Inzicht Zen denken

De anti-bucketlist

De anti-bucketlist

Pas twijfelde ik of ik geen bucketlist moet maken. Dagen veranderen immers in weken, weken in maanden en maanden in jaren. Hoe cliché het ook is: de tijd vliegt. Alleen kan ik redenen genoeg bedenken om geen bucketlist te maken.

Misschien is het heel logisch, maar vaak zetten mensen dezelfde dingen op een bucketlist. Denk aan een wereldreis maken, parachutespringen of zwemmen met dolfijnen. Leo van Zenhabits beschrijft dit mooi: “The most of the things we put on bucketlists are just ideas that popped into our heads, not anything connected to meaning.” Het zijn vaak de dingen die zorgen voor een sterk verhaal op verjaardagen, veel likes op Facebook en een stuk legere bankrekening. Zo lijkt het meer op een opscheplijst, dan een lijst met (haalbare) dingen waar je langer over na hebt gedacht en die écht belangrijk voor je zijn.

Eén grote to-do list

De grootste reden voor mij om geen bucketlist te maken, is omdat ik het leven niet als één grote to-do list wil zien. Ik heb geen zin om een lijstje af te werken en druk op mezelf te leggen om alles in mijn leven af te vinken. Natuurlijk heb ik dingen die ik graag wil doen, zoals een reis naar Schotland, maar ik heb geen bucketlist nodig om dat te onthouden. Uiteindelijk ben ik toch het gelukkigste als ik leef in het moment, open sta voor het onverwachte en hiervan geniet. Daar hoef ik niet eerst ergens voor naar toe, want het is er al.

Een bucketlist, maar dan anders

Met lijstjes maken, is niets mis. Het kan juist inspiratie geven. Daarom mijn ideeën voor een bucketlist, maar dan anders:

Een dit-maakt-mij-gelukkig-lijst: Met een dit-maakt-mij-gelukkig-lijst krijg je beter voor ogen wat je gelukkig maakt en kun je hier vervolgens naar handelen. Hier leg ik uit hoe je zo’n lijstje maakt.

Schrijf op wat je nooit wilt doen: Een anti-bucketlist dus eigenlijk. Het kan heel bevrijdend zijn om op te schrijven wat je (waarschijnlijk) nooit in je leven wilt doen. Bij mij komt zeker op deze lijst: een reis naar Thailand, een kort pittig kapsel laten knippen en een hond nemen.

Maak een lijst met iemand: Schrijf met een vriend, vriendin of familielid op wat je graag samen doet. Gebruik deze lijst als inspiratie als je even niet weet wat je samen wilt doen. Denk klein, zo blijft het haalbaar.

Heb jij een bucketlist? En ben je het met mij eens?

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Simonlebonbon
  30 december 2016 at 15:18

  Jouw lijstje wat je nooit wil doen is heel herkenbaar:-)

  • Reply
   Shirah
   31 december 2016 at 16:29

   Haha, wat leuk!

 • Reply
  Else
  30 december 2016 at 19:03

  Wat fijn en heel inspirerend, zo’n anders-dan-anders-artikel 🙂

  • Reply
   Shirah
   31 december 2016 at 16:30

   Dankjewel, heel leuk om te lezen!

 • Reply
  Irene | Tussenmarsenjupiter
  5 januari 2017 at 19:56

  Superinspirerend! Ik heb om dezelfde reden mijn 25 before 26 lijst de vuilbak in gekieperd. Denk dat ik in m’n agenda wel een watmaaktmijgelukkiglijst en een anti-bucketlist ga schrijven.

  • Reply
   Shirah
   5 januari 2017 at 20:00

   Wat leuk om te horen! Ik ben benieuwd wat er op je wat-maakt-mij-gelukkig-lijst komt te staan.

 • Reply
  Lorenza
  6 januari 2017 at 07:47

  Wat ontzettend leuk, echt een goed idee!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.