Geluk Zen voelen

De positieve kanten van een perfectionist zijn

De positieve kanten aan perfectionisme

Laatst zei iemand tegen mij: “Zie de wereld in grijstinten.” En dus probeerde ik dat. Zo kwam ik erachter dat het heus niet altijd slecht is om een perfectionist te zijn. Integendeel, ik kan zo een aantal voordelen opnoemen.

Er wordt veel geschreven over wat je kunt doen om minder perfectionistisch te zijn. Leer fouten maken, omarm je imperfecties, leg de lat lager, enzovoorts. Als je last hebt van een drang naar perfectie, dan houd ik je natuurlijk niet tegen om daar iets aan te doen. Maar het wil niet zeggen dat perfectionisme alleen maar slecht is. Ik heb namelijk ervaren dat het je het veel kan brengen, mits je er maat in kunt houden. Lukt het je een goede balans te vinden, dan pluk je er de volgende vruchten van:

Je zet je voor (meer dan) honderd procent in

In het woordenboek van een perfectionist vind je niet de uitspraak ‘half werk leveren’. Aan inzet ontbreekt het daarom niet; perfectionisten gaan voor het hoogst haalbare. Hierdoor hoeven ze bijna nooit te zeggen: “Had ik maar beter mijn best gedaan.” Dus zelfs al gaat iets niet zoals gehoopt, als perfectionist weet je dat het niet aan jouw inzet ligt. Alleen dat idee kan al heel geruststellend zijn.

Je ziet meer dan een ander

Over het algemeen wordt van perfectionisten gezegd dat ze oog voor detail hebben: ze zien dingen waar anderen overheen kijken. Hierdoor kun je als perfectionist op belangrijke momenten het verschil maken. Net voor de livegang van een nieuwe website kom je er bijvoorbeeld achter dat die ene knop om je aan te melden voor de nieuwsbrief niet werkt. Zolang je er niet in doorslaat, kan ook deze eigenschap een enorm pluspunt zijn.

Je daagt jezelf en anderen uit

In plaats van goed streeft een perfectionist naar uitstekend. Dit kun je als iets negatiefs zien. Misschien vraag je je af wanneer het dan wél ooit voldoende is. Aan de andere kant betekent het ook dat je als perfectionist het in je mars hebt om de kwaliteit van wat je doet te verbeteren. Lukt het je ook nog eens anderen daarin mee te nemen, dan kun je grote stappen maken.

Mensen kunnen op je bouwen

Als je samenwerkt met een perfectionist, dan weet je wat je aan deze persoon hebt. Perfectionisten gooien er namelijk vrijwel nooit met de pet naar, maar nemen datgene wat ze doen serieus. Hierdoor kweken ze in een hoog tempo vertrouwen bij anderen. Heb je afgesproken dat je uiterlijk op dinsdag een projectplan van je perfectionistische collega zou ontvangen? Dan kun je daar ook vanuit gaan. Afspraak is afspraak.

Wat vind jij voordelen van perfectionisme?

BewarenBewaren

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Sanneke
  31 januari 2018 at 12:51

  Wat een eye-opener. Deze ga ik zéker onthouden, mét in mijn achterhoofd: niet doorslaan😉

  • Reply
   Lisa
   31 januari 2018 at 13:07

   Leuk om te horen!

 • Reply
  Kelly en Nanet
  31 januari 2018 at 16:09

  Hoi Lisa,

  Was erg leuk om te lezen, aangezien wij ons hier allebei volledig in herkennen!

  • Reply
   Lisa
   31 januari 2018 at 16:49

   Wat fijn om te horen!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.