Minimaliseren Zen doen

De meest gehoorde excuses om iets te bewaren

De meest gehoorde excuses om iets te bewaren

In mijn oude dagboeken kijk ik bijna nooit, maar ze nemen wel een lade in beslag. En ook al is de kans nog zo klein, mijn oude mobiel bewaar ik voor als mijn huidige telefoon het begeeft. De meest gehoorde excuses om iets te bewaren, help ik je in dit artikel voor eens en voor altijd tackelen.

1. ‘Ooit heb ik het nodig’

Een extra powerbank, een bandenplakset voor je fiets of een thermoshirt voor extreem koude temperaturen. Het zijn stuk voor stuk dingen die misschien ooit van pas komen, maar op dit moment ergens in een hoekje liggen te verstoffen. Als ik twijfel of ik iets wel of niet weg moet doen, vraag ik mezelf altijd af of ik pas nog iets heb weggegooid wat ik eigenlijk nodig had. Daar kan ik vrij kort over zijn: dat is nog nooit voorgekomen. Door hier bewust van te zijn, vind ik het steeds makkelijker om spullen weg te doen. Komt het wel een keer voor dat ik iets mis wat net in de vuilnisbak of kringloopwinkel ligt? Dan kan ik het vast van iemand lenen of het op een andere manier oplossen.

2. ‘Het is zonde’

Spullen wegdoen vinden we meestal zonde. Het is zonde van de tijd en energie (lees: geld) die je er ooit in hebt gestoken, dus wil je het zo lang mogelijk bij je houden. Maar het is juist zonde als iets ruimte in beslag neemt, maar uiteindelijk nooit wordt gebruikt. Dan kun je het beter wegdoen of een tweede leven geven door het bijvoorbeeld naar de kringloop winkel te brengen, het aan iemand anders te geven of het te verkopen op een rommelmarkt.

3. ‘Het heeft emotionele waarde’

Mijn oma heeft ooit voor mij een prachtige sprei gebreid. In het huis waar ik nu met mijn vriend woon, heb ik er nog geen geschikte plek voor gevonden. Maar de sprei wegdoen? Dat nooit, want daarvoor is het mij veel te dierbaar (en mooi!). Sommige spullen hebben emotionele waarde, waardoor je er geen afscheid van wilt nemen, zelfs al maak je er nauwelijks gebruik van. Dat iets emotionele waarde heeft, vind ik geen slecht excuus om het te bewaren. Als je je er maar bewust van bent en slimme keuzes maakt. Heb je bijvoorbeeld een aantal knuffels thuis liggen uit je kindertijd? Kies dan de knuffel die je vroeger het allerliefste bij je had en doe de rest weg.

4. ‘Wat maakt het uit’

Als je veel opbergruimte hebt, maakt het weinig uit of je vijf of dertig paar schoenen hebt; je kunt ze toch wel ergens kwijt. Waarschijnlijk heb je op den duur geen eens meer door hoeveel paar schoenen je eigenlijk hebt. Je hebt totaal geen overzicht, omdat je door de bomen het bos niet meer ziet. Misschien nog wel belangrijker is dat al deze extra spullen ook aandacht verdienen: je moet het schoonhouden en eventueel repareren als het kapotgaat. Maar als je van de dertig paar slechts vijf paar schoenen heel regelmatig aan doet, is dat zonde van je tijd. Bewust keuzes maken over wat je wel en niet bewaart, schept dus ruimte en bespaart je op de lange termijn veel tijd.

Welk excuus gebruik jij om iets te blijven bewaren, zelfs al gebruik je het niet?

BewarenBewaren

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Eva
    16 mei 2018 at 12:22

    De laatste maanden ben ik veel beter geworden in het minimaliseren maar ik betrap mezelf nog wel eens op nummer één. En eerlijk gezegd dan ook vooral omdat ik al regelmatig heb gehad dat ik iets te heftig heb opgeruimd en een paar maanden erachter kwam dat ik het toch wel weer kon gebruiken. Dus ik geef daar misschien nu iets te makkelijk aan toe, maar uiteindelijk komt die middenweg ook wel 🙂

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.