Ontspanning Zen voelen

De meest inspirerende TED Talks

Gister vertelde iemand dat hij van zijn Netflix-verslaving af probeert te komen door TED Talks te kijken. Hij kijkt er tussen de vijf en twintig per dag. Misschien niet de meest effectieve manier om van een verslaving af te komen, maar het inspireerde mij wel om dit te schrijven. 

‘The power of vulnerability’ – Brené Brown

In de zomer las ik in een prachtig park in Tsjechië ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van sociaal wetenschapper Brené Brown. Een boek waar ik erg van onder de indruk was. Eenmaal thuis keek ik haar eerste TED Talk, waar ze ook in haar boek over schreef. Natuurlijk wil ik niet te veel verklappen, maar in deze video vertelt ze onder andere dat schaamte een sterke verbinding tussen mensen in de weg staat. Ook legt ze uit wat het geheim is van mensen die ‘wholehearted’ leven en waarom het lastig is om je kwetsbaar op te stellen. Genoeg stof tot nadenken dus.

‘How boredom can lead to your most brilliant ideas’ – Manoush Zomorodi

Schrijver Manoush Zomorodi legt in deze TED Talk uit waarom het niet gek is dat je vaak de meest creatieve ideeën hebt als je niets bijzonders aan doen bent. Als je de was opvouwt bijvoorbeeld of de afwas doet. Zodra je lichaam op de automatische piloot gaat, vormen je hersenen namelijk nieuwe zenuwverbindingen die ideeën met elkaar verbinden en problemen oplossen. Hoe je je beter kunt vervelen en welke belangrijke rol je telefoon hierbij speelt, vertelt Zomorodi uitgebreid.

‘There is more to life than being happy’ – Emily Esfahan Smith

Lisa liet zich pas inspireren door psycholoog Emily Esfahan Smith en schreef over het verschil tussen een druk en betekenisvol leven. Als je meer over dit onderwerp wilt weten, moet je zeker haar TED Talk bekijken of haar boek lezen. Emily vertelt dat het najagen van geluk je niet gelukkiger maakt, maar juist ongelukkiger. Ze ontdekte dat je leven betekenis geven veel belangrijker is en vertelt uit welke vier pijlers een zinvol leven bestaat. Het mooie is dat een betekenisvol leven in het alledaagse zit.

‘Want to be happy? Be grateful’ – David Steindl-Rast

Zijn gelukkige mensen dankbaar of zijn dankbare mensen gelukkig? Monnik David Steindl-Rast legt uit waarom we niet dankbaar worden door geluk, maar gelukkig worden door dankbaarheid. Aan de hand van een mooi voorbeeld vertelt hij hoe je je dankbaarheid kunt trainen en wat dit uiteindelijk voor effect op de wereld heeft: “A grateful world is a world of joyful people. Grateful people are joyful people, and joyful people – the more and more joyful people there are, the more and more we’ll have a joyful world.”

Heb jij een favoriete TED Talk?

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply