Activiteiten Reviews

De mooiste inzichten van het Happinez festival

De mooiste inzichten van het Happinez festival

Vorige week, op misschien wel de regenachtigste zaterdag van september, gingen we naar het Happinez festival. Een dag waarop we leerden over tijdsurfen, mediteren in 16 seconden en tevreden zijn met wat je hebt. De mooiste inzichten van deze dag, deel ik vandaag. 

Weken voordat we naar het Happinez festival gingen, namen we het programma op de website al onder de loep. Van een ‘fantastisch en rijk programma’ was niets gelogen: 62 sprekers, yogi’s en meditatieleraren van binnen- en buitenland kon je ontmoeten. Om het kiezen net iets makkelijk te maken, maakten we allebei een lijstje met onze favorieten en legden we deze lijstjes naast elkaar. We kwamen uit op een bomvol programma met úren aan lezingen en als afsluiter een chakraconcert. Tijdens de lezingen heb ik pagina’s vol geschreven met interessante inzichten die ik wilde onthouden. Het was een lamme hand waard, want nu kan ik deze eyeopeners delen.

Elizabeth Lesser: “We zijn allemaal klunzen in de bus.”

Naar de lezing van Elizabeth keek ik het meeste uit. Soms lees je een boek waarvan je denkt: ‘Deze schrijver móet ik ontmoeten.’ Dat had ik na het lezen van Elizabeth’s boek Zusjes. Gelukkig viel het niets tegen, integendeel zelfs. Wat mij het meeste is bijgebleven, is een anekdote over klunzen in de bus. Bijna iedereen denkt de enige kluns in de bus te zijn, de enige persoon op de wereld met geheimen, problemen en ongelukkige momenten. Volgens Elizabeth moeten we dit idee loslaten en beseffen dat we meer op elkaar lijken dan we denken. Het kost alleen maar (nutteloze) energie om je anders voor te doen dan anderen. Juist inzien dat we allemaal op elkaar lijken, maakt gelukkig.

Paul Loomans: “Schep een relatie met alles wat je in de toekomst wilt doen.”

Zenmonnik Paul Loomans weet alles over beter omgaan met je tijd. In zijn lezing gaf hij daarom handige tips om te leren tijdsurfen. Je gooit je to-do lists hiervoor in de prullenbak en leert beter vertrouwen op je intuïtie. Paul vertelde dat het belangrijk is dat je een relatie schept met alles wat je in de toekomst wilt doen. Met alles bedoelt hij kleine en grote dingen, van de wc schoonmaken tot een eigen bedrijf beginnen. Deze relatie schep je door voordat je iets gaat doen, het eerst te visualiseren. Paul noemt dit ook wel ‘invoeren’: je visualiseert alle handelingen en laat het zo bij je onderbewuste binnenkomen. Vervolgens kun je erop vertrouwen dat je het ook echt gaat uitvoeren.

Davidji: “Je hebt maar 16 seconden nodig om te mediteren.”

Wie denkt dat je uren de tijd nodig hebt om te mediteren, heeft het volgens meditatieleraar Davidji mis. Tijdens zijn lezing in een gezellige circustent, legde hij uit hoe je in 16 seconden kunt mediteren. Een techniek die hij zelfs aan militairen heeft geleerd. Voor deze meditatie vroeg Davidji iemand in gedachten te nemen waaraan je je ergert. Daarna gaf hij de opdracht om vier seconden in te ademen, vier seconden je adem vast te houden, vier seconden uit te ademen en weer vier seconden je adem vast te houden. In totaal 16 seconden dus. Het opvallende is dat je tijdens deze meditatie helemaal niet denkt aan de persoon die je had uitgekozen, maar volledig in het nu bent. In deze video legt hij deze mini-mediatie ook uit.

Lou Niestadt: “Alles waar we ons druk om maken, hebben we al.”

Schrijver en illustrator Lou Niestadt probeert zo speels en avontuurlijk mogelijk te leven. Haar lezing was ook speels, want ze stipte veel verschillende onderwerpen aan. Wat ik het meest interessant vond, ging over denken in schaarste. De meeste mensen hebben het idee hebben dat ze altijd iets tekortkomen. Ze hebben tekort geslapen, te weinig tijd of niet genoeg geld. Volgens Lou hebben we alles waar we ons druk om maken al. De kunst is kijken naar wat je hebt en niet kijken naar wat je nog niet hebt. Als je bijvoorbeeld meer geld wilt verdienen, ga dan na waarom je dit wil. Stel dat het antwoord ‘vrijheid en plezier is’ kijk dan waar je in je leven dit nu al hebt. Of zoals Lou het zegt: “Ga er net zo naar op zoek als wanneer je je sleutels en telefoon kwijt bent.”

Kosten: € 60,00, wij waren door Happinez uitgenodigd.
Extra leuk: het eten en drinken bij het Happinez festival was heerlijk. Gemberthee, verse muntthee, wraps, curry’s en linzenburgers. En ondanks de drukte was het snel klaar.
Minpunt: je van te voren aanmelden voor lezingen en workshop was een must. Het was heel druk, waardoor spontaan iets bijwonen lastig was.
Sterren: ★★★★ en een halve ster (van de vijf sterren).

Ben jij wel eens naar het Happinez festival geweest? En welke spreker vind jij het meest interessant? 

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply