Inzicht Zen denken

De definitie van stilte (volgens Erling Kagge)

De definitie van stilte (volgens Erling Kagge)

Tijdens mijn vakantie las ik het boek ‘Stilte’ van Erling Kagge. Het mooie aan dit boek vind ik dat het geen kant en klare oplossingen geeft, maar je met anekdotes aan het denken zet over de waarde en betekenis van stilte. Hoe kun je stilte het beste omschrijven? Ik geef je drie verrassende definities gebaseerd op Kagge’s boek.

1. Stilte is niet stil, het spreekt

Nog niet zo lang geleden schreef ik wat stilte met je kan doen. Juist als het stil is, gaat er vaak van alles in je hoofd om. Het is dan helemaal niet stil. Door constant nieuwe prikkels op te zoeken, leiden we onszelf af en vermijden we stilte en dus de confrontatie met onszelf. Ook Kagge deelt deze mening. Hij vindt dat stilte uitnodigt om jezelf beter te leren kennen en dat je moet proberen om de stilte toe te laten. Ook al vind je het nog zo eng.

De stilte moet tot je gaan spreken en jij moet met haar in gesprek gaan om zo alle mogelijkheden te kunnen benutten die erin schuilgaan.

2. Stilte is een gevoel, een verbeelding

De makkelijkste manier om stilte te creëren is, letterlijk de stilte opzoeken. Dus geen trams en metro’s, huilende baby’s of harde muziek in de buurt. Maar in de werkelijkheid is het helemaal niet altijd honderd procent stil. Integendeel, vaak zijn er altijd wel geluiden om ons heen. Hoe vind je het dan? Net als Kagge, geloof ik ook dat iedereen stilte in zichzelf kan vinden, waar je ook bent. Des te vaker je het oefent, des te makkelijker je in alle onrust terug kunt gaan naar de stilte in jezelf.

De interessantste vorm van stilte vind ik de stilte die in mij huist.

3. Stilte is geruststellend

Vind je stilte (oer)saai? Dan daag ik je uit om de stilte juist op te zoeken. Het is namelijk een simpele manier om je leven te verrijken. Als je werkelijk stil bent, voel je nog beter waar jij behoefte aan hebt en kun je beter luisteren naar wat er om je heen gebeurt. Je gaat anders kijken naar de wereld om je heen. Let bijvoorbeeld op de wind die door de bomen waait of hoe een auto je voorbij sjeest. Het is net mindfulness.

Door de omgeving buiten te sluiten keer je je rug niet naar de omgeving toe, het is juist het tegenovergestelde: je ziet de wereld scherper, je blijft meer op koers en je waardeert het leven meer.

Ben je nieuwsgierig geworden? Hier kun je het boek van Erling Kagge kopen.

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Wat betekent stilte voor jou?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply