Liefde Zen voelen

De sleutel tot meer zelfliefde: geef jezelf toestemming

Op internet zijn genoeg tips te vinden voor meer zelfliefde. Van jezelf vergeven als je een fout maakt tot je voeten uitgebreid masseren na een lange dag. Maar om echt meer zelfliefde te ervaren, heb je als je het mij vraagt maar één ding nodig.

Steeds als ik denk dat ik al best goed voor mezelf zorg, ontdek ik weer verbeterpunten. Zo kwam ik er laatst achter dat ik vaak negatieve gedachtes heb in de ochtend en dat ik mezelf soms onnodig veel druk opleg. Het bewijs dat houden van jezelf niet iets is wat je van het één op andere moment doet; het is een proces en vaak gaat het de ene dag beter dan de andere. Wel heb ik de afgelopen tijd gemerkt dat er één ding heel belangrijk is voor meer zelfliefde: jezelf toestemming geven om mild te zijn.

Gunnen

Door anders om te gaan met drukke dagen, kwam ik erachter hoe belangrijk deze toestemming is. Normaal gesproken kwam ik na een dag met alleen maar afspraken uitgeput thuis. Ik sloeg toiletbezoekjes over om op tijd te zijn voor de volgende vergadering en nam nauwelijks tijd om rustig te ademen. Totdat ik besefte dat ik mezelf niet zo hóéf te kwellen, ik bepaal immers hoe goed ik voor mezelf wil zorgen. In plaats van mijn behoeftes te negeren, besloot ik beter naar mezelf te luisteren. Zo gun ik mezelf nu korte pauzes tussendoor, waarin ik bijvoorbeeld een beetje naar buiten staar of op mijn gemak een kop thee haal. En neem ik mijn basisbehoeften, zoals naar de wc gaan, altijd serieus. Sinds ik anders omga met drukke dagen, heb ik energie over als ik thuiskom. Het enige wat ik daarvoor heb hoeven te doen, is mezelf de ruimte geven om milder te zijn en het mezelf ook echt gunnen.

Ter inspiratie heb ik voorbeelden verzameld waar je jezelf meer toestemming voor kunt geven. Zo kun je jezelf de ruimte geven om…

  • voor plan B, C, D, E, enzovoorts te gaan
  • hulp te vragen
  • het opnieuw te proberen
  • een keer minder perfectionistisch te zijn
  • stil te staan bij je gevoelens
  • een dag alleen te doen waar je zin in hebt

Door het op te schrijven, is de kans groter dat je er iets mee doet.

Je bent al de moeite waard

Vind je het moeilijk om zelfliefde in te praktijk te brengen? Besef dan dat je niks nodig hebt om jezelf meer liefde te gunnen. Je hoeft je niet in allerlei bochten te wringen en eerst te veranderen om te zorgen dat het je waard bent. Ook heb je geen bevestiging nodig van iemand anders. Besef dat jij aan het roer staat en vandaag al kunt werken aan een liefdevolle relatie met jezelf.

‘Wanneer je begint je hart aan te raken of je hart laat aanraken, begin je te ontdekken dat dat hart bodemloos is, dat het geen resolutie heeft, dat het reusachtig, uitgestrekt en grenzeloos is. Je begint te ontdekken hoeveel hartelijkheid en tederheid erin zit, en hoeveel ruimte.’ – Pema Chödrön

Wat zou jij nog meer willen leren over zelfliefde?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply