Geluk Zen voelen

De 3 basisprincipes van feng shui

Iedereen kent het: je loopt een ruimte binnen en krijgt ineens een raar gevoel. Feng shui gelooft dat de omgeving invloed heeft op hoe jij je voelt. En dat je door een ruimte op een bepaalde manier in te richten, je meer harmonie creëert. Dit heeft weer invloed op je levensenergie. Maar hoe werkt het? En waarom is de inrichting van je huis zo belangrijk?

Sinds een tijdje ben ik aan de andere kant van mijn tafel gaan zitten als ik aan het werk ben. Nu zit ik met mijn gezicht naar de voordeur in plaats van met mijn rug. Er is alleen geen praktische aanleiding voor deze verandering. Zou het er dan toch mee te maken hebben dat ik nu beter kan zien wie eraan komt? Feng shui heeft wellicht antwoord op deze vraag.

Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen, ben ik toch erg gefascineerd door deze Chinese leer. Terwijl ik dit artikel schrijf, verplaats ik zelfs al het een en ander. Stapels tijdschriften zoek ik uit en zet ik in de boekenkast, keukenkastjes deel ik opnieuw in en ook de kledingkast trek ik recht. Een uur later is het mij duidelijk dat feng shui behoorlijk ingewikkeld is. Daarom licht ik in dit artikel de drie bekendste en meest populaire principes uit.

1. De vijf elementen

Een van de bekendste principes uit feng shui zijn de vijf elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal. In een optimale omgeving zijn al deze elementen aanwezig. Ze hebben allemaal een eigen kleur: bij water hoort blauw, bij hout rood en oranje, bij aarde bruin en geel, bij metaal wit of grijs. Ook staan de elementen voor een bepaalde vorm: golvend, rechthoekig, driehoekig, vierkant en rond. Een ruimte is pas compleet als het elk van deze kleuren en vormen bevat.

2. Ba Gua of Pa Kua

Naast de vijf elementen gaat feng shui ervan uit dat je huis uit verschillende zones bestaat. Dit wordt de Ba Gua of Pa Kua genoemd. Elke zone is gekoppeld aan een bepaald thema of onderwerp: carrière, wijsheid en kennis, het gezin en familie, overvloed, reputatie, liefde en relaties, creativiteit en hulpvaardige mensen. Het schijnt dat je je eigen huis kunt indelen naar de acht zones, zodat je de thema’s kunt beïnvloeden.

3. Yin en yang

Feng shui valt of staat met energie, oftewel ‘chi’. De perfecte balans bestaat uit vrouwelijke (yin) en mannelijke (yang) energie. Herkenbaar is het ronde, zwart-witte teken dat hierbij hoort. Vrouwelijke energie staat voor rust en kalmte, mannelijke energie staat voor actie en beweging. Het ying/yang-teken laat zien hoe alles in het leven invloed heeft op elkaar en het wordt daarom ook bij feng shui gebruikt.

Wat vind je van feng shui? Zou je meer willen weten over dit onderwerp?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Maartje
  18 maart 2016 at 14:02

  Het lijkt mij heel interessant om hier meer over te weten met een verhuizing op komst! Zowel theoretisch als meer praktisch en toepassing.
  Hebben jullie toevallig tips voor artikelen of boeken over feng shui?

  • Reply
   Lisa
   24 maart 2016 at 15:26

   Leuk om te horen! Ik heb er zelf weinig boeken over gelezen, maar ik vond zelf de blog van Nina Elshof (en haar boek) interessant.

 • Reply
  Merle
  8 juni 2016 at 10:55

  De laatste tijd ben ik ook erg geïnteresseerd in boeddhistische en chinese theorieën (voornamelijk over die levensenergie, qi, waar jij het ook over hebt). Dus heel interessant om te lezen!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.