Self-care routine

De self-care routine van: Lisanne Huisman

De self-care routine van: Lisanne Huisman

In een tijd met overvolle agenda’s en ellenlange to-do lists, is het éxtra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. In deze nieuwe rubriek lees je daarom alles over de self-care routine van anderen. Yogadocent Lisanne Huisman: “Self-care is niet iets wat je even vlug tussendoor doet.”

Wat betekent self-care voor jou?

“Self-care betekent voor mij een goede balans tussen in- en ontspanning. De maatschappij dwingt ons tegenwoordig om alles in de vierde versnelling te doen waardoor we onszelf makkelijk kunnen verliezen. Self-care is tijd die ik vrij maak voor mijzelf, zodat ik even op adem kan komen.”

Waarom is self-care zo belangrijk?

“Als je eerst goed voor jezelf zorgt, kun je ook voor anderen zorgen. Vaak doen we het precies andersom; we zorgen eerst voor iedereen en daarna pas voor onszelf. Het gevolg is dat je overspannen kunt raken, een burn-out krijgt of ernstig ziek wordt. Voor mij als yogadocent is self-care extra belangrijk omdat ik veel van mijn energie weggeef tijdens een yogales. Als ik niet goed voor mezelf zorg, kan ik mijn studenten ook geen volwaardige yogales geven.”

‘Voor mij als yogadocent is self-care extra belangrijk omdat ik veel van mijn energie weggeef tijdens een yogales.’

Hoe ziet jouw self-care routine eruit?

“Ik heb niet echt een vaste routine als het gaat om self-care. Voor mij werkt het om te doen waar ik op dat moment behoefte aan hebt. Door naar je lichaam te luisteren weet je precies wat je nodig hebt. Dit kun je leren door te mediteren. Wat voor mij goed heeft gewerkt is het beoefenen van yin yoga. Hierdoor heb ik geleerd om te voelen waar spanning aanwezig is in mijn lichaam. Door te weten wat je voelt, kun je je behoefte hierop afstemmen. De ene keer is dat een afspraak bij de masseur, de andere keer bankhangen en Netflixen of een uitgebreid scrubritueel onder de douche. Op dit moment doe ik veel aan yoga nidra. Deze sessies luister ik online vanuit bed, vlak voordat ik ga slapen.”

Wat is je self-care routine als je weinig tijd hebt?

“Daar gaat het eigenlijk al mis. Te weinig tijd om voor jezelf te zorgen is nooit goed. Dat betekent dat je tijd moet vrij maken om weer balans te vinden tussen in- en ontspanning (yin en yang) door af en toe ‘nee’ te zeggen tegen leuke dingen of afspraken. Ik ben van mening dat self-care niet iets is wat je even vlug tussendoor doet. Het gaat erom dat je rust vindt en tot jezelf komt. Voor mij werkt dat het beste als ik daar dan ook echt alle tijd voor kan nemen.”

‘Self-care gaat om wat jij nodig hebt, niet om wat andere mensen zeggen dat je moet doen.’

Wat is volgens jou het grootste misverstand over self-care?

“Self-care is een groot begrip en het betekent voor iedereen iets anders. Het gaat er uiteindelijk om wat voor jou werkt. Self-care gaat om wat jij nodig hebt, niet om wat andere mensen zeggen dat je moet doen. Dus luister naar je lichaam. Als het schreeuwt om een masker met komkommers, just do it!”

Wat is je beste self-care tip?

“Mijn self-care tip als maanmeisje is: plan bewust tijd in voor jezelf tijdens het laatste kwartier (halve maan). Dit is de fase van de maan die ongeveer drie dagen na volle maan begint, waarbij de linkerkant van de maan belicht wordt. Dit is het teken van het universum dat je mag ontspannen en even niets hoeft. Ik plan mijn afspraken zo in dat ik in deze dagen meer tijd voor mezelf heb. In deze week boek ik vaak een massage of een extra yogales.”

Op zoek naar meer self-care tips? Deze kleine self-care rituelen kun je dagelijks doen.

Wil jij geïnterviewd worden voor deze rubriek? Of ken jij iemand die wij moeten interviewen? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply