Geluk Zen voelen

De sleutel tot meer geluk: schrijf je eigen gebruiksaanwijzing

de sleutel tot meer geluk: schrijf je eigen gebruiksaanwijzing

Minstens één keer in de maand heb ik een pyjamadag. Ook ontbijt ik altijd, want anders word ik chagrijnig. En zo zijn er nog een aantal dingen die ik doe om lekker in mijn vel te (blijven) zitten. Bewust zijn van mijn gebruiksaanwijzing zorgt ervoor dat ik me gelukkig voel. 

In tegenstelling tot de gebruiksaanwijzing van bijvoorbeeld een koffiezetapparaat of stofzuiger, geeft een persoonlijke gebruiksaanwijzing antwoord op de vraag: ‘Wat heb ik nodig om gelukkig te zijn en lekker in mijn vel te zitten?’ Voor iedereen is het antwoord op deze vraag natuurlijk anders. Zo gaat de één graag wekelijks in bad en heeft de ander juist behoefte aan regelmatig een avond stappen. Er is dan ook geen gebruiksaanwijzing hetzelfde.

Zie het als een ontdekkingstocht

Wijsheid komt met de jaren, maar ook het ontdekken van je eigen gebruiksaanwijzing. Zo ben ik erachter gekomen dat ik niet gelukkig word van mijn weekenden volproppen met sociale verplichtingen. Maar door een druk weekend te compenseren met een aantal kalme, doordeweekse avonden, lijdt mijn geluksgevoel er niet onder. Omdat je als persoon steeds verandert, is je gebruiksaanwijzing ook nooit af. Maak er daarom niet het doel van om je gebruiksaanwijzing compleet uit te pluizen, maar zie het als ontdekkingstocht om jezelf beter te leren kennen.

Geef het een andere naam

Een gebruiksaanwijzing klinkt best streng; alsof het regels zijn waar je je aan móet houden, want anders functioneer je niet en loopt alles in de soep. Net zoals bij een echt apparaat maakt het (meestal) niet uit als je een keer van de instructies afwijkt. Het is wel zo dat je vaak pas later de effecten ervan merkt. Sla ik een keer mijn pyjamadag over, dan heb ik waarschijnlijk meer behoefte om die maand thuis te zijn. Dat is niet erg, zolang ik het later maar kan compenseren. Een gebruiksaanwijzing zou je daarom net zo goed een ‘persoonlijke rituelen-lijst’ kunnen noemen.

Meer inzicht in jezelf

Het heeft niet lang geduurd voordat ik wist waar ik gelukkig van word, maar accepteren dat ik een bepaalde gebruiksaanwijzing heb wél. Bij de term ‘gebruiksaanwijzing’ kreeg ik voorheen kriebels. ‘Gebruiksaanwijzing? Alsof die persoon zo ingewikkeld is’, dacht ik dan. Ik zag het als obstakel. Totdat ik het boek ‘Leven zonder filter’ las. Hierin vertelt Fleur, die hoogsensitief is, onder andere hoe een gebruiksaanwijzing haar helpt meer inzicht te krijgen in zichzelf. Dit heeft weer een positief effect op haar relatie. En daar gaat het natuurlijk om: een gebruiksaanwijzing moet je juist verder helpen en niet in de weg zitten. Dan kan het een sleutel zijn tot meer geluk.

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Hoe ziet jouw gebruiksaanwijzing eruit?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.