Inzicht Zen denken

Ben ik te egoïstisch?

Wanneer ben je te egoïstisch?

Laatst vroeg ik aan mijn zus of ik egoïstisch ben. Vol overtuiging schudde ze haar hoofd. Ik stelde haar deze vraag, omdat ik graag mijn eigen weg ga en daardoor soms aan mezelf twijfel. Denk ik te veel aan mezelf? Moet ik vaker rekening houden met een ander? En wat is gezond egoïsme eigenlijk?

Egoïstisch zijn betekent volgens de Nederlandse encyclopedie dat je altijd aan jezelf denkt. Dit kun je op verschillende manieren interpreteren. Voor de een is niet-attent zijn egoïstisch, voor de ander is altijd je zin doordrukken de juiste betekenis. Een workshop over ruzie maken gaf me al het volgende inzicht: als je niet met elkaar op één lijn ligt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Soms gaat het op jouw manier, soms ook niet. De kunst is de ander laten inzien waarom jij iets wel of niet zo vindt, maar het kan ook zijn dat je je ergens bij moet neerleggen. Wanneer ga je te ver en denk je te veel aan jezelf?

Contrast

Een groot deel van mijn vrijheid vind ik in het kunnen doen en laten wat ik wil. Als ik mijn relatie zou moeten omschrijven, dan is het eerste wat in me opkomt dat mijn vriend en ik allebei waarde hechten aan onze eigen wensen en behoeften. We zien onszelf eerder als twee onafhankelijke individuen dan een soort samengesmolten persoon. In de ideale situatie doen we altijd wat wij zelf willen. Gelukkig maar dat de meeste ideeën overeenkomen!

De instelling die mijn vriend en ik hebben is bijna het tegenovergestelde van wat ik thuis heb meegekregen; mijn moeder en zus werken allebei in de zorg en zijn juist gewend zichzelf in dienst te stellen van anderen. Regelmatig ontstaat er een discussie over wanneer iets wel of niet egoïstisch is. Het is ook best een gek contrast: ik achter mijn bureau, zij druk in de weer om goed te zorgen voor een ander.

Plezier

Ondanks deze verschillen, ontkende mijn zus dat ik egoïstisch ben. Het punt is namelijk: je kunt jezelf wel telkens vergelijken met een ander, maar daar schiet je weinig mee op. Voor elke situatie gelden andere ‘regels’. Dat je voor jezelf opkomt of goed weet wat je wilt, wil ook niet per se zeggen dat je de ander niet meeneemt in je overwegingen. Ik ben van mening dat je niet alleen jezelf, maar ook de ander een plezier doet door goed te luisteren naar jezelf. Vandaar dat ik deze passage uit The Book of Wisdom heel passend vind:

Misery has many things to give to you which happiness cannot give. On the contrary, happiness takes away many things from you. In fact, happiness takes all that you have ever had, all that you have ever been; happiness destroys you. Misery nourishes your ego, and happiness is basically a state of egolessness – Osho.

Wanneer vond jij iemand egoïstisch?

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    janneke
    28 juli 2016 at 13:32

    Ik vind iemand egoïstisch als een persoon altijd over zichzelf praat, juist op de momenten dat jij net je moeilijke momenten aan het vertellen bent en die persoon het weer net erger heeft moeten hebben of gewoon niet geïnteresseerd meer is in je verhaal..

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.