Inzicht Zen denken

Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is

Leven met aandacht

‘Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is’, las ik in een bijzonder boek. Het benadrukte maar weer eens hoe mooi leven met aandacht is. Ook herinnerde het mij aan de keren dat ik extra stilstond bij het moment. 

Leven met aandacht is een vast thema in mijn leven. Soms lukt het en soms ook helemaal niet. Mijn aandacht verslapt dan, waardoor alles om mij heen even niet meer die bijzondere glans heeft. Ik vergelijk het weleens met het kijken door vieze brillenglazen. Pas als je ze poetst, besef je wat je al die hebt gemist. De verschillende kleuren in de ogen van een geliefde, hoe de wind speelt met gordijnen of het gevoel van regen op je blote armen. Door aandachtig te leven merk je dit wél op en geniet je waarschijnlijk ook nog eens van.

Appel in de trein

Ik denk dat iedereen wel een paar momenten kan herinneren waarin je bewust stilstond bij het moment. Grote kans dat iets gewoons toen ineens heel bijzonder was. Voor mij staan twee herinneringen symbool voor mindfulness, aandachtig leven of hoe je het ook wilt noemen:

  1. In dezelfde week dat ik begon met mediteren, zat ik in de trein naar mijn vriend. Een reis die ik toen een al een jaar of drie maakte, waardoor ik de route kon dromen. Meestal luisterde ik wat muziek of las ik een boek, maar die ochtend niet. Ik zat naast een oudere vrouw, at een appel en keek uit het raam. In sneltreinvaart zag ik onbekende bomen voorbij razen. Het licht weerkaatste op de bladeren, waardoor de verschillende kleuren groen extra goed opvielen. Ik voelde me ontzettend gelukkig.
  2. Samen met een vriendin fietste ik op een warme zomermiddag naar een strandje in de buurt. Onderweg viel ons oog op een dansende witte plastic tas. ‘Dit moment vergeten we nooit meer’, zeiden we bijna in een koor, terwijl we de plastic tas met onze ogen volgden. Jaren later keek ik de film American Beauty, waarin een plastic tas een belangrijke rol speelt. Het schijnt dat veel mensen zo’n ‘plastic tas-moment’ hebben.

Aandacht betekent aandacht

Aandachtig leven is het tegenovergestelde van vluchtig zijn, leven zonder erbij na te denken, alsof alles je zomaar overkomt. In het ‘Klein Levens ABC’ wordt het effect van deze bewuste manier van leven mooi beschreven: “Als ik met aandacht eten kook, eten we lekker. Als ik aandacht aan een brief besteed, staat er beter in wat ik bedoel. Als ik mijn plant verzorg, gaan ze groeien en als ik mijn kat streel gaat hij spinnen. Als ik oprecht naar je luister, voel jij je gehoord en erkend.”

Het bijzondere van aandachtig leven vind ik dat je er niets voor nodig hebt. Je hoeft er geen dure cursus voor te volgen, kilometers voor te reizen of stapels zelfhulpboeken voor te lezen. Als je goed om je heen kijkt, en in het hier en nu aanwezig bent, zie je dat alles al die tijd al gekleurd was. Misschien moet je er alleen even je (denkbeeldige) bril voor poetsen.

Een man vroeg eens aan de zenmeester Ikkuyu of die een aantal van de diepste wijsheden voor hem wilde opschrijven. Ikkuyu schreef één woord op: aandacht. ‘Zou je er nog iets aan toe kunnen voegen?’, vroeg de man. Ikkuyu schreef: aandacht, aandacht. De man was niet tevreden en zei dat hij hierin weinig wijsheid kon ontdekken. Waarop Ikkuyu schreef: aandacht, aandacht, aandacht. ‘Wat betekent aandacht dan?’, vroeg de man ten einde raad. ‘Aandacht betekent aandacht’, antwoordde Ikkuyu.

Wat is jouw beste tip om met aandacht te leven?

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply