Interviews Yogapaspoort

Andrea: “Ik leefde een yogisch bestaan zonder dat ik het wist”

Toen Andrea nog erg ziek was door de ziekte van Lyme, volgde ze haar eerste yogales. Dit was een schot in de roos. Andrea: “Ik had me nog nooit zo begrepen gevoeld, het voelde echt als thuiskomen.”

Naam + leeftijd:

Andrea de Kort, 29 jaar.

Hoe ben je in aanraking gekomen met yoga?

“Yoga kwam op mijn pad door een boek van Kyra de Vreeze, alweer zo’n zeven jaar geleden, waarin zij yogahoudingen beschreef om het lichaam te ondersteunen met ontgiften en ontspannen, maar ook de zonnegroet kwam in het boek aan bod. Ik was toen nog erg ziek door de ziekte van Lyme, maar ik wilde zo graag eens een yogales volgen, dat ik het uiteindelijk ben gaan proberen. Zo kwam ik terecht in een hatha yoga klas met dames waarvan de gemiddelde leeftijd boven de 50 lag, maar ik voelde me tussen hen op mijn plek. De docente vertelde elke les iets over de yogafilosofie en het achtvoudig pad van Patanjali. Alles wat zij vertelde raakte me zo diep. Ik had me nog nooit zo begrepen gevoeld, het voelde echt als thuiskomen. Ik leefde al jaren een aardig ‘yogisch’ bestaan zonder dat ik dat zelf wist en vanaf dat moment was het voor mij dan ook heel duidelijk waar mijn weg mij naar toe zou leiden.”

Welke yogasoort doe je en waarom?

“Momenteel een combinatie van hatha yoga en critical alignment yoga (CAY). Hatha yoga is de meest authentieke vorm van yoga, waarbij de mannelijke/zon energie (ha) en de vrouwelijke/maan energie (tha) in balans worden gebracht door middel van asana’s (yogahoudingen), pranayama (ademhalingstechnieken) en meditatie. Critical alignment yoga is een yogavorm, waarbij de uitlijning (alignment) van de rugwervel en asana’s centraal staan. Er wordt veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen, zoals een rug- en hoofdstandje bankje, een strip of een rolletje. De focus ligt op het vrij maken van spanningen in je lichaam, zodat je kunt bewegen vanuit ontspanning. Hier kwam ik mee in aanraking door de hatha yoga opleiding die ik volg, waarin veel aandacht besteed wordt aan de juiste uitlijning. Ik zou niet anders willen op dit moment.”

Ik vind het zo enorm fijn om op mijn ademhaling door te flowen.

Wat zijn je favoriete yogahoudingen?

“Ik heb niet zo zeer één favoriete yogahouding die ik fijn vind, maar als ik kijk wat er vaak terugkomt in mijn beoefening thuis, zijn het altijd de warriors in een flow achterelkaar. Ik vind het zo enorm fijn om op mijn ademhaling door te ‘flowen’. Het geeft mij een erg krachtig gevoel. Daarnaast is de zonnegroet een grote favoriet en keer ik regelmatig terug in de kindhouding. Weer even lekker terug naar mezelf.”

Wat heeft yoga jou gebracht?

“Eigenlijk vind ik dit een hele moeilijke vraag. Het was niet yoga dat mij dichterbij mezelf bracht, maar het stilgezet worden door mijn ziekte waardoor ik ontwaakte en bij mijn ware ik kwam. Ik begon te leven vanuit mijn hart en intuïtie en dat bracht mij uiteindelijk bij yoga, terwijl ik onbewust al een aardig ‘yogisch’ leven leidde. Ik leefde een bepaald bestaan, waarin ik heel erg ver van de maatschappij af stond en heel dicht bij mezelf. Ondanks dat ik zo ziek was, had ik vrede, innerlijke rust en dankbaarheid voor mijn bestaan. Ik voelde me enorm verbonden met het universum en had veel vertrouwen dat alles op mijn pad kwam wat ik nodig had om van te leren of om mijn ziel te verrijken.”

“Op de dag van vandaag brengt yoga mij momenten waarin ik weer terug mag keren naar mezelf, terug in mijn eigen lichaam en even weg uit de overweldigende maatschappij. Stevig geaard zijn en het mogen voelen wat er op dat moment speelt in mijn lichaam en leven. Het geeft ruimte om los te laten en mezelf weer op te laden, waardoor ik me daarna rustiger en ook sterker voel. Yoga maakt mij intens blij en ik weet zeker dat het bijdraagt aan een betere gezondheid, zowel voor mijn lichaam als geest. Het maakt mijn hoofd helder en mijn lichaam sterker.”

Leven vanuit mijn hart en liefde, dat is mijn religie.

Associeer jij yoga met het hindoeïsme?

“Zelf ben ik niet religieus ingesteld, maar zie ik de wereld als een eenheid. Alles is verbonden met elkaar en energieën ‘flowen’, levenslessen zijn er om van te leren en om jezelf verder te ontwikkelen, waardoor je ook weer anderen kunt helpen. Ik geloof ook zeker in karma. Dat komt terug in bepaalde religies, zoals het hindoeïsme. Maar om eerlijk te zijn heb ik me er nooit echt in verdiept dus ik kan me er momenteel ook niet mee verbinden. Ik verbind mijn hart met moeder aarde en het universum. Leven vanuit mijn hart en liefde, dat is mijn religie.”

Wat is jouw tip voor beginnende yogi’s?

“Respecteer jouw grenzen. Ga je houding niet vergelijken met (plaatjes van) yogi’s die al jaren yoga beoefenen, maar probeer bij jezelf te blijven en goed te voelen wat een houding voor jou doet. Voel je weerstand? Ga dan niet doorduwen, maar adem er naartoe, maak het zachter door ontspanning en wie weet zak je beetje bij beetje, keer na keer, wel iets verder. Maar vooral geniet, voel en ervaar. Het is jouw weg naar jezelf, naar je ware ik, wie je diep van binnen bent.”

Ben of ken jij iemand die we moeten interviewen over yoga? Stuur dan een mailtje naar info@zenzoekers.nl.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.