Interviews Yogapaspoort

Britt: “Yoga heeft mij innerlijke rust gebracht”

Innerlijke rust Britt Yogapaspoort Zenzoekers

Door yoga leerde Britt een relaxte versie van zichzelf kennen en beter omgaan met haar angsten. Iets wat deze yogadocent in spe anderen ook gunt. Britt: “Er is intern echt iets veranderd, ik ben veel rustiger.”

Naam + leeftijd:

Britt Broekhaus, 28 jaar.

Hoe ben je in aanraking gekomen met yoga?

“Toen ik klaar was met mijn bachelor cultuurwetenschappen, wilde ik even weg. Iets totaal anders doen. In die tijd was ik heel druk in mijn hoofd en sliep ik slecht. Ik had het idee dat yoga goed voor mij zou zijn. Op internet vond ik een plek in India waar ik vrijwilligerswerk kon combineren met yoga en ayurveda. In de drie weken dat ik daar was, werd ik verliefd op yoga. Ik leerde een hele relaxte versie van mezelf kennen. Er was een enorm contrast met hoe vol mijn hoofd thuis was.”

“Eenmaal thuis ben ik blijven oefenen. Twee jaar lang deed ik heel gedisciplineerd iedere dag yoga. Op een gegeven moment raakte ik yoga een beetje kwijt en voelde ik me minder goed. Ik was met mijn PhD bezig, zat veel in mijn hoofd, had angstaanvallen en sliep weer slecht. Toen dacht ik: ‘O ja, yoga deed mij goed’. Door yin yoga leerde ik dat alle gedachtes en sensaties die in mijn lichaam omhoogkomen ook weer weggaan. Dat heeft mij heel erg geholpen met het omgaan met mijn angststoornis.”

“Als hooggevoelig persoon ging ik altijd mijn grenzen over. Door yoga leerde ik beter voelen en zo mijn grenzen bewaken. In mijn werk was ik in die tijd alleen maar bezig met theorie en wat er mis is met de wereld. Ik kwam erachter dat ik daar niet gelukkig van word. Als snel wist ik dat ik wilde stoppen, alleen niet wat ik dan wilde doen. Tijdens de eindontspanning van een yin yogales, zag ik het ineens helder voor ogen. Ik ben met de opleiding voor yogadocent gestart om mensen te helpen die dezelfde angsten hebben of ook hooggevoelig zijn.”

Welke yogasoort doe je en waarom?

“Hatha en yin yoga doe ik het meest. Ik ben met meer fysieke yoga begonnen, zoals vinyasa, maar vond het altijd veel te snel gaan. Ik kon het niet bijhouden of dacht: ‘Ik zit net lekker’. Hatha en yin vind ik fijn omdat je in een houding kunt blijven en je het zo kunt verdiepen. Innerlijke rust blijft voor mij het allerbelangrijkste. Dat vind je vaak door te verstillen in een houding.”

Wat zijn je favoriete yogahoudingen?

“Ik houd heel erg van vooroverbuigingen en houdingen waarbij ik met mijn heupen werk. In de yin yoga zeggen ze dat je in je onderlichaam – je benen en heupen – de meeste spanning vasthoudt. Bij mij is dat ook zo. De duif en de vlinder vind ik daarom heel fijn. Maar ik ben van mening dat iedere houding je iets kan brengen, als je het maar diep genoeg hebt ervaren. Zo vond ik de ploeg altijd verschrikkelijk, maar door deze houding vaak te oefenen, heeft het mij juist geholpen met mijn angst. Ook houd ik van houdingen met een twist. Of het nou liggend, zittend of staand is – ik vind het heerlijk om mezelf uit te wringen.”

Innerlijke rust blijft voor mij het allerbelangrijkste.

Wat heeft yoga jou gebracht?

“Yoga heeft mij vooral innerlijke rust gebracht. Het heeft mij geleerd om te voelen, terwijl dat eigenlijk heel natuurlijk voor mij is. In deze maatschappij is het alleen lastig door alle prikkels en verlangens van anderen om te blijven voelen. Door yoga heb ik mezelf opnieuw leren kennen. Er is intern echt iets veranderd, ik ben veel rustiger.”

Associeer jij yoga met het Hindoeïsme?

“Yoga wordt vaak met het Hindoeïsme geassocieerd, maar veel mensen zien het ook los van elkaar. Yoga is geen religie, maar de yogafilosofie is wel in lijn met ideeën die voortkomen uit boeddhistische en hindoeïstische stromingen. Het idee dat alles één is, past goed bij mijn beeld van yoga.”

Wat is jouw tip voor beginnende yogi’s?

“Als beginnende yogi moet je je vooral niet blindstaren op hoe je denkt dat een houding moet zijn. Anders mis je heel veel van wat yoga je kan bieden. Durf speels te zijn en je lichaam op andere manieren te ontdekken. En neem wat yogadocenten zeggen vooral niet te letterlijk. Er zijn docenten die heel rechtlijnig zijn in hoe je een houding moet uitvoeren en claimen dat een houding je hoofdpijn oplost en op je levermeridiaan werkt. Misschien is dat wel helemaal niet zo. Blijf daarom altijd je eigen wijsheid gebruiken.”

Ben of ken jij iemand die we moeten interviewen over yoga? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply