Natuur Zen doen

De zin van een natuurdagboek

De zin van een natuurdagboek

Ik ben altijd op zoek naar manieren om meer in contact met de natuur te leven. Mijn laatste ontdekking is het bijhouden van een natuurdagboek. Iets wat eigenlijk iedereen zou moeten doen. Of je nu een natuurliefhebber bent of niet. 

Misschien heb je net als ik een kast gevuld met halfvolle notitieboekjes en bedenk je steeds weer een nieuwe reden om er nóg één te kopen. In één van mijn favoriete boeken, ‘Zeven wegen naar overvloed’ van Lisette Thooft, las ik een goede bestemming voor deze bijna lege notitieboekjes: het bijhouden van een natuurdagboek. De naam zegt het al; je houdt hier nauwkeurig in bij wat je opmerkt in de natuur om je heen. Hoe laat de vogels beginnen te fluiten, wanneer je voor het eerst sneeuwklokjes en krokussen ziet opkomen, welke insecten je ziet krioelen in de tuin, hoe de lucht ruikt ’s ochtends als je het raam opent, hoe de maan eruitziet, wat het weer is, wanneer de bomen hun bladeren verliezen en ga zo maar door.

Natuurbewustzijn

Dé reden om zo’n dagboek bij te houden, is dat je je natuurbewustzijn oefent. Je wordt bewuster van de natuur om je heen, waardoor je je er automatisch meer verbonden mee voelt. En dat is heel belangrijk als je het mij vraagt. In de snelle wereld waarin we leven vliegen de dagen, maanden, weken en jaren voorbij. Als je niet oppast, is er weinig verschil tussen een maandag in mei en een maandag in december. Niet gek, want ons huis kunnen we verwarmen, in de supermarkt kunnen we fruit en groente van over de hele wereld kopen en we kunnen reizen naar tropische en winterse oorden. De connectie met de seizoenen is daardoor bij veel mensen ver te zoeken.

Het leven is veel leuker als je wél die verbondenheid met de natuur zoekt, heb ik gemerkt. Toen ik de opleiding voor natuurgids deed, leerde ik met totaal andere ogen naar de natuur kijken. Het was alsof ik oogkleppen afzette en ineens overal groen zag. In de sprietjes onkruid tussen de tegels zag ik een lekkere pesto, in het getjilp in de boom hoorde ik een koolmees en de basten van een boom vertelde zelfs een heel verhaal. Een wandeling in mijn straat werd hierdoor een (klein) avontuur. Er was niets ‘groots’ in mijn leven veranderd, maar toch voelde het wel zo. Lisette verwoordt het mooi in haar boek: “Door je natuurbewustzijn te oefenen, oefen je je overvloedbewustzijn. Want dat is vrijwel hetzelfde.”

Patronen en veranderingen

Door (iets) bewuster te zijn van de natuur om je heen, kun je je dus al rijker voelen. Een natuurdagboek is daar een heel goed middel voor. Je schrijft iedere dag in een paar regels op wat je opviel. Vergeet hier niet de datum bij te schrijven, want zo kun je patronen en veranderingen ontdekken. Als je het bijhouden van een dagboek te veel gedoe vindt, kun je ook iedere dag drie dingen opschrijven die je aandacht trokken toen je buiten was. Of je tilt je natuurdagboek naar een hoger niveau door er foto’s en gedroogde planten in te plakken. En vergeet niet: Hoe beter je kijkt, hoe meer je ziet. Voordat je het weet, pen je bladzijdes vol over de natuur om je heen.

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. – 

Wat vind je van het bijhouden van een natuurdagboek? En heb jij een manier om je meer verbonden met de natuur te voelen?

 

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply