Ontspanning Zen voelen

De beste documentaires voor het weekend

De beste documentaires voor het weekend

Het mooie van documentaires is dat ze je aan het denken zetten. Ben je op zoek naar een dosis inspiratie? Wij verzamelden zeven documentaires die je gezien móét hebben. Niet allemaal met een ‘zen-tintje’, maar wel reuze interessant. 

1. Vleesverlangen

Zo vlak na dierendag is het misschien een gekke timing, maar deze redelijk recent uitgebrachte documentaire biedt je een originele kijk op het eten van vlees. Marijn Frank, de maker, vraagt zich af hoe het kan dat het zo moeilijk is om vegetarisch te eten. Haar eigen kind geeft ze geen vlees, terwijl ze zelf maar moeilijk de verleiding kan weerstaan. Door haar eigen koe te slachten (!), hoopt ze dat het haar lukt om vergoed geen vlees te eten.

2. We, The Tiny House People

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om in een tiny house te wonen. Het blijft bijzonder om te zien hoe zo’n huis eruitziet. Hoe richt je een kleine ruimte zo optimaal mogelijk en toch bewoonbaar in? In ‘We, The Tiny House People‘ kun je binnenkijken bij verschillende tiny house-bewoners. Ook krijg je te zien wat er vooraf gaat aan het bouwen van je eigen mini-huis.

3. No Impact Man

In ‘No Impact Man‘ volg je een jaar lang Colin en zijn gezin tijdens een bijzondere uitdaging: ze willen zo min mogelijk het milieu belasten. Dat heeft extreem grote gevolgen voor hun leven. Geen koffie, geen toiletpapier, geen afval produceren, niet de lift gebruiken, geen televisie meer kijken en ga zo maar door. Na het kijken van deze documentaire was ik, Shirah, twee weken de meest milieubewuste versie van mezelf. Ik wilde ook een wormenbak in mijn keuken en vond het ineens idioot hoeveel afval je als mens produceert. Misschien heeft deze documentaire wel hetzelfde effect op jou.

4. Het beste voor Kees

Hoewel je nooit helemaal weet hoe het is om autistisch te zijn als je het zelf niet bent, lijkt het alsof je je hier beter in kunt verplaatsen na het kijken van deze documentaire. De autistische Kees is een volwassen man, maar met een eigen gebruiksaanwijzing. Soms zorgt dit voor pijnlijke, maar toch ook hilarische situaties. Het wordt ingewikkelder als de ouders van Kees op leeftijd zijn en het daardoor steeds moeilijker wordt om voor hem te zorgen. De liefde die zij voor hun zoon hebben is ontroerend.

5. Twinsters (op Netflix)

Stel je voor dat je een foto ziet van iemand die precies op jou lijkt. Niemand heeft je ooit verteld dat je tweeling bent, maar na het zien van deze foto, ga je daar toch aan twijfelen. Samantha maakte het mee, zij kwam haar tweelingzus tegen op Facebook en besloot contact op te nemen. Wat daarna volgt is een bijzondere aanloop naar de eerste ontmoeting en de vriendschap die daaruit ontstaat.

6. Dus Ik Ben

Lisa gaf mij de tip om het programma ‘Dus Ik Ben’ van filosoof Stine Jensen te kijken. Het zit tussen een documentaire en een ‘gewoon’ tv-programma in. In iedere aflevering gaat ze op zoek naar de wortels van onze identiteit. Hierbij stelt ze zichzelf boeiende vragen, zoals: is er nog wel ruimte om te leven als alles gepland is? En: wat levert een gedisciplineerd leven op? In ongeveer een half uur krijg je antwoord op deze vragen.

7. A Simpler Way: Crisis as Opportunity

Tegenwoordig hebben veel mensen de droom om simpeler te leven. In deze documentaire volg je een woongroep in Australië die deze droom waarmaakt. Ze proberen zelfvoorzienend te leven, bouwen zelf tiny houses en leggen onder andere een moestuin aan. Mooi om te volgen!

Welke documentaire vind jij het leukst?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.