Inzicht Zen denken

De life improvement tag: mijn doelen, dromen & motivatie

Laatst kwam ik de life improvement tag tegen van Streeds Ahead, een lijst met vragen over wat je wilt bereiken, hoe je hieraan werkt en waar je motivatie en inspiratie vandaan haalt. Leuk om te lezen van anderen, maar ook om zelf in te vullen. Daarom mijn antwoorden en persoonlijke tips om doelen te bereiken.

Wat is je grootste droom: wat wil je bereiken in je leven?

Ik wil heel graag nog een keer in het buitenland wonen en werken, zoals je ook al in deze review kon lezen. Niet voor eeuwig, maar ik denk wel voor een paar jaar. Ik heb niet specifiek één land in gedachten, de juiste bestemming moet ik nog tegenkomen.

Op welke manier ben je bezig met het waarmaken van deze droom?

Ik denk dat ik met mijn studies (de hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie, de master New Media & Digital Culture) al best een eind ben en het helpt ook dat ik eerder in het buitenland heb gewoond voor mijn studie. Door op mezelf te wonen, weet ik hoe het is om dingen in je eentje te doen.

Wat is het belangrijkste doel dat je dit jaar wilt bereiken?

Afstuderen, maar gelukkig is de einddatum al in zicht. Nadat ik ben afgestudeerd, hoop ik een fijn, nieuw ritme te vinden, waarin ik in mijn vrije tijd veel leuke dingen doe. Nu doe ik dat heel weinig, omdat ik zo druk ben met mijn scriptie (zie ook deze challenge). Ik snak naar stedentrips, sauna bezoeken en lange, luie zondagen.

Wat is jouw #1 tip voor het bereiken van doelen?

Doen! Gewoon doen en niet wachten. Misschien ben ik wel heel extreem daarin hoor, maar ik onderneem meteen actie als ik eenmaal weet wat ik wil. Vandaar dat ik het wu wei principe ook zo fascinerend vind. Laat je ook niet uit het veld slaan als het niet meteen lukt. Natuurlijk moet je realistisch blijven, maar alleen door het te proberen, kom je verder.

Hoe maak jij een dagplanning/to do lijst?

Ik maak eigenlijk niet zo vaak een to-do list, ik schat ongeveer één keer per week. Dat zijn dan de dingen die ik echt die week af wil hebben. Alles wat er in mijn hoofd opkomt, schrijf ik op. De dingen die heel belangrijk zijn, omcirkel ik en daarmee begin ik.

Hoe ga je te werk in een super drukke periode?

Dingen die ik minder belangrijk vind maar wel af moeten, doe ik dan iets minder nauwkeurig. Ik moest laatst weer een essay inleveren voor een keuzevak. Dit had voor mij een minder hoge prioriteit dan mijn scriptie, dus deze keer heb ik het wat sneller gedaan dan tijdens het eerste essay. Toch haalde ik nog een ruim voldoende. Minder perfect werk leveren kan in sommige gevallen best, je kunt immers niet óveral 100 procent voor gaan.

Wat is jouw #1 planning tip?

Kijk altijd naar het grote geheel. Waar werk je naartoe? Hoe ziet dat er ongeveer uit? Wat wil je ermee bereiken? Maar verder geldt voor mij ook hier de tip: begin! Kijk hoe ver je komt en evalueer tussendoor of je nog steeds op het goede pad zit. Lukt het niet? Dan moet je misschien je doelen bijstellen. In mijn geval betekent dat vaak de lat iets lager leggen.

Wat is jouw ochtendritueel?

Ik heb niet echt een ochtendritueel. Mijn perfecte doordeweekse ochtend bestaat uit ontbijten in pyjama voor de tv, daarna een paar yoga-oefeningen, soms vijf minuten mediteren, douchen en aankleden. De laatste paar weken sta ik iets eerder op (half zeven) en dat bevalt me prima. Ik kan nu meer doen, terwijl het niet eens extra moeite kost. Nu heb ik ook het geluk dat ik geen moeite heb met vroeg gaan slapen.

Waarvan krijg je energie? Waarom?

Schrijven, gesprekken met mensen, nieuwe ontmoetingen en onbekende plekken ontdekken. Ik lijk wel heel avontuurlijk zo, maar als ik terugkijk op de momenten waarop ik met een glimlach op de fiets zat, dan zijn dat vaak dagen die net iets anders zijn dan de rest.

Wat doe je in het geval van een mental breakdown?

Dan slaap ik slecht, ga ik hoog ademen en klopt mijn hart sneller. Vroeg naar bed gaan is voor mij het beste medicijn of gewoon een dom spelletje doen om mijn gedachten op nul te zetten. Waar ik ook achter ben gekomen is dat keihard muziek aanzetten en daarin opgaan, werkt om de spanning uit je lijf te halen. Cliché, maar waar: wegstoppen heeft geen zin.

Welk boek heeft jou het meest geïnspireerd of gemotiveerd? Waarom?

Om heel eerlijk te zijn lees ik te weinig boeken om daar iets over te kunnen zeggen. Ik lees al veel literatuur voor mijn studie, dus ik vind het lastig om daarna nog iets te lezen voor de ontspanning. Als ik ben afgestudeerd, wil ik dit weer gaan oppakken.

Welke film (of serie, of documentaire) heeft jou het meest geïnspireerd of gemotiveerd? Waarom?

Dat zijn er een paar: Into the Wild, Brokeback Mountain en Pride & Predjudice. Als ik kijk naar al deze films, dan hebben ze één ding gemeen en dat is dat de hoofdpersonen in de zoektocht naar zichzelf erachter komen wie ze zijn en daar echt voor willen staan. Ik bewonder mensen die dichtbij zichzelf blijven, ook al is dat niet altijd even makkelijk.

Welke blog inspireert of motiveert jou het meest? Waarom?

Zoals ik laatst vertelde in de Q&A kijk ik niet eens zo heel vaak naar andere blogs, maar als ik  moet kiezen, dan is het The Self Help Hipster, omdat zij een hele eigen schrijfstijl heeft. Ze heeft humor en tegelijkertijd schrijft ze artikelen die ook echt helpen, iets waar wij als Zenzoekers enorm fan van zijn!

Wat viel jou op aan mijn antwoorden? Ik ben benieuwd! 

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.