Psyche Zen denken

De echte oorzaken van perfectionisme

Als je mij vier jaar geleden had gevraagd of ik een perfectionist ben, dan zou ik ‘ja’ hebben gezegd. Stel je me vandaag die vraag, dan moet ik er even over nadenken. Hoewel ik nog steeds idealen heb, weet ik ook dat niet alles perfect kan zijn. Nu ik weet waar de drang naar perfectie vandaan komt, kan ik het meer loslaten. 

Ik weet nog goed dat ik net een jaar op mezelf woonde en er een dag was waarop alles mis ging. Het begon met het feit dat niemand van mijn projectgroep de eindpresentatie wilde doen. Je ergeren aan mensen die zich niet zo gedragen zoals jij wilt, zie ik ook als perfectionisme. Toen ik thuis kwam en dit met een klasgenoot over de telefoon besprak, stond de badkamer opeens blank omdat de wasmachine blijkbaar stuk was. Ik was al gestrest en nu kwam dit er ook nog eens bij. Je kunt je voorstellen dat ik de rest van de avond niet meer zo veel heb gedaan, behalve mijn ergernissen van die dag delen met mijn moeder (sorry mam). Achteraf gezien wilde ik te veel en had ik te hoge verwachtingen van mezelf en anderen. Als er één ding is wat ik van uit huis gaan heb geleerd, dan is het wel dat je onmogelijk alles op jouw manier kunt doen.

Onzekerheid

Perfectionisme is helemaal niet verkeerd of iets wat je per se moet afleren. Het kan je alleen wel in de weg zitten, ook al heb je dat op het moment zelf misschien niet door. Ik was me daar ook nooit zo van bewust, ik kon mij alleen maar verbazen over waarom mensen anders reageerden dan ik. Een paar jaar en een aantal vervelende ervaringen verder, ben ik erachter gekomen dat ik in de werkelijkheid bang ben voor onzekerheid. Soms gebeuren er dingen in het leven die je niet had zien aankomen. Perfectionisme helpt om die onzekerheid onder controle te krijgen. Er zijn, lees ik in het boek ‘Goed genoeg’, grofweg drie redenen waarom iemand perfectionistisch is:

 1. Goedkeuring of bevestiging krijgen van anderen.
 2. Gezien en erkend worden door anderen.
 3. Angst voor onzekerheid.

Ik herken mij met name in de laatste oorzaak.

Indekken

Natuurlijk past niet iedereen perfect in het hokje. Er kan ook een andere oorzaak van perfectionisme zijn. Dat ik bang ben voor het onverwachte, wil ook niet zeggen dat ik elke dag pieker over wat er zou kunnen gebeuren. Ik zie het meer in de kleine dingen en zelfs dat hoeft niet altijd negatief te zijn. Dat ik bijvoorbeeld al een tijdje aan het kijken ben naar een baan voor na mijn studie, kun je als perfectionisme zien (het indekken van onzekerheid nadat ik ben afgestudeerd). Aan de andere kant het is ook helemaal niet verkeerd om alvast rond te kijken. Alles heeft meerdere kanten. Ik weet in elk geval wanneer ik doordraai en wanneer iets realistisch is doordat ik de echte oorzaak heb ontdekt.

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Herken jij jezelf in dit verhaal?

You Might Also Like

4 Comments

 • Nathalie
  20 april 2016 at 12:09

  Ja, ik herken me ontzettend in dit verhaal! Een paar jaar geleden lag de lat een stuk hoger voor mezelf en anderen en kon ik flink stressen. Nu stress ik nog steeds wel maar kan ik situaties ook meer van een afstand bekijken en ga ik minder perfectionistisch door het leven 🙂

  • Lisa
   20 april 2016 at 13:12

   Wat goed! Het kost ook wel wat tijd, maar tegelijkertijd is er ook niks mis met het hebben van idealen 🙂

 • Stephanie
  29 april 2016 at 11:39

  Ik ben zelf ook lang te perfectionistisch geweest. Ik kon 100 goede dingen doen maar rekende mijzelf af op dat ene ding dat minder ging. En merkte ook dat ik van anderen ook heel hoge verwachtingen had. Ondertussen heb ik daar alle geluk aan gewerkt en ik voel me nu ook veel gelukkiger en rustiger 🙂

  • Lisa
   1 mei 2016 at 10:35

   Knap! Het is ook veel fijner om wat minder streng voor jezelf te zijn.

  Leave a Reply