Inzicht Zen denken

De truc om de juiste keuze te maken

Hoe ouder ik word, hoe moeilijker ik het vind om keuzes te maken. Ja is niet meer altijd ja en nee niet zomaar nee. Ik twijfel meer en denk langer na voordat ik een keuze maak. Gelukkig leerde ik pas een truc die het een stuk makkelijker maakt om te kiezen.

Ken je dat gevoel: dat je je ergens heel erg op verheugd, laaiend enthousiast bent en het uiteindelijk toch (iets) tegenvalt? Dat had ik pas na een open avond van een cursus. Het leek niet op het geromantiseerde beeld dat ik al die tijd in mijn hoofd had. Aan alles begon ik te twijfelen en ineens was het niet zo vanzelfsprekend meer om die cursus te gaan volgen. Ik ging twijfelend slapen, stond met nog meer twijfels op en ging twijfelend de dag door. Totdat een collega mij een handige truc leerde:

“Stel je voor dat je een denkbeeldige munt opgooit, bij kop doe je het wel en bij munt niet. De munt draait rondjes door de lucht, valt met een klap op de grond en komt uit op munt. Dit betekent dus dat je het niet gaat doen. Wat is je eerste reactie?”

“Ik vind het eigenlijk heel erg jammer”, antwoordde ik. Waarop die wijze collega zei: “Dan heb je meteen je antwoord.” Hij had gelijk. Het visualiseren van die munt en het horen van de uitkomst, riep bij mij een gevoel van teleurstelling op. Ik denk graag in beelden, dus ik zag mezelf meteen suf op de bank zitten, terwijl ik eigenlijk bij die interessante cursus had kunnen zijn. En dat is een treurig vooruitzicht kan ik je vertellen.   

Natuurlijk moet je deze truc niet gebruiken als je in de supermarkt twijfelt of je de diepvrieserwten van tien cent duurder moet kopen of toch de budget variant. Dan maak je je leven onnodig ingewikkeld. Maar als je wél een keuze moet maken die flink wat consequenties heeft, kun je best eens een denkbeeldige munt opgooien. Al kan een verkeerde keuze maken soms ook heel nuttig zijn.

Wat helpt jou om keuzes te maken?

You Might Also Like

2 Comments

 • Cecilia
  7 december 2015 at 18:35

  Grappig, ik heb dit ook geleerd, maar op een iets uitgebreidere manier. Toen ik op de middelbare school zat, moest ik ooit de keuze maken om door te gaan met een extra programma of om daarmee te stoppen (doorgaan betekende om ingewikkelde redenen dat ik twee profielwerkstukken zou moeten schrijven).

  Ik ging toen praten met iemand van de organisatie, en die liet me het volgende doen:
  Schrijf de verschillende opties die je hebt op een vel papier en maak bij iedere optie twee kolommen.

  Ik had:
  1. doorgaan en twee werkstukken schrijven
  2. stoppen en 1 werkstuk schrijven
  3. doorgaan en proberen om het toch voor elkaar te krijgen maar één werkstuk te schrijven (doet er verder nu niet toe hoe dat zat haha)

  Vervolgens moest ik bij elke optie alle voordelen en nadelen opnoemen die ik kon bedenken. Daarna moest ik per punt een cijfer van 1-10 geven over hoe belangrijk ik dat voordeel of nadeel zou vinden. (Bijvoorbeeld: nadeel bij stoppen ‘gevoel dat ik iets niet heb afgemaakt, dat ik heb opgegeven’ – hoe belangrijk? 4. Of nadeel van twee werkstukken schrijven ‘te weinig tijd voor andere dingen’ – hoe belangrijk? 8.)

  Dan tel je alle punten die je gegeven hebt bij elkaar op. Het totaalaantal punten bij de nadelen trek je af van het totaalaantal punten bij de voordelen. Dan heb je dus in mijn geval drie eindcijfers. Het hoogste cijfer geeft aan wat je rationeel gezien zou moeten doen.

  Maar nu komt pas de truc. Zodra je de uitkomst ziet: wat voel je? Ben je hier tevreden mee? Dan maak je de juiste keuze door dit te gaan doen. Ben je teleurgesteld over de uitkomst? Dan is toch een van de andere opties beter voor je.

  Ik werd hierin begeleid, dus ik wist natuurlijk pas dat het hierom ging nadat die vrouw me vroeg: en wat vind je van deze uitslag? (En na mijn positieve reactie vroeg ze nog extra: voel je nu een soort rust over je komen dat dit de juiste keuze is? Als mijn antwoord daarop ‘nee’ geweest was, was ze door gaan vragen denk ik.) Het kan dus zijn dat dit vooral werkt als je nog niet weet waar het eigenlijk om gaat…

  • Shirah
   8 december 2015 at 20:19

   Wat interessant! Gebruik je deze uitgebreide manier nu ook nog?

  Leave a Reply