Ontspanning Zen voelen

De onverwachte oplossing bij stress

Ik ben geen stresskip pur sang. Alleen als ik het gevoel heb ik dat ik te weinig tijd heb voor de dingen die ik moet doen, raak ik wel eens in paniek. Pas ontdekte ik dat mijn manier van omgaan met stress eigenlijk averechts werkt. Wat wél werkt, deel ik vandaag. 

Hoe vaak ik ook geschreven heb over montotasken, toch denk ik soms dat multitasken wel tijd oplevert. Zoals het poetsen van mijn tanden terwijl ik mijn tas inpak of naar het station lopen terwijl ik mijn mail check. Op de momenten dat ik het druk heb, ben ik altijd geneigd om te versnellen. Dat is denk ik een hele natuurlijke reactie. Alles in een versnelling hoger doen of krampachtig multitasken, geeft mij het gevoel dat ik de tijd kan inhalen. Achteraf besef ik pas dat ik juíst door te versnellen het overzicht verlies, fouten maak, alleen maar gestresster word en minder plezier heb in de dingen die ik doe. Dat is die paar minuten tijdswinst (of minder!) niet waard. Ik hoor dan altijd de wijze raad van mijn moeder in mijn hoofd: “Probeer alles eens zo langzaam mogelijk te doen.”

Slow motion

Een interview met Kyra de Vreeze, yogadocent en activist voor gezondheid en geluk, bevestigt dat ik meestal niet op de juiste manier met stress om ga én dat mijn moeder gelijk heeft. Op de vraag: ‘Wat doe jij wanneer je stress hebt?’, gaf ze het volgende inspirerende antwoord:

“Dan maak ik mijn agenda voor een dag leeg en doe ik alles in slow motion. Ik adem diep in en uit, doe de afwas vertraagd, ruim m’n huis in een rustig tempo op, neem een yogales en ga het bos is. Vertraging, rustige ademhaling, opruimen en groen geven diepe ontspanning…”

Van snel naar langzaam

Net zoals Kyra je agenda voor een dag leeg maken, is misschien niet mogelijk, maar je kunt wel alles in slow motion doen. De laatste tijd heb ik geprobeerd om te vertragen in plaats van te versnellen op de momenten dat ik het druk heb. Het voelt nu nog tegen natuurlijk, maar ik merk wel dat ik hierdoor dingen bewuster doe en beter het overzicht kan bewaren. Stress staat dan niet meer gelijk aan een race tegen de klok, maar aan mezelf de tijd gunnen om hier een oplossing voor te bedenken. Uiteindelijk ben ik dan niet eens langzamer, eerder sneller. Zo ben ik toch nog de tijd slim af.

Wat werkt bij jou bij stress?

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Iris
  22 februari 2016 at 13:24

  Ik herken dit heel erg en ben altijd ontzettend onrustig als ik van alles moet doen en deadlines moet halen. Bij mij helpt het vaak om een stuk te gaan wandelen of te sporten, ook al voelt het dan alsof je er echt de tijd niet voor hebt. Als ik zoveel stress heb voor dingen, ga ik eigenlijk juist in de achteruit en komt er helemaal niks meer uit mijn vingers. Soms moet ik gewoon echt even tegen mezelf zeggen dat ik alles één voor één moet doen en dat we dan wel zien. Vaak komt het dan ook wel goed of heb je het gevoel je best te hebben gedaan en is het oké.

 • Reply
  Debby
  22 februari 2016 at 17:51

  Goeie. Ik heb gisteren onder het mom van ‘zondag’ alle musts opzij geschoven en een heeeerlijke dag voor mezelf gehad. Ik voel me stukken beter nu!

 • Reply
  Thessa
  23 februari 2016 at 22:23

  Klinkt heel goed, ik ga er morgen meteen mee beginnen. Ik ben meestal iemand die alles snel snel doet en als er iets vervelends moet gebeuren het meteen doe. Ik laat dan bijvoorbeeld meteen alles vallen waar ik op dat moment mee bezig ben omdat ik er vanaf wil zijn. Thanks voor de tip.

 • Reply
  Mascha
  4 maart 2016 at 07:34

  Oh! Super fijne tip. Ik raak ook vaak in de stress als er zo veel moet, en dan een stap terug nemen en alles rustig afwerken klinkt heel goed.
  Ik ga er vandaag mee beginnen 🙂

 • Reply
  Marjan
  2 maart 2017 at 07:52

  Ik krijg stress van teveel dingen die “moeten” in te weinig tijd. En dat moeten komt vaak vanuit mezelf (to-do lijstjes ;-)). Wat dan helpt is even stoppen, ademhalen en nadenken over hoe belangrijk het is dat iets nu meteen gedaan wordt en of dat eigenlijk wel gedaan moet worden. Het blijft een aandachtspunt!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.