Inzicht Zen denken

Als druk zijn een verslaving is

Als druk zijn een verslaving is

Het is woensdagavond en zonder dat ik het door heb, staat de televisie op GTST. Het is inmiddels al de derde avond op een rij dat ik met een half oog naar dit programma kijk. Geen oppasavond of studieopdrachten, ik zit gewoon een beetje te lezen en televisie te kijken vanaf de bank. Druk zijn, wat is dat ook alweer?

Deze week deelden we een artikel op Facebook over druk zijn. De titel van het artikel is heel toepasselijk: ‘Alleen sukkels hebben het druk.’ Volgens de expert, bedrijfspsycholoog Tony Crabbe en schrijver van het boek ‘Busy: how to thrive in a world of too much’pakken mensen die het gevoel hebben altijd druk te zijn het verkeerd aan. Door je houding te veranderen en andere strategieën toe te passen, kun je die drukte omdraaien in lekker bezig zijn, zonder het té druk te hebben.

Niksen als kunst

In een eerder artikel kon je lezen dat ik het liefst zo efficiënt en productief mogelijk leef. Dat ik drie avonden achter elkaar op de bank zit, is voor mij dus best ‘een dingetje’. Op het moment dat ik volledig ontspannen ben, vraag ik me af: ‘Zit ik nu alweer een avond te niksen?!’ ‘Moest ik niet nog wat afmaken?’ ‘Weet ik zeker dat ik niet meer kan werken?’ Mijn keuze om één dag in de week te werken in plaats van twee lijkt tot nu toe alleen maar meer stress op te leveren. Op de bank zitten en niks doen, dát is pas moeilijk.

Confronterend

Constant bezig zijn vind ik heerlijk. Het geeft me het gevoel dat ik nuttig bezig ben en dat ik stap voor stap dichterbij een doel kom (ik ben niet voor niets een boogschutter). Maar altijd druk zijn, kan ook een goede afleiding zijn voor iets waar je bang voor bent. Zo ben ik erachter gekomen dat ondanks dat ik een einzelgänger ben, echte stilte toch behoorlijk eng is. Want als er niks is waar je nog mee bezig hoeft te zijn, wat blijft er dan nog over? Ook heb ik gemerkt dat druk zijn verslafend werkt, ‘Drukte houdt drukte in stand’ staat dan ook in het artikel van NRC.

Die avond op de bank was een confrontatie met mezelf; ben ik bereid de stilte toe te laten of wil ik mezelf blijven wijsmaken dat ik gelukkig word van een snel en stressvol leven? Deze quote van 365 Dagen Succesvol vind ik een goede aanvulling:

Als druk zijn een verslaving is

Vind jij het ook eng om het minder druk te hebben?

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Brenda
  24 oktober 2015 at 13:51

  Zo herkenbaar! Niks doen is echt heel moeilijk.
  Bij mij is het deels ook een verslaving aan nuttig bezig zijn. Maar ik weet ook hoe fijn het kan zijn om soms helemaal niks te doen. Alleen het gaat niet vanzelf…

 • Reply
  Desi
  24 oktober 2015 at 16:30

  Dit is zo herkenbaar! Druk zijn is ook een soort statussymbool heb ik het idee. Soms voelt het alsof je pas meetelt als je zo veel mogelijk doet, of eigenlijk liever net iets meer dan dat. Mensen die heel veel doen lijken meer goedkeuring te krijgen dan mensen met veel vrije tijd.
  Ik ben vorig jaar november compleet ingestort doordat ik te veel deed, dus ik probeer nu heel erg op mijn energie te letten. Dat blijft lastig maar gaat steeds beter.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.