Self-care routine

De self-care routine van: Lisa van Middelaar

De self-care routine van: Lisa van Middelaar

In een tijd met overvolle agenda’s en ellenlange to-do lists, is het éxtra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. In deze rubriek lees je daarom alles over de self-care routine van anderen. Communicatieadviseur Lisa van Middelaar: “Ik ben groot voorstander van het goede voorbeeld geven.”

Wat betekent self-care voor jou?

“Self-care betekent voor mij dat je goed luistert naar wat je nodig hebt en daarnaar handelt. Voor jezelf zorgen gaat in de basis over aandacht hebben voor jezelf en je lichaam.”

Waarom is self-care zo belangrijk?

“Telkens als je ervoor kiest om goed voor jezelf te zorgen en naar jezelf te luisteren, stuur je een signaal naar jezelf dat bevestigt dat je belangrijk bent. Dat voelt heel fijn! Doe je dit niet, dan zeg je eigenlijk: ‘Iets anders is belangrijker dan het gevoel of deze behoefte die ik nu heb.’ Je drukt (letterlijk) jezelf weg. Dat betekent dat er dingen in je leven misschien floreren, zoals je werk, je imago en je huis, maar jijzelf, je lichaam en gezondheid niet. Uiteraard gaat het hier niet om het één of het ander, maar om balans.”

“Goed voor jezelf zorgen is ook belangrijk voor de mensen om je heen. Ik merk dat ik door goed voor mezelf te zorgen andere mensen uitnodig dit ook te doen. Mensen vinden het knap als ik keuzes maak waarmee ik mijn eigen welzijn boven bijvoorbeeld werk of andere verplichtingen zet. Ook triggert het anderen om beter voor zichzelf te zorgen. Ik ben groot voorstander van het goede voorbeeld geven.”

‘Mensen vinden het knap als ik keuzes maak waarmee ik mijn eigen welzijn boven bijvoorbeeld werk of andere verplichtingen zet.’

Hoe ziet jouw favoriete self-care routine eruit?

“Er zijn drie dingen die ik heel belangrijk vind. Op nummer één staat gezond eten. Ik maak elke ochtend een groene smoothie met onder andere veel bleekselderij en spinazie. Ik besteed vrij veel tijd aan gezond eten bereiden. Wat in mijn routine ook niet ontbreekt is meditatie. Tijdens een meditatie check ik goed hoe ik me voel en hoe ik me wil voelen. Ik doe veel transcendente medicatie, dat gaat voor mij iets verder dan alleen ‘je hoofd stil maken’, maar dat kan natuurlijk ook heel goed. En sporten mag wat mij betreft echt niet ontbreken als het gaat om self-care. Afhankelijk van waar ik behoefte aan heb, bestaat dat voor mij uit yoga, krachttraining of dansen.”

Wat is je self-care routine als je weinig tijd hebt?

“In principe vraagt goed voor jezelf zorgen om tijd. Maar heel eerlijk, ik ken zeker dagen dat ik mezelf even voorbij ren. Stel dat je écht weinig tijd hebt, dan kun je het volgende doen: ga letterlijk stilstaan. Leg je handen op je hart, doe je ogen even dicht, adem vijf keer rustig in en uit terwijl je gewoon even je lichaam of hart voelt. Dat werkt voor mij heel goed om te ontspannen en het kost maar een minuut. Een lekker nummertje opzetten en een paar minuten dansen en meezingen werkt ook heel goed.”

Wat is volgens jou het grootste misverstand over self-care?

“Het grootste misverstand over self-care vind ik dat het gaat over jezelf vertroetelen. Daar gaat het ook over, maar als je een laag dieper gaat kijken, gaat self-care ook over de minder leuke dingen in je leven. Dan gaat het over het emotionele stuk, zelfonderzoek en schaduwwerk: wat heb je allemaal uit je jeugd of verleden meegenomen? Wat is daar allemaal gebeurd? Dat is iets wat je niet zo snel op Instagram of in een tijdschrift leest, maar het is op en top self-care.”

“Een quote die ik onlangs las in een interview met Hannah Cuppen, die voor mij zelfzorg en zelfliefde heel erg raakt: ‘Houden van jezelf is een diepe buiging naar jezelf maken. Naar datgene wat jij in je leven hebt aangetroffen en hoe jij daar antwoord op hebt gegeven.’ Ik vind deze quote beladen, krachtig en liefdevol tegelijkertijd.”

Wat is je beste self-care tip?

“Stel jezelf de vraag: ‘Wat heb ik op dit moment nodig?’ Het antwoord op deze vraag geeft je veel inzicht in hoe je op dat moment goed voor jezelf kunt zorgen. Heb je rust nodig, ruimte of natuur? Heb je behoefte aan een meditatie, iets te eten of moet je iets uitspreken? Daar naar luisteren en het ook echt doen, is wat mij betreft de beste self-care tip.”

Op zoek naar meer self-care tips? Deze kleine self-care rituelen kun je dagelijks doen.

Wil jij geïnterviewd worden voor deze rubriek? Of ken jij iemand die wij moeten interviewen? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.