Geluk Zen voelen

De beste anti-sleurideeën

de-beste-anti-sleurideeen

Geen sleur ervaren en zo min mogelijk leven op de automatische piloot, ik ken niemand die dat niet wil. Daarom verzamelde ik de beste anti-sleurideeën om een gewone dag net iets minder gewoon te maken. En nee, daar hoef je je leven niet radicaal voor om te gooien. 

Over de oorzaken van sleur verschillen de meningen. Zo zegt de één dat het komt door een te saai en eentonig leven, volgens een ander is overbelasting en onderbelasting de oorzaak en volgens weer iemand anders mist er betekenis in je leven als je sleur ervaart. Ik denk dat het een combinatie van al deze dingen is. Wat ik wél zeker weet, is dat het alles behalve fijn is om een gevoel van sleur te ervaren. Je leven heeft dan (even) geen kleur, alle dagen lijken op elkaar en het slurpt energie. Misschien lossen deze anti-sleurideeën het gevoel van sleur niet als sneeuw voor de zon op, maar het kan wel helpen. Al is het maar iets, dat is altijd meer dan niets. Heb je hier al eens aan gedacht?

Houd een doel voor ogen

Volgens de Amerikaanse psycholoog Emily Esfahani Smith jagen we het verkeerde doel na. Niet geluk, maar betekenis maakt het leven de moeite waard. Eén van de vier pijlers voor een zinvol leven is een doel voor ogen hebben dat ons motiveert om iets aan de wereld bij te dragen, hoe klein het ook is. Probeer te achterhalen wat dit voor jou is en bedenk hoe je hier iedere dag mee bezig kunt zijn. Niet op een krampachtige, maar op een luchtige manier.

Geef je ochtend altijd betekenis

Het boek Miracle Morning bracht mij op het idee om een uitgebreide ochtendroutine te bedenken (ja, ik heb het wéér over dat boek). Een aantal weken begon ik de dag met yoga-oefeningen, een stukje lezen in een inspirerend boek, visualiseren en mediteren. Het voelde fijn om in de eerste uren van de dag al iets voor mezelf gedaan te hebben, iets dat ik belangrijk vind. Nu ik deze uitgebreide ochtendroutine iets meer heb laten varen, merk ik hoe erg ik het mis.

Begin en eindig de dag in de natuur

Of je nu op een industrieterrein woont (wonen daar mensen?) of midden in het bos, de dag in de natuur beginnen en eindigen kan iedereen. Zoek het dichtstbijzijnde stukje groen, zelfs een hondenuitlaatveldje telt, en geniet van het buiten zijn. Kijk naar de lucht, voel de grond onder je voeten en neem het in je op alsof je naar een natuurfilm kijkt. Een hele ontspannen manier om de dag te beginnen en te eindigen. Extra mooi als je dit een jaar lang doet, zodat je de natuur door de seizoenen ziet veranderen.

Een dag zonder tijd

Lastig als je een dag moet werken, maar een aanrader als je vrij bent: een dag zonder tijd leven. Berg je klokken op, zet je telefoon uit en laat je een dag niet leiden door de tijd. Ik weet zeker dat het een gevoel van vrijheid geeft en dat de dag dubbel zo lang lijkt te duren. Misschien verandert het zelfs wel je kijk op dit gekke concept dat wij mensen hebben bedacht.

Doe wat je graag als kind deed

Het is best jammer dat de meeste mensen een stuk serieuzer worden als ze ouder worden. En dat heeft ook effect op je leven. Ineens is het niet meer zo normaal om je te verkleden, in bomen te klimmen, te stoeien of te vingerverven. Maar waarom zou je je hier iets van aantrekken?

Probeer deze kleine anti-sleurideeën

 • Wakker worden door een ijskoude douche
 • Je wekker zetten om sterren te kijken
 • Ontbijt als diner en diner als ontbijt
 • Onbekende mensen een kaart sturen
 • Jouw favoriete gerecht in een restaurant na proberen te maken
 • Een vrije dag uitroepen tot vakantie en hier naar handelen
 • Een dag zonder tv/computer

Wat vind jij het beste anti-sleuridee? En ervaar jij wel eens sleur?

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

2 Comments

 • Loes
  7 juli 2017 at 10:47

  Ik heb de laatste weken ontzettend veel gestudeerd, wat er wel een beetje toe geleid heeft dat ik dingen op automatische piloot doe. Dit soort tips zijn dus meer dan welkom! Ik wil vooral weer meer gaan wandelen, zeker in de zomer vind ik dat heerlijk.

  • Shirah
   7 juli 2017 at 19:29

   Ja, wandelen. Heerlijk! Een NS-wandeling maken, is echt een aanrader.

  Leave a Reply