Apps Reviews

De duurste meditatie-app die er is – Headspace

Review Headspace

Headspace schijnt de crème de la crème onder de meditatie-apps te zijn. Maar is deze app echt zo bijzonder? En vooral: is het €9,99 per maand waard? Ik vertel je mijn ervaring na vier maanden mediteren met deze geroemde app. 

Duik je in de wereld van meditatie-apps, dan is er één naam die je overal tegenkomt: Headspace. In 2010 werd deze populaire app gelanceerd door Andy Puddicombe. Een boeddhistische monnik die tien jaar mediteerde over de hele wereld – van Nepal tot Rusland – en met een belangrijke missie thuiskwam: mediteren en mindfulness aan zoveel mogelijk mensen over de hele wereld leren. Dat is gelukt. Inmiddels gebruiken miljoenen mensen in meer dan 190 (!) landen Headspace. Ook ik ging eindelijk overstag. Wat mij er de afgelopen jaren van weerhield om de app te downloaden, is de prijs. Je betaalt namelijk niet eenmalig een bedrag, maar moet een prijzig abonnement afsluiten. Toen eind december een vriend laaiend enthousiast over Headspace vertelde én er een actie was met veertig procent korting, greep ik mijn kans. Maar goed ook, want Buddhify had ik inmiddels zo vaak gebruikt dat ik de meditaties woord voor woord mee kon praten. Niet bepaald ontspannend.

Een snoepwinkel

De afgelopen vier maanden heb ik Headspace met vlagen veel gebruikt. Ik gebruikte de app na een drukke dag werken in de bus, als korte pauze tijdens een dag thuiswerken, tijdens een rondje wandelen in het park en om ontspannen in slaap te vallen. Dat maakt Headspace ook zo bijzonder: voor bijna ieder moment is er wel een geleide meditatie. Je kunt kiezen voor een ‘single meditation’ (3-10 minuten), ‘meditation courses’ (10-20 minuten, een les of tien), ‘mini meditations’ (1-3 minuten) en ‘animations’ (maximaal een minuut). Handig, want zo is er altijd wel een meditatie waar je tijd voor hebt. De onderwerpen kun je zo gek niet bedenken: meditaties voor een beter zelfbeeld, voor het vinden van focus, om op te laden na een dag werken of om weer in slaap te vallen als je wakker bent geworden. Het gigantische aanbod vind ik geweldig en overweldigend tegelijk. Toen ik de app net had, deed het mij denken aan het zoeken naar een film op Netflix. Je scrolt een kwartier, kunt niet kiezen en besluit dan iets anders te gaan doen. Ben je minder gevoelig voor keuzestress, dan voelt Headspace waarschijnlijk als een snoepwinkel.

Geen zweverige cliché’s

Dat over de vormgeving van Headspace goed nagedacht is, merk je meteen. Alle meditaties zijn netjes gegroepeerd, er is gekozen voor mooie, kenmerkende kleuren en overal komen dezelfde grappige illustraties terug. Ook leuk: Andy heeft bijna alle meditaties zelf ingesproken. Gelukkig heeft hij een hele fijne stem en valt hij niet in allerlei zweverige cliché’s. In de zogenaamde ‘sleepcasts’ komt zijn stem misschien wel het best tot zijn recht. Dit zijn verhaaltjes voor het slapen in een thema. Je waant je even in een wasserette met het rustgevende geluid van een wasmachine op de achtergrond of in een besneeuwde stad met het krakende geluid van sneeuw onder je schoenen. De afgelopen maanden ben ik hier verslingerd aan geraakt. Een andere favoriet zijn de meditaties die speciaal gemaakt zijn voor tijdens het wandelen. De rondjes in het park worden hierdoor een stuk bijzonderder.

        

Flinke investering

Dan nu de hamvraag: is Headspace het geld waard? Als je houdt van geleide meditaties, is mijn antwoord volmondig ‘ja’. Headspace is zonder twijfel de beste meditatie-app die ik ooit heb gebruikt en kan je net het duwtje in je rug geven om vaker te mediteren. Ook als je veel onderweg bent, is deze app echt een uitkomst. In de bus, trein en het vliegtuig heb ik al vaak naar Andy’s rustgevende stem geluisterd. Mediteer je graag in stilte, zonder app? Dan zou ik je geld eerder uitgeven aan een mooi meditatiekussen of sparen voor een mindfulnesscursus of een cursus zenmeditatie. Want hoe fijn Headspace ook is, het blijft een flinke investering.

Besturingssysteem: iOS en Android.
Kosten: €9,99 voor een maandelijks opzegbaar abonnement, €5,99 per maand als je een abonnement voor een jaar afsluit (€71,88 totaal). Je kunt een proefabonnement afsluiten waarmee je een aantal meditaties een maand gratis kunt beluisteren. Een aanrader!
Extra leuk: je kunt in de app zien hoe lang je in totaal hebt gemediteerd. Een goede motivatie om te blijven mediteren.
Minpunt: de prijs. Het blijft duur voor een app.
Eindoordeel: ★★★★ en halve ster (van de vijf sterren).

You Might Also Like

3 Comments

 • Sabine
  6 mei 2019 at 22:09

  Beste app ooit, heb hem al 2 jaar 💞 vind het zeker het geld waard en ik mediteer elke dag.

 • Suzanne.
  25 december 2019 at 16:06

  Is nu nog maar €44,- voor een jaar.
  Elke cent waard.
  Vond calm ook erg fijn. Headspace is iets speelser.
  Ga zeker verlengen.

 • Leave a Reply