Inzicht Zen denken

De meest waardevolle adviezen die we ooit hebben gekregen

De meest waardevolle adviezen die we ooit hebben gekregen

Tussen de honderden adviezen die je in leven krijgt, zijn er altijd een paar die blijven hangen. Adviezen waar je écht iets aan hebt en die je leven een klein beetje veranderen. Daarom delen we graag de meest waardevolle adviezen die we ooit hebben gekregen.

Shirah:

Zoek iedere dag een lichtpuntje

Iedere week ging ik bij mijn opa op bezoek en bijna altijd ging ik naar huis met een advies of wijze les. Op een middag hadden we het er tijdens de lunch over wat nu belangrijk is in het leven. Naast liefde voor je naasten en altijd van het beste in de mens uitgaan, zei mijn opa: ‘Iedere dag een lichtpuntje zoeken’. Hij vertelde hoe belangrijk het is om je te focussen op de mooie dingen in het leven en hier bewust naar op zoek te gaan. In de tijd dat zijn lichaam niet meewerkte en hij ook verdrietig op de bank had kunnen gaan zitten, slaagde hij er nog steeds in om lichtpuntjes te vinden. Zijn eindeloze positiviteit heeft mij geïnspireerd om altijd mijn best te doen om iets moois van de dag te maken. Het leven is veel te mooi om te mopperen.

Niet alles hoeft een meesterwerk te zijn

Soms verdwaal ik bijna in mijn perfectionisme en het gevoel dat nooit iets goed genoeg is. Een advies dat ik laatst van mijn vriend kreeg, heeft hier verandering in gebracht. Toen ik baalde van iets wat niet zo werd als dat ik in mijn hoofd had, zei hij dat niet alles een meesterwerk hoeft te zijn. Door deze opmerking leek het bijna alsof er een aantal puzzelstukjes in mijn hoofd samenkwamen. Ik besefte dat je niet altijd honderd procent tevreden met iets kunt zijn. Dat is niemand. Hierdoor ben ik niet ineens minder mijn best gaan doen, maar het heeft wel wat luchtigheid toegevoegd aan alles wat ik doe. Dit advies sluit mooi aan bij mijn favoriete boek ‘The Four Agreements’, waarin staat: “Under any circumstance, always do your best, no more and no less. But keep in mind that your best is never going to be the same from one moment to the next. Everything is alive and changing all the time, so your best will sometimes be high quality, and other times it will be not so good.”

Durf te vertragen

In deze gehaaste maatschappij is het lastig om in je eigen, rustige tempo te leven. Dat merk ik vaak genoeg. Op de momenten dat ik er bewust van ben dat ik alles in een versnelling hoger doe en krampachtig probeer te multitasken, hoor ik vaak het advies van mijn moeder in mijn hoofd: “Probeer alles eens zo langzaam mogelijk te doen.” Vertragen blijkt altijd weer het beste medicijn tegen stress. Binnen een paar minuten heb ik dan meer rust in mijn hoofd en lichaam. En door te vertragen, geniet ik ook nog eens meer van de dingen die ik doe.

Lisa:

Leer te ontvangen

Vorig jaar ging ik samen met Shirah naar het Happinez festival. Eén van de lezingen die we bezochten werd gegeven door schrijver en illustrator Lou Niestadt. Ze vertelde onder andere over hoe je je energie kunt vergelijken met een kopje thee: is je kopje goed gevuld, dan is je batterij ook vol. Maar voel je je moe en futloos, dan is het belangrijk dat je dingen doet waarmee je je kopje weer vult. Het kan ook zijn dat je kopje overstroomt, waardoor je wat aan anderen kunt geven. Toen Lou dat vertelde, vroeg ik mij af: ‘Ben ik eigenlijk in staat thee te ontvangen van anderen als mijn eigen kopje leeg is?’ Van nature heb ik de neiging alles zelf te willen doen. Dat voelt lekker veilig, want zo weet ik zeker dat het gebeurt en gaat zoals ik het wil. Ontvangen vind ik een stuk moeilijker; dat voelt een beetje als falen. Toch kun je het soms niet allemaal alleen en heb je hulp van anderen nodig. Lou’s voorbeeld was voor mij het startsein om hulp van anderen nog meer te aanvaarden.

Spreek je gevoel uit

Als introvert is er een kleine kans dat iemand mij een flapuit zal noemen. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen. Zo vind ik het soms lastig om mijn gevoel te uiten. Toen ik met een vriendin op vakantie was en we de weg niet konden vinden, werd ik chagrijnig. Ik was moe en vond het irritant dat we er samen niet uitkwamen. In plaats van dit te zeggen, ging ik mij stug gedragen. Omdat ik niet duidelijk aangaf wat er in mijn hoofd omging, bleef mijn vriendin met een raadsel achter. Ze wist dat er iets was, maar niet precies wat. Later bespraken we dit moment en gaf ze aan dat ze het fijn had gevonden als ik mijn gevoel had uitgesproken. Dan wist zij waar ze aan toe was en konden we de lucht klaren. Nu durf ik steeds vaker mijn gevoel uit te spreken. Hier help ik niet alleen mezelf, maar ook de ander mee.

Vertrouw op jezelf

Tijdens mijn eerste ‘grote mensen’-baan moest ik een beslissing voor mijn team nemen, waarvan ik wist dat niet al mijn teamgenoten het met mij eens waren. Hierdoor vond ik het moeilijk om de knoop door te hakken. Ik begon aan mezelf te twijfelen: ‘Is het echt zo raar dat ik er anders over denk? ‘Zie ik iets over het hoofd?’ Totdat mijn toenmalige manager zei: “Ik vertrouw volledig op jouw logica.” Door het vertrouwen in mij uit te spreken, begon ik automatisch meer op mezelf te vertrouwen. Sindsdien laat ik me minder snel uit het veld slaan door mensen die een andere mening hebben dan ik. Ik weet dat ik goed over dingen nadenk en daardoor weloverwogen beslissingen maak – of deze nu op logica gebaseerd zijn of puur op mijn gevoel.

Wat is het meest waardevolle advies dat jij ooit hebt gekregen?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply