Psyche Zen denken

Dé manier om meer te bereiken in je leven

Dé manier om meer te bereiken in je leven

Stel je wilt niet alleen goed worden in piano spelen, maar ook een kei zijn in acteren. Dat kun je natuurlijk proberen, maar heb jij ooit een ijzersterke pianist gezien die tegelijkertijd een glansrijke acteercarrière heeft? Als je net als ik meer wilt bereiken, is het simpeler dan je denkt.

In mijn rapporten op de basisschool stond dat ik behulpzaam ben en graag goed met iedereen kan opschieten. Nog steeds vind ik het leuk om mensen te helpen, zoals op mijn werk. Ik vraag me alleen wel vaker af of ik echt de enige ben die de vraag op dat moment kan beantwoorden, omdat ik zelf ook dingen af wil krijgen. Denk ik een stap verder, dan kan ik zo beredeneren dat telkens als ik anderen help, dit ten koste gaat van mijn eigen tijd. En als je echt iets wilt bereiken, zul je ook ‘nee’ moeten leren zeggen.

Mijn eyeopener

Wat de gevolgen zijn van met verschillende dingen tegelijk bezig zijn, ontdekte ik laatst tijdens een training. Met een paar mensen deden we de volgende opdracht: op een scherm stond een afbeelding met een rijtje kaarten die wij precies op die manier moesten neerleggen op tafel. Het groepje dat het snelst was en de opdracht het beste uitvoerde, had gewonnen.

De eerste keer begonnen we als een kip zonder kop aan de opdracht. Daardoor waren we langzamer dan de andere groep en was het resultaat ook niet heel goed. Er lagen kaarten scheef en je kon ze niet allemaal goed zien. Toen iedereen zich op één taak focuste, waren we veel sneller. Ik richtte mij bijvoorbeeld op het sorteren van de kaarten op de juiste kleur en de ander legde ze op de juiste volgorde. Ook lagen de kaarten veel netter naast elkaar.

Eén keer besloot ik, nadat ik klaar was met mijn eigen taak, iemand anders te helpen. Wat bleek? Dit zorgde nog steeds niet voor de snelste tijd, we waren zelfs langzamer dan wanneer we elk ons eigen ding bleven doen. Het verbaasde mij hoeveel meer je gezamenlijk bereikt als je je alleen concentreert op je eigen taak. Een mega eyeopener.

Wat ga ik niet doen?

De groepsopdracht liet mij zien hoe belangrijk het is om je op één ding te focussen en je niet te laten afleiden, maar ook wat het werkelijk betekent als je ergens ‘ja’ tegen zegt. Elke ‘ja’ betekent indirect ook een ‘nee’ voor alles wat je nog meer wilt doen. De tijd waarin je piano speelt, had je ook beter kunnen worden in acteren bijvoorbeeld. Mijn advies is daarom om eens te benoemen wat je vandaag niet gaat doen. Wat leidt jou af, waardoor je niet dichterbij je doel komt? Zodra je dit helder hebt, zul je erachter komen hoeveel je nog kunt afstrepen van je to-do list en wat je echt helpt om meer te bereiken.

Wat doe jij om gefocust te blijven?

You Might Also Like

2 Comments

 • Britt
  14 december 2016 at 09:18

  Interessant om over na te denken!

 • Lorenza
  15 december 2016 at 08:18

  Dit artikel bevestigd voor mij precies waar ik al een tijdje over nadenk! Ik ben ook met zoveel dingen tegelijk bezig, en daardoor komt er eigenlijk niets echt af, en kan ik me er ook niet helemaal op focussen!

 • Leave a Reply