Meditatie Zen doen

De beste wierookgeuren om bij te mediteren

Alleen al naar wierook kijken is rustgevend. Hoe de rook langzaam in kringen omhoog gaat en het as van het stokje valt. Niet voor niets wordt het vaak bij meditatie gebruikt. Maar welke geuren zijn hiervoor extra geschikt? En waarom zou je mediteren met wierook?

Toen Lisa voor het eerst bij mij thuis kwam, viel ze bijna flauw. “Wierook!”, zei ze verrast, terwijl ze met haar hand voor haar gezicht wapperde. “Ja, de prullenbak stonk”, antwoordde ik schuldbewust. Sindsdien moet ik bij wierook altijd aan mijn prullenbak denken, al is dat natuurlijk niet de beste associatie. Gelukkig komt op de tweede plek de herinnering aan de keren dat ik mediteerde met wierook. Omdat mediteren met wierook ook een manier is om uit mijn mediatiesleur te komen, ging ik op onderzoek uit. Deze drie geuren zijn extra geschikt*:

Sandelhout

Wierook met deze geur wordt waarschijnlijk het meest gebruikt bij meditatie. Het zit vaak ook in kleine hoeveelheden in andere wierookmengsels. De geur van sandelhout werkt kalmerend en verkoelend. Daarom is het een logische keus als je veel stress hebt. Het schijnt dat de geur invloed heeft op de bloedsomloop, spijsvertering, luchtwegen en het zenuwstelsel. Ook kan het helpen om het zesde chakra, het derde oog chakra, te ondersteunen. Voor deze wierook wordt het hart van de sandhoutboom geoogst, verwerkt tot poeder en vervolgens gebruikt als wierook. De sandelhoutboom groeit langzaam en heeft een bruingrijze stam en licht paarse bloemen. Je vindt deze mooie boom niet op Nederlandse bodem, maar in  Tropisch Azië, India, Indonesië en Sri Lanka. Er worden tegenwoordig ook bomen van hetzelfde geslacht gebruikt om deze etherische olie uit te winnen.

Frankincense

Frankincense-olie en wierook wordt gewonnen uit verschillende boswelliabomen, omdat hier weinig verschil in zit. Deze tropische boom komt onder ander voor in India, Oost-Afrika en China. Bij de naam moet ik altijd denken aan Frankenstein, al heeft het daar niets mee te maken. Om frankincense te oogsten, worden er kleine inkepingen in de schors gemaakt. Het stroperige hars stroomt dan naar buiten. Wierook met deze geur wordt vaak bij meditatie gebruikt omdat het erg rustgevend werkt. Er wordt gezegd dat het positieve energie geeft, je meer in het ‘nu’ brengt en het helpt dieper adem te halen. Iets wat goed van pas komt tijdens meditatie. Ook schijnt de geur een (positief) effect te hebben op het immuunsysteem en zenuwstelsel.

Nag Champa

Nag champa is mijn favoriete geur en daar ben ik zeker niet alleen in. De precieze ingrediënten van deze geheime mix, zijn lastig te vinden omdat dit vaak verschilt. De gele bloem van de champacboom, de plumeria, is in ieder geval een belangrijk ingrediënt. Ook bevat het vaak etherische oliën van kruidnagel, vetiver, palmarosa, sandelhout en gaiakhout. Oorspronkelijk komt deze wierook uit India, nu wordt het over de hele wereld verkocht en is het zelfs bij de Xenos te koop. De geur helpt tegen stress en helpt je beter concentreren. Ook wordt het vaak gebruikt om een ruimte te zuiveren.

Maar waarom mediteren met wierook?

In de oudheid was wierook al een vast onderdeel in veel rituelen. Het werd onder andere gebruikt als offer voor goden. Wierook kan een goede toevoeging zijn aan een mediatieritueel. Je steekt het stokje, of de kegels of korrels, aan en gunt jezelf de tijd om te ontspannen tot het opgebrand is. Of misschien is het wel jouw dagelijkse mindfulness oefening, het enige wat je doet is kijken. Geuren hebben ook veel invloed op je stemming. Wierook kan daarom helpen om je stemming positief te beïnvloeden. Sommige mensen merken dat ze minder snel afgeleid zijn, dieper ademhalen en zich uiteindelijk beter kunnen concentreren als ze wierook gebruiken. Al ken ik ook genoeg mensen die het juist vinden stinken.

*Wierook is in ontzettend veel geuren te koop, daarom moest ik wel een selectie maken.

Welke wierook gebruik jij graag? En steek je het wel eens aan voordat je mediteert?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.