Activiteiten Reviews

Beter leren ruzie maken

Beter leren ruziemaken

Ruzie. Alleen al bij het woord krijg ik een naar gevoel. Het idee dat je met iemand niet op één lijn ligt is vervelend, laat staan dat je degene ook nog eens moet overtuigen van je eigen standpunt. Maar voor sommige mensen lucht ruzie maken juist op. Ook zijn er mensen die nooit ruzie maken. Hoe kan dat? En wat zegt je ruziestijl over jou?

Voordat ik naar de masterclass ‘Constructief ruzie maken’ van The School of Life ging, heb ik een test gedaan. De test wees uit welke ouderboodschappen je als kind hebt meegekregen. Stel je bent de jongste van een groot gezin, dan kan het zijn dat je nooit echt voor jezelf opkomt omdat je broers en zussen toch altijd het hoogste woord hadden en jij niet gehoord werd. ‘Doe de ander een plezier’ is dan de boodschap. Andere onbewuste boodschappen, zijn ‘Wees sterk’ en ‘Maak voort’. Je bewust worden van de ouderboodschappen kan al meer inzicht geven in de houding die je inneemt tijdens een ruzie. Bij mij kwam er niet een specifieke boodschap naar voren, wel deed ik een aantal inzichten op tijdens deze masterclass.

Bewuste keuze

Bij een ruzie zijn mensen al gauw geneigd in de aanval te gaan. De masterclass laat zien hoe het ook anders kan. Dit betekent niet dat je meteen hoeft toe te geven, maar voor een pro-actieve houding kiest in plaats van telkens in extremen te vallen. Een mooie uitspraak van spreker Louise Dancet tijdens de masterclass vond ik: “De ander heeft wel iets gedaan waar ik het niet mee eens ben, maar ik kies nog steeds hoe ik me daarbij voel.” Dus geen onmiddellijke reactie, maar een bewuste keuze maken voor hoe jij om wilt gaan met de situatie. Hoe je dit precies doet, wordt in zeven stappen tijdens de masterclass duidelijk gemaakt.

Ruziestijlen afwisselen

De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat we te vaak invullen voor een ander. We gaan er meestal vanuit dat iemand net als ons zal reageren, maar iedereen heeft een andere werkelijkheid. De kunst is om eerst je eigen werkelijkheid te kennen (= zelfinzicht). Vervolgens kun je op zoek gaan naar een reactie waarmee je niet alleen je eigen behoefte vervult, maar ook de belangen van de ander meeneemt. Afhankelijk van de situatie, kun je je ruziestijl aanpassen. Een goede of foute stijl bestaat niet, dus oefen zoveel als je wilt.

Anaïs Nin

Bron: Pinterest

Kosten: € 43,-.
Extra leuk: het is mooi om te zien hoe open mensen zijn tijdens een masterclass en hoe snel je iemand leert kennen met wie je in de eerste instantie misschien niet iets gemeen hebt. Ook worden er een aantal boeken genoemd, die over dit onderwerp gaan. Dit boek van Wiliam Ury bijvoorbeeld.
Minpunt: 2,5 uur was veel te kort. Telt dat ook?
Eindoordeel: ★★★★ (van de vijf sterren).

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.