Producten Reviews

Voor als je naar wierook wilt ruiken – Chandrika Ayurvedic Soap

Zeep is zeep, toch? Toen ik dit ayurvedische zeepje in de natuurwinkel zag, en vooral rook, dacht ik daar anders over. Daarom een review over deze (on)gewone zeep. Is het de moeite waard om te kopen? En waar staat ayurvedisch voor?

Iedereen die met een boog rond de winkels van Lush loopt, zal de geur van deze zeep ook te overheersend vinden. Het ruikt namelijk heftig, zo heftig dat ik zeker weet dat genoeg mensen het vies vinden. De geur wordt omschreven als een dennenbos waar het net geregend heeft of als de geur van een hippie – of dat een compliment is, vraag ik me af. Ik vind het vooral naar wierook ruiken met patchoeli en musk. Als je van lichte en fruitige geuren houdt, is dit zeepje dus niets voor jou. Wel als je wilt dat je badkamer naar de Wereldwinkel ruikt.

Ayurvedisch?

In 1940 werd het eerste groene zeepje met de naam ‘Chandrika Ayurvedic Soap’ geproduceerd. Toen was ayurveda nog geen modewoord. De zeep is een mengsel van kokosnootolie, wilde gember, sinaasappelolie, limoenschilolie, hydnocaprusolie en sandelhoutolie. De combinatie van deze ingrediënten maakt het ayurvedisch. Ieder ingrediënt schijnt een andere (goede!) werking op de huid te hebben, namelijk:

Kokosnootolie: verzorgt en hydrateert de huid.
Wilde gember: werkt verzachtend en helpt infecties voorkomen.
Limoenschilolie: verfrist en koelt de huid.
Hydnocarpusolie: voorkomt huidproblemen, zoals jeuk. Hydnocaprus is een boom uit Indonesië.
Sinaasappelolie: verkleint de poriën, helpt puisten en mee-eters voorkomen.
Sandelhoutolie: verkoelt en geeft de huid een lichte geur.

Van zweethanden tot stinkende badkamer

Deze zeep kun je natuurlijk gebruiken om je lichaam te wassen of als handzeep. Op veel websites wordt het echter afgeraden om je gezicht ermee te wassen, omdat het de huid kan uitdrogen. Dat maakt het wel geschikt voor zweterige handen. En voor droge voeten schijnt het ook wonderen te doen. Omdat de geur lang blijft hangen, maskeert het de lucht van een stinkende badkamer. Handig als je het schoonmaken liever nog een dag (of week) uitstelt. Voor wie creatief is, kan er ook zijn eigen schoonmaakmiddel van maken. Groene zeep vervang je dan gewoon door dit lichtgroene zeepje. Op de website van Iris vind je een recept.

En ruik ik echt naar wierook?

Ik ben gek op de geur van wierook en koop expres parfum in deze geur, zoals de klassieker Lou Lou van Cacharel. Daarom hoopte ik dat mijn huid na het douchen ook naar wierook zou ruiken. De zeep is makkelijk in gebruik, glibberde niet uit mijn handen en schuimde goed. Tijdens het douchen rook de badkamer naar de Wereldwinkel en ook mijn huid leek zo te ruiken. Ongeveer twee uur na het douchen was de geur vervlogen en voelde mijn huid zoals normaal. Als je het aan mij vraagt, is deze zeep dus gewoon een zeep. Wel met een lekkere geur, maar zonder wonderen.

Prijs: €1,85, niet duur dus! Maar er komen ook andere prijzen voorbij op het internet.
Extra leuk: het wordt niet getest op dieren en bevat geen dierlijke producten. Ook voor (hippie)mannen is de zeep geschikt, want de geur is unisex.
Minpunt: ik zag het niet op de verpakking staan, maar er schijnt ontstoppingsmiddel (caustic soda) in deze zeep te zitten. Of dit schadelijk is voor de huid vind ik lastig te zeggen. Is hier een zeepexpert?
Eindoordeel: ★★★ (van de vijf sterren).

Welke zeepjes vind jij een aanrader?

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    miranda
    14 april 2020 at 13:15

    ik vind deze zeep dus echt fantastisch ruiken, mijn man ook je voelt je echt fris als je deze zeep gebruikt hebt. ik koop altijd mijn zepen bij softnaturals ook natuurlijk en vegan, net als deze

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.