeiers: gun jezelf de tijd

Allemaal hebben we de behoefte ergens bij te horen. Dat doen we door nieuwe vrienden te maken bijvoorbeeld of dezelfde kleding te dragen als de rest. Maar wat als het niet lukt je in hetzelfde tempo te ontwikkelen als je leeftijdsgenoten? Laatbloeier Mila: “Ik moest elke ochtend huilen als ik naar school moest.”

De middelbare school is vaak al moeilijk genoeg. Je komt in een nieuwe klas terecht en naast al het huiswerk dat je te wachten staat, probeer je ook nog eens goed in de groep te liggen. Vooral met dat laatste worstelde Mila: “Als puber ben je nooit helemaal tevreden met jezelf, maar bij mij was dat nog extremer. Ik voelde me anders en wilde niet zo graag opvallen op school. Misschien had het er ook mee te maken dat ik op een witte school zat, maar zelf getint ben. Blond, stijl haar had ik niet. Het klinkt heel stom, maar daarom vond ik mezelf ook niet mooi.”

Overal heengaan

“Vooral de eerste drie, vier jaar moest ik heel erg wennen op de middelbare school en zat ik niet lekker in mijn vel. Daar was ik zo druk mee bezig, dat andere dingen naar de achtergrond verdwenen. Ergens had ik misschien wel aandacht voor jongens, maar er gebeurde niks. Ik had geen dates, terwijl mijn vriendinnen al met hun eerste zoen bezig waren.”

Wat doe je als je niet lekker in je vel zit? Mila besloot hulp te zoeken, maar uiteindelijk kwam ze er zelf achter wat voor haar werkt. “Mensen snapten niet waar ik mee bezig was en zelf snapte ik het ook niet zo goed. Als ik daar nu op terugkijk, denk ik dat ik wel een beetje depressief was. Ik moest elke ochtend huilen als ik naar school moest, het sociale aspect op school vond ik zo lastig. Daarom ging ik naar een therapeut.”

“Uit een aantal tests kwam dat ik sociaal angstig ben. Achteraf gezien vind ik het meer een label. Als kind ben je onzeker en vind je alles spannend. Ik vond het eng om naar kinderfeestjes te gaan en zag er altijd tegenop. Daar ben ik nu wel overheen gegroeid, omdat ik overal heen ging, zelfs al vond ik het nog zo eng. Het gaat er uiteindelijk om dat je dingen gewoon doet. Na twintig keer weet je: het is eigenlijk helemaal niet zo erg.”

Beter reflecteren

“Vroeger wist ik niet wat ik wilde studeren. Nu zou eigenlijk de perfecte tijd zijn om aan een opleiding te beginnen, omdat ik anders in mijn schoenen sta. Ik ben bijvoorbeeld een stuk minder onzeker. Dat komt ook door de opleiding die ik heb gedaan en stages die ik heb gevolgd. Ik heb meer geleefd en voel me rijper. Ik begrijp mezelf ook beter door al die lastige dingen waar ik tegenaan ben gelopen.”

“Sinds ik ouder ben, kan ik wat beter reflecteren. Zo weet ik inmiddels dat iedereen zijn eigen tempo heeft. Ik heb meer tijd nodig om te wennen aan nieuwe dingen en voel mij soms ongemakkelijk bij sociale situaties. Nu weet ik dat ik mezelf de tijd moet gunnen. Het is een kwestie van jezelf accepteren zoals je bent, ook al ben je soms wat stiller dan de rest van de groep.”

Hoe heb jij de pubertijd ervaren?

You Might Also Like

1 Comment

  • Anna
    31 oktober 2016 at 08:42

    Mooi. Het is zo moeilijk om hieraan toe te geven, zeker wanneer het aankomt op de onzekere middelbare school tijden. Ik was altijd stikjaloers op de meisjes die naar mijn idee mooiere/betere kleding en make-up droegen dan ik. Nu? Maak ik me daar vrijwel nooit meer zorgen om.

  • Leave a Reply